Skocz do zawartości

Zdjęcie

Dlaczego socjalizm nie działa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 Halifaxx

Halifaxx

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 179 postów

Napisano 02 grudzień 2015 - 11:50

Nie wiem jak was, ale mnie osobiście wkurzają takie stwierdzenia, że za komuny było lepiej. Na pewno macie też w swoich okolicach które tęsknią za poprzednim systemem. Powiem szczerze, że ja nie tęsknię. Dobrze odnajduję się w tym jak jest teraz...

Znalazłem ciekawy wpis na blogu: http://blog.pafere.o...za-pomyslowosc/z wyjaśnieniem, dlaczego socjalizm w praktyce nie może się udać...

Jakie macie zdanie na ten temat?

• 0

#2 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 02 grudzień 2015 - 22:34

to proste, socjalizm to równość międzyludzka a ludź, czytaj człowiek chce jeden być lepszy od drugiego , chce się wybić a to jest wbrew założeniom socjalistycznym. Socjalizm jest mdły. Ja nie narzekałem na były ustrój, byłem antysocjalistyczny i handlowałem wszystkim na potęge, a że było więcej takich jak ja to socjalizm wykrwawił sie.... było zawsze z kim walczyć.....
Teraz można by ze śmiechem opowiadać jak np. Kupowalem części do mtz po starej cenie np, rozrusznik 20 zł, a sprzedawałem po 200 ??? Socjalizm to były złote,czasy a rolnikowi wolno było sporo :)
  • 1

#3 henryk

henryk

V.I.P

• Użytkownik
  • 1024 postów

Napisano 10 grudzień 2015 - 17:39

dla kogo były to były złote ale.......

• 0

#4 Monk

Monk

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 224 postów

Napisano 05 kwiecień 2016 - 10:53

Socjalizm nie działa, ale co z tego, jak jeszcze tak wielu ludzi jest do niego przekonanych. Nie było jeszcze chyba takiego rządu w III RP który zmniejszyłby obciążenia podatkowe - a przynajmniej ja sobie tego nie przypominam. Podobnie wygląda sytuacja gdy dochodzi do kontaktu z urzędnikami. Ich stosunek do obywateli którzy są opłącani z podatków obywateli pozostawia wiele do życzenia.... wprawdzie są inicjatywy aby uwolnić gospodarkę jak np http://www.robimyustawe.org/- ale potrzebna jest też wola polityczna aby to wprowadzić.

• 0

#5 spawer94

spawer94

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 210 postów

Napisano 05 kwiecień 2016 - 11:43

A kapitalizm i demokracja ciekawe w czym są lepsze?  to przecież ulepszony socjalizm tylko że za komuny ludzie nie mieli głosu i rządzil sami swoi a teraz ludzie mają niby wolność słowa, demokracje tylko że nikt głosu ludu nie słucha. Jedyna prawdziwa demokracja była w starożytnej Grecji gdze głos miał kazdy obywatel

• 0

#6 Monk

Monk

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 224 postów

Napisano 05 kwiecień 2016 - 13:56

Przecież są instytucje referendalne w Polsce. Było ostatnio kluczowe referendum o JOW-ach. I co i nic. A wiece jaka to by była by to kluczowa zmiana. Podobnie zresztą jak zakaz finansowania partii z budżetu.

Szkoda, że w PL ustalony jest próg 50% frekwencji.

To co tam wyżej wrzuciłem. - ma na celu przywrócenie większej swobody gospodarczej. To nie może być tak, że każdy przedsiębiorca definiowany jako potencjalny złodziej i krętacz. A teraz tak jest.

• 0

#7 spawer94

spawer94

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 210 postów

Napisano 05 kwiecień 2016 - 15:41

bo Polska jest krajem gdzie kazdy kręci ile wlezie, najpierw to muszą się ludzie zmienić od prywatnego pracodawcy po ministrów

• 0

#8 Monk

Monk

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 224 postów

Napisano 06 kwiecień 2016 - 12:22

Polska nie różni się pod tym względem od innych państw. Po prostu nasze państwo jest tak zorganizowane, że pozwala pewnym grupom żyć na koszt innych grup. Nie jest to sprawiedliwe.

• 0

#9 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 07 kwiecień 2016 - 05:08

a jak wiadomo sprawiedliwości niema i rozważanie o sprawiedliwości jest błędne.
  • 0

#10 lottomito

lottomito

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 378 postów

Napisano 07 kwiecień 2016 - 19:45

Jak kto rozumie sprawiedliwość:) Dla mnie masz łeb na karku i wiesz jak nim popracować to dlaczego masz cierpieć płacąc drakońskie podatki? Płacisz tyle co reszta społeczeństwa w ramach solidarności a resztę kasy pożytkujesz inwestując i pomnażając swój kapitał. I tu socjalizm leży jak dla mnie. 

• 0

#11 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 07 kwiecień 2016 - 20:55

człowiek od lat rywalizuje i chce być lepszy od sąsiada, a to jest sprzeczne i ideologią socjalizmu.
  • 0

#12 spawer94

spawer94

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 210 postów

Napisano 08 kwiecień 2016 - 10:42

Kapitalizm to nic innego jak wyzysk biednych (pracowników) przez bogatych (prezesów, szefów) ludzie w kapitalizmie to maszynki do pracy, przez kapitalizm powstały wielkie korporacje które wg. mnie to najgorsze gówno jakie może być,  to ich wielkie koncerny kierują rynkami i nic tego nie zmieni, socjalisci z góry narzucali ceny tak samo jak dzisiejsze korporacje tylko że nazywa się to wolnym rynkiem.

Swietnym przykładem tego jak chory jest kapitalizm są głosnie ostatnio sprawy z obniżaniem ratingu.

• 0

#13 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 08 kwiecień 2016 - 13:50

a w socjaliźmie każdy chce kraść i to też jest chore, to może anarchia ?
  • 0

#14 spawer94

spawer94

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 210 postów

Napisano 08 kwiecień 2016 - 19:26

Ach te czasy kiedy wsztkie klucze, młotki, śrubokręty, sciągacze, łożyska, nie były kupione tylko wyniesione z fabryki przez kumpla.

Ludzie byli szczęsliwi a władzy jak kasy brakowało to drukowali.

niby chore ale jaka satysfakacja jak się komuszków okradało :) można powiedzieć że to ludzie zniszczyli centralne planowanie komunistów 

• 0

#15 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 09 kwiecień 2016 - 06:32

no, ale popatrz co robią w np. chinach albo na kubie robili, za takie drobne kradzieże to odrazu wieszają.....
U nas nie było tak silnej presji..
  • 0

#16 spawer94

spawer94

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 210 postów

Napisano 09 kwiecień 2016 - 14:29

a unas ktoś przyniusł żytnią kilo boczku i nie było tematu

• 0

#17 henryk

henryk

V.I.P

• Użytkownik
  • 1024 postów

Napisano 12 kwiecień 2016 - 19:25

myśląc w kategoriach gorzały i boczku to nie było źle-pozdrawiam

• 2

#18 Darko

Darko

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 17 postów

Napisano 26 kwiecień 2016 - 15:56

Przykład zawsze idzie z góry. Jak elyty są skorumpowane to całe społeczeństwo takie będzie. Akurat zmiany ustrojowe starym komunistom raczej źle nie wyszły. ;)

• 1

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych