zabezpieczenie gospodarstwa przed kradziezami
Napisano 27 grudzień 2015 - 13:26
Napisano 27 grudzień 2015 - 20:20
sam się ostatnio zastanawiałem nad jakimiś zabezpieczeniami na posesji. Myślę nad kilkoma kamerami na podwórku, drugi większy pies, nie wiem co jeszcze, ale coś by można dołożyć...
...albo mądrze, albo wcale...
Napisano 28 grudzień 2015 - 09:48
Napisano 28 grudzień 2015 - 13:24
Napisano 28 grudzień 2015 - 14:39
Znając życie to robią to osoby z najbliższej okolicy, Twój wujek powinien ich rozpoznać mimo zasłoniętych twarzy. Więc monitoring jak najbardziej. Po drugie dobre, czujne psy. O ile kamery nie ma dziś problemu kupić to z takimi psami jest trudniej. Przynajmniej ja nie miałem od dawna takiego psa. Co z tego że były duże jak nawet listonosz wchodził do domu bez jakiegokolwiek głosu ze strony psa.
Dobrze było by jeszcze poprosić kogoś kto ma broń myśliwską żeby pokręcił się wujkiem po okolicy. Puścić też plotę że wujek się wkurzył i kupił flintę i czai się na złodzieja nocami.
Napisano 29 grudzień 2015 - 11:24
psy to on ma ale jak trzeba to ich nie ma. Prawdopodobnie byly czyms otumanione czy cholera wie. Ja to bardziej podejrzewam ze to jest ktos kto przyjezdza do niego za kupnem bydla/sprzetu. Trudno zeby nie widzial gdzie rozstawione jest bydlo itd.
Juz mu wlasnie na wstepie powiedzialem zeby kupil naklejki ze teren monitorowany. Przynajmniej niech zalozy jakies dobre atrapy i jakies czujki ze swiatlem. Na drzwiach jakies czujki z alarmem. I dodatkowo niech pusci fame na wiosce ze zainwestowal w monitoring
Napisano 31 grudzień 2015 - 14:51
Kamery nic nie dadzą. Twój wujek dzięki nim będzie mógł conajwyżej powspominać chwilę w którym wynoszono jego dobytek. Owszem widok kamery i tabliczki "obiekt monitorowany" przestraszy amatorów kradzieży młotka czy dwóch śrubokrętów, jednak poważny złodziej sobie z nimi poradzi. To zdałoby egzamin, gdyby On chciał pobawić się w stróża i siedziałby nocami przy komputerze miejąc na podglądzie całe gospodarstwo i złapać ich na "gorącym uczynku", jednak to jest trudne do realizacji przez cały rok.
Niech zainstaluje kilka porządnych latarni przy budynkach i załawi sobie porządne psy które hałasują i obcego na podwórku atakują, a nie chcą się z nim bawić. To że pies jest duży wcale nie oznacza że jest groźny.
Poza tym warto zadbać o porządne kłódki na drzwiach, kraty w oknach, szczelne ogrodzenie i bramy przez które ciężko się przedostać.
Niestety w gospodastwach najczęściej bywa tak że wszystko jest potwierane dzień i noc co ułatwia kradzież nawet jakimś pijaczkom spod sklepu, po prostu wchodzą, biorą i wychodzą. U mnie we wsi na szczęście problemów ze złodziejstwem nie ma. Pozdrawiam
Napisano 31 grudzień 2015 - 19:46
Napisano 31 grudzień 2015 - 19:58
przykład sprzed paru lat, przyszli na posesję w środku wsi,z garażu pod domem zabrali samochód a właścicieli i psy uśpili i wzięli dokumenty i pojechali,
Wniosek dla złodzieja niema rzeczy których by nie ukradł ani zabezpieczeń których by nie pokonał....
Ważne są jakiegokolwiek zabezpieczenia ale skutecznych na 100% nie ma, smutna ale zawsze prawda
Napisano 31 grudzień 2015 - 20:31
Napisano 01 styczeń 2016 - 10:17
z psami złodziej sobie poradzi myślę że założenie atrap kamer i krańcówek( tak by nie były widoczne ) na bramach czy furtkach z brzęczykiem w domu plus jakieś oświetlenie załączane tymi krańcówkami by pomogło,, o ile gospodarstwo jest w miarę ogrodzone
Napisano 03 styczeń 2016 - 08:39
moim zdaniem cokolwiek się zainstaluje zawsze będzie z tego korzyść...
...albo mądrze, albo wcale...
Napisano 04 styczeń 2016 - 07:12
Napisano 04 styczeń 2016 - 08:37
Zeby to było takie proste:) Złapiesz dziada pokaleczysz go to jeszcze poda Cię do sądu i poniesiesz karę za pobicie. Sory ale takie mamy państwo.
Napisano 04 styczeń 2016 - 09:38
Napisano 04 styczeń 2016 - 13:33
Oglądaliście może ten reportaż o ludziach co utworzyli straż sąsiedzką.Złapali dziada na gorącym, oddali policji, sąd go skazał ale w zawiasach, wrócił do domu i dalej kradnie.
Pytanie do założyciela wątku. To nie z Twoich okolic był ten reportaż?
Vade co rusz słychać że chcą to prawo im zabrać. Że bron bedzie lepiej kontrolowana. Jeszcze parę strzelanek w szkołach i też im się to ukruci:)
Napisano 04 styczeń 2016 - 17:14
koledze też ginął drób z kurnika , więc przyczaił sie parę nocy . Któregoś wieczoru widzi jak drwi się otwierają i nie czekając pociągnoł złodzieja po łapach żebrówką dwunastką , ten oczywiście uciekł. Na drugi dzień się okazało że szwagier ma złamaną rękę za nadgarstkiem
Napisano 04 styczeń 2016 - 19:52
A tego co sąd puścił to mu powinni następnym razem ląpki połamać
Napisano 26 styczeń 2016 - 12:11
Dobre efekty, prewencyjne przynosi monitoring. Szczególnie gdy na ogrodzeniu znajduje się tabliczka - teren monitorowany.
Napisano 27 styczeń 2016 - 11:14
Zgadzam się, można to rozwiązać na dwa sposoby - atrapy - dużo niższy koszt, ale Ci co się znają, wykryją blef.
Koszt przyzwoitego monitoringu z kilkoma kamerami, to koszt około kilku tys zł. Kamery z doświetleniem na podczerwień, rejestrator i osprzęt. Pisząc osprzęt mam tutaj na myśli przewody na których nie warto oszczędzać, zasilacze, switche itd.
Tutaj masz kumatych gości:- należałoby zadzwonić lub napisać i popytać.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych