Jump to content

Recommended Posts

Posted

Nie wiem jak was, ale mnie osobiście wkurzają takie stwierdzenia, że za komuny było lepiej. Na pewno macie też w swoich okolicach które tęsknią za poprzednim systemem. Powiem szczerze, że ja nie tęsknię. Dobrze odnajduję się w tym jak jest teraz...

Znalazłem ciekawy wpis na blogu: http://blog.pafere.org/socjalizm-nie-dziala-poniewaz-ogranicza-pomyslowosc/z wyjaśnieniem, dlaczego socjalizm w praktyce nie może się udać...

Jakie macie zdanie na ten temat?

Posted

to proste, socjalizm to równość międzyludzka a ludź, czytaj człowiek chce jeden być lepszy od drugiego , chce się wybić a to jest wbrew założeniom socjalistycznym. Socjalizm jest mdły. Ja nie narzekałem na były ustrój, byłem antysocjalistyczny i handlowałem wszystkim na potęge, a że było więcej takich jak ja to socjalizm wykrwawił sie.... było zawsze z kim walczyć.....

Teraz można by ze śmiechem opowiadać jak np. Kupowalem części do mtz po starej cenie np, rozrusznik 20 zł, a sprzedawałem po 200 ??? Socjalizm to były złote,czasy a rolnikowi wolno było sporo :)

• 3 months later...
Posted

Socjalizm nie działa, ale co z tego, jak jeszcze tak wielu ludzi jest do niego przekonanych. Nie było jeszcze chyba takiego rządu w III RP który zmniejszyłby obciążenia podatkowe - a przynajmniej ja sobie tego nie przypominam. Podobnie wygląda sytuacja gdy dochodzi do kontaktu z urzędnikami. Ich stosunek do obywateli którzy są opłącani z podatków obywateli pozostawia wiele do życzenia.... wprawdzie są inicjatywy aby uwolnić gospodarkę jak np http://www.robimyustawe.org/- ale potrzebna jest też wola polityczna aby to wprowadzić.

Posted

A kapitalizm i demokracja ciekawe w czym są lepsze?  to przecież ulepszony socjalizm tylko że za komuny ludzie nie mieli głosu i rządzil sami swoi a teraz ludzie mają niby wolność słowa, demokracje tylko że nikt głosu ludu nie słucha. Jedyna prawdziwa demokracja była w starożytnej Grecji gdze głos miał kazdy obywatel

Posted

Przecież są instytucje referendalne w Polsce. Było ostatnio kluczowe referendum o JOW-ach. I co i nic. A wiece jaka to by była by to kluczowa zmiana. Podobnie zresztą jak zakaz finansowania partii z budżetu.

Szkoda, że w PL ustalony jest próg 50% frekwencji.

To co tam wyżej wrzuciłem. - ma na celu przywrócenie większej swobody gospodarczej. To nie może być tak, że każdy przedsiębiorca definiowany jako potencjalny złodziej i krętacz. A teraz tak jest.

Posted

Polska nie różni się pod tym względem od innych państw. Po prostu nasze państwo jest tak zorganizowane, że pozwala pewnym grupom żyć na koszt innych grup. Nie jest to sprawiedliwe.

Posted

Jak kto rozumie sprawiedliwość:) Dla mnie masz łeb na karku i wiesz jak nim popracować to dlaczego masz cierpieć płacąc drakońskie podatki? Płacisz tyle co reszta społeczeństwa w ramach solidarności a resztę kasy pożytkujesz inwestując i pomnażając swój kapitał. I tu socjalizm leży jak dla mnie. 

Posted

Kapitalizm to nic innego jak wyzysk biednych (pracowników) przez bogatych (prezesów, szefów) ludzie w kapitalizmie to maszynki do pracy, przez kapitalizm powstały wielkie korporacje które wg. mnie to najgorsze gówno jakie może być,  to ich wielkie koncerny kierują rynkami i nic tego nie zmieni, socjalisci z góry narzucali ceny tak samo jak dzisiejsze korporacje tylko że nazywa się to wolnym rynkiem.

Swietnym przykładem tego jak chory jest kapitalizm są głosnie ostatnio sprawy z obniżaniem ratingu.

Posted

Ach te czasy kiedy wsztkie klucze, młotki, śrubokręty, sciągacze, łożyska, nie były kupione tylko wyniesione z fabryki przez kumpla.

Ludzie byli szczęsliwi a władzy jak kasy brakowało to drukowali.

niby chore ale jaka satysfakacja jak się komuszków okradało :) można powiedzieć że to ludzie zniszczyli centralne planowanie komunistów 

• 2 weeks later...