Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam. Mam problem z podnośnikiem w ciągniku zetor 10245. Robiłem dziś redliny i działał bez zarzutów, po zrobieniu jakichś 20 arów nie chciał podnieść redliniarki, odpiąłem go i chciałem sprawdzić czy ramiona na pusto też się nie podniosą i niestety nie sie nie udało. Za jakieś 2-3 godzin już normalnie się podnosiły. Miał ktos kiedyś taki problem? Jak tak to prosiłbym o radę co to może być :)

Posted
dziesiątka jest czterocylindrowa, ale powinna podejść od sześciocylindrowego, taka pompa to kilkaset złotych, czy podejdzie od szóstki mósisz dopytać, natomiast ja jak kupiłem moją szóstke to mechanik powiedział, że pompa jest od czwórki więc odwrotnie podejdzie i dotyczy to ursusa, ale zetor z tamtych czasów to tosamo
Posted

Dzięki za pomoc :) Dziś byłem w sklepie i powiedzieli mi za nową wzmacnianą 420 zł to nie duża suma w porównaniu do tego że normalna kosztuje 380 zł więc lepiej dopłacić te 40 zł i mieć problem z głowy może nawet na kilka lat :D

Posted

moim zdaniem pompę bym wykluczył i odradzał kupno nowej ,pompa nie może raz podnosić a następnym razem nie może pustych ramion podnieść ,radził bym przyjrzeć się rozdzielaczowi może go coś chwilowo przyblokowało np.opiłek ,osobiście wolał bym wymienić filtr i olej 

Posted
ktoś tu opisywał podobny przypadek i po wymianie pompy poprawiło się, logika wskazuje na rozdzielacz, a filtr to podstawa więc zakładam , że był sprawdzony. Z swojego doświadczenia wiem , że filtr trudno zapchać tak skutecznie i na ciepłym nie powinien tak ograniczać przepływu oleju. Pompa to pierwszy krok i łatwy i w miare niedrogi.
Posted

jeżeli podnośnik tracił by siłę w miarę rozgrzewania się oleju można by podejrzewać pompę ale kolega pisze że przestał raptownie podnosić to nie ma żadnych podstaw sądzić że uszkodziła się pompa skoro  za dwie godziny normalnie podnosi

Posted
Dziś robiłem resztę redlin i ciągnik po wymianie pomy podnosi bez żadnego problemu :D tylko że niestety wałek zaczął szwankować :( gdy olej się nagrzeje to zaczyna zgrzytać coś pod siedzeniem i przestaje działać :/ wiecie może jaka jest tego przyczyna?