Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam, chciałabym się dowiedzieć jakie mniej więcej będą koszty postawienia stodoły murowanej 32mx10m, wys. 3,5m (pustak, silikat) wraz z więźbą dachową (bez pokrycia dachu) z robocizną . Ktoś się może orientuje?? Potrzebuje ceny mniej więcej... :)

Posted
tyle, że hale robi się na 5 - 8 metrów w górę i robi się ze stali a nie cegły. Mórowana konstrukcja droższa od stalowej w perspektywie czasu.... natomiast jako kaszt budowy stalowa,hala będzie droższa tylko będzie ocieplona i zakonserwowana na wiele lat, a mórowana wiadomo gdzieś zacieknie coś odpadnie , grzybek, itp
Posted

Dziękuje bardzo za odpowiedzi :) Moja stodoła musi być murowana i niska ze względu na to, że chcę przekształcić ją potem w stajnię na 20 koni, ale tym już się zajmę sama. Mi potrzebny tylko prosty nieskomplikowany projekt aby postawić taki budynek jak najniższym kosztem. Pozdrawiam :)

• 9 months later...
Posted

Ja wiem czy tak dużo za postawienie porządnego budynku? Moim zdaniem nie jest to tak dużo, w bogatszych rejonach tak się cenią. Poza tym w ostatnim czasie brakuje ekip budowlanych, bo wiele z nich wyemigrowało do UK czy Niemiec. Ci , którzy zostali podwyższyli ceny.

Sugerowałbym zorientować się kto działa w Twojej okolicy. Wyślij zapytanie o wycenę pracy do kilku firm. Powinni Ci mniej więcej napisać ile będzie CIę to kosztowało.Może kogoś znajdziesz kto Ci to zrobi taniej. 

Posted

na co ci projekt , lej słupy albo fundament i w góre. Dziwi mnie jak ktoś chce tanio to kombinuje projekt, kierownika budowy dobrych majstrów. Z drugiej strony na stajnie to 3 metry min. bo będzie zaduch

Chciałem tylko zauważyć, że kara za legalizację takiego budynku (opłata legalizacyjna) to 25 000 zł. Do tego inwentaryzacja która jest droższa od projektu. Wg propozycji nowego prawa budowlanego właściciel samowoli budowlanej do chwili jej legalizacji będzie płacił dziesięciokrotność podatku od nieruchomości. Do tego już teraz żadnych środków finansowych z UE nie otrzyma na przedsięwzięcie z tym obiektem bo jest wymagane pozwolenie na użytkowanie.

Buduj jako stajnię dla koni bo możesz mieć problem ze zmianą sposobu użytkowania. Jakakolwiek działalność będzie wymagała legalnych papierów. Jak budujesz, a powierzchnia Twojego gospodarstwa jest co najmniej taka jak średnia w gminie to nie musisz spełniać tzw. warunków dobrego sąsiedztwa. W przypadku zmiany sposobu użytkowania musisz te warunki spełnić.

Oczywiście budynek murowany będzie tańszy od obudowanej wiaty stalowej, również w eksploatacji.

Koszty możesz oszacować na podstawie danych z projektu. Przejrzyj np. tutaj - http://projekty.muratordom.pl/kolekcje_rolnicze,7.htm

Pozdrawiam Forumowiczów!

• 1 month later...
Posted

Oczywiście jeżeli zdecydujesz się samodzielnie wykonać większość prac związanych z budową, to tym samym zaoszczędzisz, ale też wszystko należy zrobić dokładnie i umiejętnie tak aby było solidne na lata. Generalnie budżet około 150tyś zł powinien w zupełności wystarczyć.

• 9 months later...
  • 2 months later...
  • 8 months later...
  • 2 weeks later...
Posted

Pytanie czy warto wchodzić w murowaną, podczas gdy jest tak dużo innych możliwości. Mam tutaj na myśli zarówno konstrukcje stalowe jak i drewniane.

Przewagą obór i generalnie budynków stalowych jest to, że ich wykonanie zajmuje wielokrotnie mniej czasu niż wykonanie konstrukcji murowanej. Zwykle jest dylemat na co się zdecydować.

Dodam jeszcze, że konstrukcja stalowa jest niezwykle wytrzymała, ale w warunkach pożaru stal traci swoje pierwotne właściwości wytrzymałościowe, może się wyginać, deformować - zwłaszcza w miejscach w których jest duży nacisk.

Dlatego też stosuje się takie jak te tutaj https://www.promattop.pl/pl-pl/products/promaspray-c450natryski ogniochronne, które w znacznym stopniu uodparniają konstrukcje stalowe na wysokie temperatury.

• 2 weeks later...
Posted

Podobno ceny materiałów budowlanych poszły dosyć mocno w górę. Przyczyną takiego stanu rzeczy jest fakt, że wszyscy na potęgę się budują. Budowane są nie tylko nieruchomości mieszkaniowe, ale takie z przeznaczeniem właśnie pod usługi rolnicze, firmowe, przemysłowe.

Dosyć mocno wzrosły także ceny usług.

Podobnie zresztą jak te wszystkie ceny materiałów wykończeniowych, kanalizacji czy oświetlenia. Generalnie można szukać sprzętu po taniości. Na portalach aukcyjnych, outletach czy sklepach internetowych.... Jak to wygląda w praktyce można sprawdzić jeszcze tutaj: https://oswietlenie-sklep.pl/