edek Posted December 2, 2015 Report Posted December 2, 2015 Witam, Jak sprawdzić na stronie Arimr ile dopłat mi przysługuję za obecny rok ? Quote
Garfieldd Posted December 14, 2015 Report Posted December 14, 2015 WitajTakiej strony nie ma. Niemniej zostały podane oficjalne stawki dopłat i na ich podstawie utworzyłem taki oto kalkulator; Należy tylko wypełnić czerwone pola. Mam nadzieję że się przyda i zapraszam do testowania. https://docs.google.com/spreadsheets/d/1iETQ6hRO5eUZZUNyW0C6IlyoQFHKcl2if8pT1tzdKZ0/edit#gid=0 Pozdrawiam Garfieldd Quote
Tofik Posted December 14, 2015 Report Posted December 14, 2015 Ciekawie to wygląda i ciekawe czy tak samo obliczają dotacje w agencji bynajmniej w przybliżeniu można sobie co nie co obliczyć ile można dostać Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted December 15, 2015 Report Posted December 15, 2015 Na pewno mniej jak w zeszłym roku, ja podstawowych będę miał jedną trzecią mniej ?:-(:-(:-(:-(:-(:-( Quote
Vademecum Posted December 15, 2015 Report Posted December 15, 2015 mnie, oj mniej, ja dostałem zaliczki niewiele ponad 10 tyś, a miało być połowe, dopłat miałem ponad 50 tysi to gdzie 10 do połowy ? śmierdzi mi tu gnojem Quote
rafaello3 Posted December 15, 2015 Report Posted December 15, 2015 Dokładnie dopłat będzie mniej .W tv trąbili ,że mają wynieść 850zł do ha . Quote
pablos Posted December 15, 2015 Report Posted December 15, 2015 Ostatnie dopłaty dostałem pod koniec kwietnia i zanosi się na to że z tymi będzie podobnie Quote
Robert ;-) Posted December 16, 2015 Report Posted December 16, 2015 Ciekawe kiedy będą te ostatnie? W sensie ostatnie jakie nam przyznają za rok dwa Quote
Garfieldd Posted December 16, 2015 Report Posted December 16, 2015 mnie, oj mniej, ja dostałem zaliczki niewiele ponad 10 tyś, a miało być połowe, dopłat miałem ponad 50 tysi to gdzie 10 do połowy ? śmierdzi mi tu gnojem Zaliczka była podobno do samej JPO (jednolitej płatności obszarowej) bez żadnych innych dodatków.Chyba że ja coś źle zrozumiałem... Jeżeli jesteś pewny że ten formularz jest źle/ widzisz błąd to daj znać. Quote
Vademecum Posted December 16, 2015 Report Posted December 16, 2015 ale w tym roku jest tylko JPO i ONW pomijając wysokobiałkowe. Quote
Garfieldd Posted December 18, 2015 Report Posted December 18, 2015 mnie, oj mniej, ja dostałem zaliczki niewiele ponad 10 tyś, a miało być połowe, dopłat miałem ponad 50 tysi to gdzie 10 do połowy ? śmierdzi mi tu gnojem W profilu masz wielkość gospodarstwa wpisaną na 50 ha. ARiMR podało że zaliczka na poczet JPO wyniosła 226,85 zł, więc samo to wychodzi mi 11 342,5 zł czyli ponad 10 tyś zł.Natomiast doczytałem i wysyłali również zaliczkę za PWB (Wysokobiałkowe) + płatność dodatkową. Więc bez problemu powinieneś dostać na konto zaliczkę przekraczającą większą niż 10 tyś zł. Jeżeli dostałeś mniej to coś jest nie tak i proponuję sprawdzić jeszcze raz konto bankowe, lub zgłosić się z tym do odpowiedniego biura powiatowego i porozmawiać z pracownikiem obsługującym twój wniosek. Dokładnie dopłat będzie mniej .W tv trąbili ,że mają wynieść 850zł do ha . nie należy wierzyć we wszystko co "trąbią" w telewizji. Wszystko zależy od tego jak wypełniłeś wniosek o dopłaty i jakie masz uprawy, np za same owoce miękkie masz 919.05 zł.Myślę że to co podali w telewizji to jest taka średnia wielkość jaką wydadzą na cały kraj. Quote
Vademecum Posted December 18, 2015 Report Posted December 18, 2015 nie siałem wysokobiałkowych tylko ugorowałem 2,5 ha.... Quote
Tofik Posted December 18, 2015 Report Posted December 18, 2015 A niby ile ma wynosić dopłata do ha sadu jabłoniowego? bo chyba jabłko nie zalicza sie do owoców miękkich jak np. malina? więc i pewnie dopłata inna, czyżby było samo JPO?Pozdrawiam Quote
Garfieldd Posted December 23, 2015 Report Posted December 23, 2015 Dopłatą do sadu jabłoniowego jest jedynie JPO + zazielenienie + dodatkowe + młody Rolnik. Wszystko jeszcze zależy jak wypełniony został wniosek. Quote
forgod Posted February 9, 2016 Report Posted February 9, 2016 zaliczki nie są obliczane od całości dopłat Quote
forgod Posted February 9, 2016 Report Posted February 9, 2016 Dopłatą do sadu jabłoniowego jest jedynie JPO + zazielenienie + dodatkowe + młody Rolnik. Wszystko jeszcze zależy jak wypełniony został wniosek.może być jeszcze dopłata z programu prśk lub prś lub RE Quote
Adept Posted May 1, 2016 Report Posted May 1, 2016 WitajTakiej strony nie ma. Niemniej zostały podane oficjalne stawki dopłat i na ich podstawie utworzyłem taki oto kalkulator; Należy tylko wypełnić czerwone pola. Mam nadzieję że się przyda i zapraszam do testowania. https://docs.google.com/spreadsheets/d/1iETQ6hRO5eUZZUNyW0C6IlyoQFHKcl2if8pT1tzdKZ0/edit#gid=0 Pozdrawiam Garfieldd Dostałem w spadku 3 ha ziemi (ugoru), dopiero zgłębiam temat rolnictwa, żeby zobaczyć co i jak.Zacznę moją obecność tutaj od pytania, jako że do 15 maja jest czas na złożenie wniosku o dopłaty i czas pogania. Patrzę na tę tabelkę i nie za bardzo rozumiem pojęcia. Wiec dopytam. Jednolita Płatność obszarowa - to inaczej dopłata za fakt posiadania ziemi? A jak jest nazwana dla uprawy zbóż? Zazielenienie? Mam sprzeczne informacje i o to chcę zapytać doświadczonych rolników.Czy prawdą jest to, że nieważne czy obsieję pole zbożem czy też zostawię ziemię tylko zaoraną to dopłata będzie w takiej samej wysokości? Quote
Vademecum Posted May 3, 2016 Report Posted May 3, 2016 fakt posiadania ziemi nie upoważnaia do dopłat, a fakt uprawiania jej już tak. W zależności od profilu upraw masz dopłaty.Idź do doradcy, tam sie dowiesz wszystkiego. Quote
Tofik Posted June 15, 2016 Report Posted June 15, 2016 Jakoś w marcu albo w kwietniu dostałem papier że do końca maja dostane dopłaty, maj sie skończył a dopłat nie było widać dziś jestem w banku z rachunkami więc przy okazji poszedłem sie zapytać czy aby coś tam nie przyszło a tu niespodzianka przelew był w piątek heh tak że w tym roku poszaleli kasiora prawie na żniwa tak czy inaczej sie nie zmarnuje Pozdrawiam Quote
Vademecum Posted June 15, 2016 Report Posted June 15, 2016 no to masz ja dawno zapomniałem i czekam na nastpne Quote
Robert ;-) Posted June 15, 2016 Report Posted June 15, 2016 Dokładnie vademecum ;-) ja tak samo;-);-) Quote
rafaello3 Posted June 16, 2016 Report Posted June 16, 2016 nie należy wierzyć we wszystko co "trąbią" w telewizji. Wszystko zależy od tego jak wypełniłeś wniosek o dopłaty i jakie masz uprawy, np za same owoce miękkie masz 919.05 zł.Myślę że to co podali w telewizji to jest taka średnia wielkość jaką wydadzą na cały kraj.Kolego dopłat otrzymałem 890zł do hektara plus do tego białkowe i RS ,ale to inna bajka . Quote
Recommended Posts