robak777 Posted December 10, 2015 Report Posted December 10, 2015 Witam wszystkich forumowiczów. Moi rodzice posiadają 10 hektarowe gospodarstwo z czego 3 to łąki. Wraz z ojcem doszliśmy do wniosku że przy obecnej hodowli bydła tyle łąk nam nie potrzebne i postanowiliśmy 1,5ha przekształcić na pole uprawne. Tak rozpoczyna się moja "poważna" przygoda z gospodarzeniem. Na przekwalifikowanie ziemi nalegałem ja i ponosiłem wszelkie koszty z tym związane dlatego teraz gdy już wszystkie papiery załatwione ustaliliśmy że te 1,5 ha jest moje i jak to zagospodaruje to moja decyzja. Teraz coś na temat gruntu, łąka znajduje się na podłożu torfowym tzw. murszu ale nawet w mokrych latach nie zdarza się aby stała tam woda. Teraz moje pytania co najlepiej zrobić z tą łąką pryskać ją teraz nie ma sensu, znajomy podpowiada mi żeby ją stalerzować i co potem? orka teraz ma jakiś sens? czy po orce głębosz bo też mi ktoś coś wspominał proszę o porady . Quote
Vademecum Posted December 10, 2015 Report Posted December 10, 2015 zaoraj to teraz tylko ładnie i nie głębiej niż 20 cm. zrób analize ziemi szczególnie pod kątem odczynu ph. jak stależujesz to już nie zaorzesz dlatego oraj tylko bez dziadostwa. robak777 1 Quote
robak777 Posted December 10, 2015 Author Report Posted December 10, 2015 ta łąka jest tam od zawsze, więc czy przy niezagłębokiej orce utopie to wszystko i czy uprawiając to na wiosne nie powyciągam wszystkiego w całości? dlaczego talerzowanie wyklucza orke? Quote
Vademecum Posted December 10, 2015 Report Posted December 10, 2015 nie talerzowanie, tylko to rze jest już grudzień Quote
robak777 Posted December 10, 2015 Author Report Posted December 10, 2015 prosze o cierpliwość, ale jeżeli stalerzowałbym to i na drugi dzień orał zrobie coś nie tak? Wydaje mi się że talerzując w jakiś sposób to rozdrobnie czyli przyśpiesze rozkład i nie bedę się też musiął martwić na wiosne tym co powyciągam agregatem, Quote
Vademecum Posted December 10, 2015 Report Posted December 10, 2015 świeżo po tależówce nieda się ładnie zaorać, no chyba, że po glebogryzarce, tależówka potnie ale narobi móld robak777 1 Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted January 15, 2016 Report Posted January 15, 2016 Na Twoim miejscu odczekałbym jakiś czas,szczególnie jeżeli jesteś świeżo po talerzowaniu,wtedy nie ma mowy o ładnej i dobrej orce,tak jak pisze Przedmówca. Quote
Recommended Posts