prometeusz Posted December 26, 2015 Report Posted December 26, 2015 Zastanawiam się czy w tym roku jest sens siana owsa skoro tonę można teraz spokojnie kupić za 400 a czasem znajdzie się i po 350 zł/t. W moim przypadku muszę najmować i kombajn i prasę i tak policzyć wszystko to skłaniam się do rezygnacji ze swojego owsa w tym roku Quote
Vademecum Posted December 26, 2015 Report Posted December 26, 2015 to zależy jaką masz ziemie, jak słabą to owies jest zbawienny, mały nakład więc ryzyko straty małe, a płatności obszarowe takie same jak do pszenicy czy kuku. Ja owies sprzedałem po 500 za tone a pare dni temu dostałem oferte 580 + vat, pszenice taniej kupi w moichokolicach. Wiadomo owies musi trzymać parametry bo idzie na spożywke i do niemiec. Gość namawia mnie na przyszły rok na bezłuskowy i jak będzie miał parametry jak w tym roku to zapłaci 1000 za tone. Ilości x 24 ton. W tym roku miałem około 15 ha owis poprawia kulture gleby , wydobywa z głębokich warstw skłdniki czego inne rośliny nie potrafią. Quote
rafaello3 Posted December 26, 2015 Report Posted December 26, 2015 Ja miałem owies bezłuskowy .Ta roślina słabo plonuje radzę się zastanowić nad jej uprawą .Ja owsa nie sieję ,bo nie chce mi plonować na moich piachach .Co to za plon 2 tony .A łubinu nakoszę minimum 2 tony a czasem w dobrym roku i 3 tony i mam na poplony .Dodatkowo dziki już mi nie niszczą plantacji ,bo sieję łubin gorzki .Ze słodkim już skończyłem .Żyto po łubinie jest piękne .Owies się nie umyje i koszty uprawy łubinu są niższe ,jak owsa i wydobywają składniki nie dostępne dla owsa ,czy też innych roślin i łubin wzbogaca ziemię w azot :-) Quote
Vademecum Posted December 26, 2015 Report Posted December 26, 2015 łubin jest dobry, ale na piachu, ja siałem ale zbierałem niewiele ponad to co posiałem ja z 10 lat temu siałem bezłuskowy, ale wtedy niebyło komu sprzedać i on żre jak wata szklana zbierałem ponad 4 tony z ha. Łuskowego do 4 . Wszystko zależy od ziemi i wody u mnie na glinie na skale udaje się owies. Quote
rafaello3 Posted December 26, 2015 Report Posted December 26, 2015 U mnie jest na odwrót owies nie sypie na piachu .A łubin potrafi zaskoczyć .Zdjęcie do wglądu w galerii . Quote
lottomito Posted December 26, 2015 Report Posted December 26, 2015 U mnie iły i glina i tylko owies bez łuskowy daje wymierny plon:) Nie uprawiam pól w wysokiej kulturze, zwłaszcza nawóz oszczędnie:) To jedyne zboże które się udaje w rych warunkach. Żyto i pszenica dają plon ale musi być nawożenie i oprysk na full. Quote
henryk Posted December 27, 2015 Report Posted December 27, 2015 w moich stronach ziemia 4-5 klasa wydajność żyta jak dobre 4t/ha,natomiast owsa 5t/ha ,ostatnio żyto po żniwach sprzedałem 450zł/t natomiast owies w całości z hektara po 500zł więc u mnie się opłaca-pozdrawiam Quote
Vademecum Posted December 27, 2015 Report Posted December 27, 2015 dlatego właśnie owies uprawiamy... Quote
kubusjettaII Posted December 27, 2015 Report Posted December 27, 2015 ja bez względu na cenę zawsze sieję..., bo muszę coś koniom do żłobu sypać... Quote
rafaello3 Posted December 27, 2015 Report Posted December 27, 2015 Ja łubin po 900 w żniwa sprzedam z pola .Nie sypię nawozu pod łubin i jedynie afalonem prysnę i swoje nasiona :-) na 6 klasie 2 tony wyda na 5 ok 3 się buja .Trochę podsypię ze 200 kg lubofoski to i więcej wyda .Natomiast owies ,jak wspomniałem do 2 ton z ha ,a na 5 klasie 3 tony wyda i trzeba dać nawóz !!! .Jak jest suchy rok to przypali to igły tylko są ,a łubinu w 2015 zebrałem te wspomniane 2 tony bez nawozu !.Na lepszej ziemi 3,4 klasie sieję ,co innego .Na 5 klasie sadzę ziemniaki i kasę koszę na jadalne :-) Quote
prometeusz Posted December 27, 2015 Author Report Posted December 27, 2015 Kolego jaki łubin siejesz bo u mnie w tym roku łubin żółty baryt dał tylko 1,2 tony z ha? Co do owsa to w tym roku zrobiłem taki mały eksperyment, że na jednym kawałku dałem na wiosnę nawóz a na na drugim na zaorane pole poprószyłem obornikiem, potem wymieszałem to kultywatorem z glebą i różnica była widoczna od samych wschodów z korzyścią dla kawałka na którym dałem obornik. Wschody były lepsze, rośliny "żywsze". Jeśli zdecyduję się na owies w tym roku to chyba zrezygnuję z nawozu i i poprószę obornikiem. Quote
Vademecum Posted December 27, 2015 Report Posted December 27, 2015 musi sie dać nawóz sztuczny, tylko nawóz to nie tylko azot. Zawsze plon będzie większy. Owies jest mało wrażliwy na zakwaszenie ziemi. a łubin ? motylkowate lubią ziemię zasadową.... Quote
rafaello3 Posted December 27, 2015 Report Posted December 27, 2015 Zasadniczo pod każdą roślinę ziemia powinna mieć uregulowany odczyn .U mnie jest z tym różnie ,tym bardziej na piasku .Z badań wynika ,że ph jest w granicach 5 do 5,7 w zależności ,jaka działka .Na 3,4 klasie nawet 7,2 jest na jednej z działek .Ja pod łubin nie stosuję nawozu :-).W tym roku mam zamiar zrobić eksperyment i rozsiać na jedną działkę Lubofoskę 200 kg /ha .Mam tu na uwadze łubin gorzki . Quote
Vademecum Posted December 27, 2015 Report Posted December 27, 2015 Daj fosfor i potas a azot symbolicznie Quote
rafaello3 Posted December 27, 2015 Report Posted December 27, 2015 Tak wiem w lubofosce jest mało azotu i ją zastosuje .Owsa nie będę siał w zamian sieję pszenżyto jare i całkiem znośnie sypie .W tym roku do białkowych dopłacą 300 zł bez komentarza . Quote
Vademecum Posted December 27, 2015 Report Posted December 27, 2015 Wcale nie zamierzam przekonywać cię do owsa bo to ziemia jest wyznacznikiem co uprawiać Quote
rafaello3 Posted December 27, 2015 Report Posted December 27, 2015 Owies to bardzo dobra pasza ,ale na co mi ta uprawa skoro nie udaje się u mnie .Łubin będę siał wszędzie na poplony ,gdzie można na zaoranie i to zwiększa mi ładnie plon .A ,co będę miał za wiele ,to sprzedam .Wy koledzy uprawiacie owies ,ja łubin i jest równowaga w przyrodzie :-) Quote
Robert ;-) Posted December 27, 2015 Report Posted December 27, 2015 Właśnie równowaga musi być;-) wróćmy do rozmowy o owsie;-) Ja zawsze sieje kawałek mniejszy lub większy, ale w tym roku będzie dobry hektar i ani kawałka więcej, nie ma gdzie sprzedać a zapas mam solidny Quote
Recommended Posts