Jump to content

Recommended Posts

• 2 weeks later...
Posted

mnie, oj mniej, ja dostałem zaliczki niewiele ponad 10 tyś, a miało być połowe, dopłat miałem ponad 50 tysi to gdzie 10 do połowy ? śmierdzi mi tu gnojem :)

Zaliczka była podobno do samej JPO (jednolitej płatności obszarowej) bez żadnych innych dodatków.

Chyba że ja coś źle zrozumiałem... Jeżeli jesteś pewny że ten formularz jest źle/ widzisz błąd to daj znać.

Posted

mnie, oj mniej, ja dostałem zaliczki niewiele ponad 10 tyś, a miało być połowe, dopłat miałem ponad 50 tysi to gdzie 10 do połowy ? śmierdzi mi tu gnojem :)

W profilu masz wielkość gospodarstwa wpisaną na 50 ha. ARiMR podało że zaliczka na poczet JPO wyniosła 226,85 zł, więc samo to wychodzi mi 11 342,5 zł czyli ponad 10 tyś zł.

Natomiast doczytałem i wysyłali również zaliczkę za PWB (Wysokobiałkowe) + płatność dodatkową. Więc bez problemu powinieneś dostać na konto zaliczkę przekraczającą większą niż 10 tyś zł. 

Jeżeli dostałeś mniej to coś jest nie tak i proponuję sprawdzić jeszcze raz konto bankowe, lub zgłosić się z tym do odpowiedniego biura powiatowego i porozmawiać z pracownikiem obsługującym twój wniosek.

Dokładnie dopłat będzie mniej .W tv trąbili ,że mają wynieść 850zł do ha .

:D nie należy wierzyć we wszystko co "trąbią" w telewizji. Wszystko zależy od tego jak wypełniłeś wniosek o dopłaty i jakie masz uprawy, np za same owoce miękkie masz 919.05 zł.

Myślę że to co podali w telewizji to jest taka średnia wielkość jaką wydadzą na cały kraj.

Posted

A niby ile ma wynosić dopłata do ha sadu jabłoniowego? bo chyba jabłko nie zalicza sie do owoców miękkich jak np. malina? więc i pewnie dopłata inna, czyżby było samo JPO?

Pozdrawiam

• 1 month later...
Posted

Dopłatą do sadu jabłoniowego jest jedynie JPO + zazielenienie + dodatkowe + młody Rolnik. Wszystko jeszcze zależy jak wypełniony został wniosek.

może być jeszcze dopłata z programu prśk lub prś lub RE

• 2 months later...
Posted

Witaj

Takiej strony nie ma. Niemniej zostały podane oficjalne stawki dopłat i na ich podstawie utworzyłem taki oto kalkulator; Należy tylko wypełnić czerwone pola. Mam nadzieję że się przyda i zapraszam do testowania. 

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1iETQ6hRO5eUZZUNyW0C6IlyoQFHKcl2if8pT1tzdKZ0/edit#gid=0

Pozdrawiam 

Garfieldd

Dostałem w spadku 3 ha ziemi (ugoru), dopiero zgłębiam temat rolnictwa, żeby zobaczyć co i jak.

Zacznę moją obecność tutaj od pytania, jako  że do 15 maja jest czas na złożenie wniosku o dopłaty i czas pogania.

Patrzę na tę tabelkę i nie za bardzo rozumiem pojęcia. Wiec dopytam.

Jednolita Płatność obszarowa - to inaczej dopłata za fakt posiadania ziemi?

A jak jest nazwana  dla uprawy zbóż? Zazielenienie?

Mam sprzeczne informacje i o to chcę zapytać doświadczonych rolników.

Czy prawdą jest to, że nieważne czy obsieję pole zbożem czy też zostawię ziemię  tylko zaoraną to dopłata będzie w takiej samej wysokości?

• 1 month later...
Posted

Jakoś w marcu albo w kwietniu dostałem papier że do końca maja dostane dopłaty, maj sie skończył a dopłat nie było widać :( dziś jestem w banku z rachunkami więc przy okazji poszedłem sie zapytać czy aby coś tam nie przyszło a tu niespodzianka przelew był w piątek :) heh tak że w tym roku poszaleli kasiora prawie na żniwa :) tak czy inaczej sie nie zmarnuje :)

Pozdrawiam

Posted

:D nie należy wierzyć we wszystko co "trąbią" w telewizji. Wszystko zależy od tego jak wypełniłeś wniosek o dopłaty i jakie masz uprawy, np za same owoce miękkie masz 919.05 zł.

Myślę że to co podali w telewizji to jest taka średnia wielkość jaką wydadzą na cały kraj.

Kolego dopłat otrzymałem 890zł do hektara plus do tego białkowe i RS ,ale to inna bajka .