RedHead Posted November 16, 2015 Report Posted November 16, 2015 Witam, chciałabym się dowiedzieć jakie mniej więcej będą koszty postawienia stodoły murowanej 32mx10m, wys. 3,5m (pustak, silikat) wraz z więźbą dachową (bez pokrycia dachu) z robocizną . Ktoś się może orientuje?? Potrzebuje ceny mniej więcej... Quote
Vademecum Posted November 16, 2015 Report Posted November 16, 2015 150 ???? max. Samemu połowe tego... Quote
troszkin Posted November 17, 2015 Report Posted November 17, 2015 Te 140tyś - 150tyś. powinno starczyćok 70tyś materiał (cegła,zaprawa itp)ok 50tyś - 60tyś (koźliny na więźbę)ok 20-25tyś (robocizna)Pozdrawiam Quote
VoYtek8 Posted November 17, 2015 Report Posted November 17, 2015 Zgadzam się z ceną którą podają koledzy wyżej ok. 150tyś. Moim zdaniem jest wysoka.Po co Ci budować stodołę? Teraz nikt nie stawi takiego budynku. Pozdrawiam Quote
troszkin Posted November 17, 2015 Report Posted November 17, 2015 STODOŁA = HALA bo 32 na 10 to juz jest duża Quote
Vademecum Posted November 17, 2015 Report Posted November 17, 2015 tyle, że hale robi się na 5 - 8 metrów w górę i robi się ze stali a nie cegły. Mórowana konstrukcja droższa od stalowej w perspektywie czasu.... natomiast jako kaszt budowy stalowa,hala będzie droższa tylko będzie ocieplona i zakonserwowana na wiele lat, a mórowana wiadomo gdzieś zacieknie coś odpadnie , grzybek, itp Quote
RedHead Posted November 24, 2015 Author Report Posted November 24, 2015 Dziękuje bardzo za odpowiedzi Moja stodoła musi być murowana i niska ze względu na to, że chcę przekształcić ją potem w stajnię na 20 koni, ale tym już się zajmę sama. Mi potrzebny tylko prosty nieskomplikowany projekt aby postawić taki budynek jak najniższym kosztem. Pozdrawiam Quote
Monk Posted September 23, 2016 Report Posted September 23, 2016 Robocizna aż 25 tys zł? Trochę dużo się wydaje. Quote
Vademecum Posted September 23, 2016 Report Posted September 23, 2016 na co ci projekt , lej słupy albo fundament i w góre. Dziwi mnie jak ktoś chce tanio to kombinuje projekt, kierownika budowy dobrych majstrów. Z drugiej strony na stajnie to 3 metry min. bo będzie zaduch Quote
bartek12 Posted September 23, 2016 Report Posted September 23, 2016 Ja wiem czy tak dużo za postawienie porządnego budynku? Moim zdaniem nie jest to tak dużo, w bogatszych rejonach tak się cenią. Poza tym w ostatnim czasie brakuje ekip budowlanych, bo wiele z nich wyemigrowało do UK czy Niemiec. Ci , którzy zostali podwyższyli ceny.Sugerowałbym zorientować się kto działa w Twojej okolicy. Wyślij zapytanie o wycenę pracy do kilku firm. Powinni Ci mniej więcej napisać ile będzie CIę to kosztowało.Może kogoś znajdziesz kto Ci to zrobi taniej. Quote
Vademecum Posted September 23, 2016 Report Posted September 23, 2016 forma nigdy nie zrobi tanio, samemu bierz sie do roboty Quote
DuzyGrzegorz Posted September 24, 2016 Report Posted September 24, 2016 na co ci projekt , lej słupy albo fundament i w góre. Dziwi mnie jak ktoś chce tanio to kombinuje projekt, kierownika budowy dobrych majstrów. Z drugiej strony na stajnie to 3 metry min. bo będzie zaduchChciałem tylko zauważyć, że kara za legalizację takiego budynku (opłata legalizacyjna) to 25 000 zł. Do tego inwentaryzacja która jest droższa od projektu. Wg propozycji nowego prawa budowlanego właściciel samowoli budowlanej do chwili jej legalizacji będzie płacił dziesięciokrotność podatku od nieruchomości. Do tego już teraz żadnych środków finansowych z UE nie otrzyma na przedsięwzięcie z tym obiektem bo jest wymagane pozwolenie na użytkowanie.Buduj jako stajnię dla koni bo możesz mieć problem ze zmianą sposobu użytkowania. Jakakolwiek działalność będzie wymagała legalnych papierów. Jak budujesz, a powierzchnia Twojego gospodarstwa jest co najmniej taka jak średnia w gminie to nie musisz spełniać tzw. warunków dobrego sąsiedztwa. W przypadku zmiany sposobu użytkowania musisz te warunki spełnić.Oczywiście budynek murowany będzie tańszy od obudowanej wiaty stalowej, również w eksploatacji.Koszty możesz oszacować na podstawie danych z projektu. Przejrzyj np. tutaj - http://projekty.muratordom.pl/kolekcje_rolnicze,7.htmPozdrawiam Forumowiczów! Quote
bartek12 Posted September 26, 2016 Report Posted September 26, 2016 forma nigdy nie zrobi tanio, samemu bierz sie do robotyO ile się potrafi. Polecam generalnie zajrzeć sobie do katalogu takich firm:http://kb.pl/firmy-budowlane/ Na tej stronie jest spory wykaz Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted November 14, 2016 Report Posted November 14, 2016 Oczywiście jeżeli zdecydujesz się samodzielnie wykonać większość prac związanych z budową, to tym samym zaoszczędzisz, ale też wszystko należy zrobić dokładnie i umiejętnie tak aby było solidne na lata. Generalnie budżet około 150tyś zł powinien w zupełności wystarczyć. Quote
Simon8 Posted September 6, 2017 Report Posted September 6, 2017 To zależy czy chcesz budować sam, czy z jakąś firmą i na jaką firmę trafisz. Ja się nie podjąłem ale w sumie jestem zadowolony bo trafiłem na bardzo fajną firmę budującą hale blaszane. http://agrohale.eu/hale-obudowane-blacha/ jeśli jesteś zainteresowany to zostawiam Ci linka, mają moim zdaniem bardzo dobre ceny Quote
ZaopatrzenieRolnictwa Posted December 1, 2017 Report Posted December 1, 2017 Racja, jeżeli większość prac wykonasz samodzielnie to możesz obliczyć koszty tylko za same materiały, nic poza tym bo oszczędzasz na robociźnie. Quote
Nastka Posted August 23, 2018 Report Posted August 23, 2018 Ceny są różne bo to zależy od projektu. Na chwilę obecną najlepszą cenę ma firma Polidomes Construction http://polidomes-construction.pl/. Choć wydaje mi się, że właśnie ta firma ma najlepsze opinie. Quote
DuzyGrzegorz Posted August 23, 2018 Report Posted August 23, 2018 Jeżeli sam organizujesz budowę to stan surowy zamknięty wyjdzie Ci ok. 600 zł/m2 powierzchni użytkowej. Pozdrawiam! Quote
zabekprk Posted August 27, 2018 Report Posted August 27, 2018 Pytanie czy warto wchodzić w murowaną, podczas gdy jest tak dużo innych możliwości. Mam tutaj na myśli zarówno konstrukcje stalowe jak i drewniane. Quote
Tuzon Posted September 5, 2018 Report Posted September 5, 2018 Pytanie czy warto wchodzić w murowaną, podczas gdy jest tak dużo innych możliwości. Mam tutaj na myśli zarówno konstrukcje stalowe jak i drewniane. Przewagą obór i generalnie budynków stalowych jest to, że ich wykonanie zajmuje wielokrotnie mniej czasu niż wykonanie konstrukcji murowanej. Zwykle jest dylemat na co się zdecydować.Dodam jeszcze, że konstrukcja stalowa jest niezwykle wytrzymała, ale w warunkach pożaru stal traci swoje pierwotne właściwości wytrzymałościowe, może się wyginać, deformować - zwłaszcza w miejscach w których jest duży nacisk.Dlatego też stosuje się takie jak te tutaj https://www.promattop.pl/pl-pl/products/promaspray-c450natryski ogniochronne, które w znacznym stopniu uodparniają konstrukcje stalowe na wysokie temperatury. Quote
stephan Posted September 19, 2018 Report Posted September 19, 2018 Podobno ceny materiałów budowlanych poszły dosyć mocno w górę. Przyczyną takiego stanu rzeczy jest fakt, że wszyscy na potęgę się budują. Budowane są nie tylko nieruchomości mieszkaniowe, ale takie z przeznaczeniem właśnie pod usługi rolnicze, firmowe, przemysłowe.Dosyć mocno wzrosły także ceny usług.Podobnie zresztą jak te wszystkie ceny materiałów wykończeniowych, kanalizacji czy oświetlenia. Generalnie można szukać sprzętu po taniości. Na portalach aukcyjnych, outletach czy sklepach internetowych.... Jak to wygląda w praktyce można sprawdzić jeszcze tutaj: https://oswietlenie-sklep.pl/ Quote
Recommended Posts