Jump to content

Recommended Posts

Posted

może to głupio zabrzmi ale szwagier stwierdził ze ma dziure w kolanie od wydechu i zaspawał,potem długo padał deszcz i najprawdopodobniej  naleciało wody do silnika a co za tym idzie przybyło ,,oleju''(kiedyś pisałem o tym oleju w 4011), w silniku,szwagier upuścił oleju  i już pół roku jeździ i oleju nie przybywa,oczywiście po tym incydencie ja stwierdziłem że nie ma tej dziury w kolanku i go uświadomiłem że ma być i wywiercił a problem znikł-może to banał ale.....-pozdrawiam

Posted
pare lat temu miałem taką niespodzianke, że wsiadając na mojego mf 255 pomimo nowego akumulatora tylko stuknął rozrusznik i nie obrócił wałem..... Okazało sie, że tak go zaparkowałem pod wiatą, że idealnie z dachu nalało do tłumika do pełna !!!! po wykręceniu wtryskw kręciłm rozrusznikiem, aż całą wode wychlapało i niestety po uruchomieniu i pochodzeniu silnika olej zrobił się biały. Wymyśliłem procedure płukania silnika a na koniec zalałem nowym olejem.
Posted

niebieski dym to spalający się olej , nic innego, jeśli nie ubywa płynu w chłodnicy  a oleju przybywa tzn. dostaje sie paliwo przez pompę paliwową i stąd wyższy poziom i na pewno rozrzedzony olej , co do upuszczania to wystarczy wykręcić czujnik ciś. oleju i przekręcić parę razy, bez odpalania. 

Posted

Niebieski dym to objaw źle ustawionego zapłonu (za późny) nie dopala ropy która może spływać do miski olejowej.

Lub leją wtryski ale przy tak lejących wtryskach powinien być problem z odpalaniem.

Zobacz czy pompa ci się nie przestawiła lub nie jest luźno.

Niebieski dym miałem kiedyś w Tarpanie po przestawieniu rozrządu problem zniknął i zaczął kopcić na czarno, ale coś mi nie pasowało z mocą więc zapłon znów został przeregulowany...  :)

Posted
U mnie tak jest że jak odpali to kopci na niebiesko do czasu jak się nie rozgrzeje,potem to nawet przy średnim czy większym obciążeniu dymku nie widać, wiadomo jak dasz w pedał to przydymi, a tak to dymku nie posledzisz.