Całkiem dobrze sprawują się też bariery podczerwieni. Oczywiście, trzeba je montować z głową, aby bez potrzeby nie uruchamiały alarmu.
zabezpieczenie gospodarstwa przed kradziezami
Napisano 25 wrzesień 2016 - 09:09
Napisano 06 październik 2016 - 06:11
Całkiem dobrze sprawują się też bariery podczerwieni. Oczywiście, trzeba je montować z głową, aby bez potrzeby nie uruchamiały alarmu.
Chodzi o takie bariery podczerwieni:??
A czy nie będą generowały one fałszywych alarmów?
Napisano 07 październik 2016 - 08:47
Tak.
Napisano 07 październik 2016 - 21:22
Nawet przedszkolak wie jak pokonać barierę na podczerwień nie uruchamiając alarmu, a urządzenia do oszukania takich barier kosztują po ok. 10 zł. Oczywiście zajmują czas, jednak licząc nawet 0,5 minuty na barierę to tych barier musiałoby być naprawdę dużo aby spełniły swoją rolę. Bariery podczerwieni mają podstawową wadę taką że je widać na kilometr.
Bariery szyfrowane mają sens wewnątrz budynków w czystych warunkach.
Jeżeli podczerwień to systemy bierne. Raczej systemy przewodowe niż bezprzewodowe. Systemy bezprzewodowe wykorzystujące protokół IP są łatwe do złamania. Można też użyć jakiegoś innego protokołu.
Jeżeli miałbym użyć barier to ultradźwiękowych lub laserowych bo te są dużo trudniejsze do obejścia (czytaj: "ich obejście zajmuje dużo więcej czasu").
Jeden system nigdy nie spełni swojego zadania, a czasami wręcz ułatwi zadanie złodziejom.
Psy też spełnią swoją rolę pod warunkiem że będą to wyszkolone psy stróżujące.
Pozdrawiam Forumowiczów!
Napisano 11 październik 2016 - 14:54
Dobry pies chyba najlepiej ochroni gospodarstwo
Napisano 11 październik 2016 - 21:06
Pisząc "dobry pies" miałeś chyba na myśli złego psa. Mój sąsiad mówi że ma dobrego psa a na bramie powiesił tabliczkę: Uwaga! Zły pies! A gospodyni jeszcze gorsza!". Pozdrawiam Forumowiczów!
Napisano 13 październik 2016 - 07:24
Pies stróżujący to faktycznie dobre rozwiązanie i stanowi dodatkowe zabezpieczenie gospodarstwa, natomiast jeżeli mamy większy budżet na taką inwestycję, to polecam kupić alarm do zabezpieczenia zarówno domu jak i budynków gospodarczych, który będzie po prostu skuteczny.
Napisano 06 sierpień 2017 - 10:17
Pies - jak najbardziej okey. Ale coraz częściej widuje się po prostu monitoring lub innego rodzaju systemy alarmowe. To nie są już takie ceny jak kiedyś. Za 2-3 tys zł można mieć całkiem dobry system, szczególnie jeżeli chodzi o ochronę jakiegoś większego parku maszynowego.
Napisano 09 sierpień 2017 - 06:13
Tutaj bardziej chodzi o sytuację w których nikogo nie ma, bo np pojechało się do rodziny na święta, jakiś ślub, wakacje lub inne tego typu wydarzenie. Kiedy gospodarstwo stoi puste. Jak się patrzy na specyfikację rozwiązań np te od Satel-a np tutaj to można kupić nawet całkiem dobrej klasy sprzęt, ale ten sprzęt trzeba podłączyć np do sygnalizatora dźwiękowego (jeżeli sąsiedzi są w pobliżu) lub firmy ochroniarskiej (która nie zawsze dojedzie gdzieś daleko na prowincję). Można również tak skonfigurować, aby komunikat szedł bezpośrednio na zdefiniowane numery telefonów, że alarm został aktywowany.
Napisano 21 sierpień 2017 - 10:58
Na dobrego złodzieja nie ma żadnego sposobu, ale myślę żeby skombinować naklejki- tabliczki z napisem teren chroniony i monitorowany, nawet jeśli będą pozawieszane atrapy kamer to zrobią swoje, do tego lampy na czujki aby całe podwórko było oświetlone i kawałek za bramą czy w jakieś furtce za stodole nie wiem jak masz rozmieszczone budynki, i to powinno trochę dać do myślenia amatorom cudzego mienia, jakby był dobry pies nie zaszkodzi,
A z tymi atrapami to niegłupi pomysł. Mój kolega poustawiał takie słupy i na nich zawiesił takie atrapy, bo go sąsiad okradał. Co prawda nie na jakąś wielką skalę, tylko dla siebie, ale fakt jest faktem. W innej wsi słyszałem, że jeden rolnik kilka nocy czaił się na złodzieja i go kijami obił
Napisano 23 sierpień 2017 - 12:32
Mojemu znajomemu teraz folię z ogórkami okradają, przez jedną noc opędzlowali całą ... on sobie wymyślił, że założy taki alarm co mu w domu zadziała podczas kradzieży, tylko u niego folię są blisko od domu, sam się dziwię, że ktoś w ogóle się połaszczył, żeby ją okraść...najlepsze, że ma dwa niby groźne i szczekające psy, a nic nie zrobiły, a w dzień to pilnują
Napisano 24 sierpień 2017 - 10:11
Na dobrego złodzieje jest dobry sposób- alarm plus monitoring i zaufaj mi, że nie ma na to mocnych, wszystko masz udokumentowane. Jedyne na co trzeba zwrócić uwagę to odpowiedni system alarmowy oraz monitoringu, kamery z nagrywanie w jakości full HD,a to swoje kosztuje.
Napisano 24 sierpień 2017 - 22:26
Zadaniem systemu ochrony przed kradzieżą jest danie czasu na reakcję. Twoja propozycja tego czasu nie daje wiec wybacz Kolego, ale Ci nie zaufam. Pozdrawiam!
Napisano 03 wrzesień 2017 - 15:53
Napisano 03 wrzesień 2017 - 18:46
Ja wyciągnąłem zupełnie inny wniosek. Prawda jest taka że jeżeli komuś się zabierze najnowsze BMW to za miesiąc będzie jeździł jeszcze nowszym BMW. Jeżeli komuś się zabierze stary rower to nawet za rok będzie chodził pieszo. Pozdrawiam!
Napisano 04 wrzesień 2017 - 06:13
Napisano 01 grudzień 2017 - 10:07
Profilaktyka przede wszystkim i nasze wnioski które są dalekie od tematu nie mają nic do rzeczy, alarm z reguły się sprawdza i to w wielu gospodarstwach, podobnie jak wspomniany przeze mnie monitoring.
Napisano 04 grudzień 2017 - 06:35
Myślę, że sam monitoring zadziała całkiem prewencyjnie. Tylko nie robić tego na zasadzie atrap, tylko naprawdę zamontować kilka dobrej jakości kamer, które będą nagrywały zarówno w dzień jak i w nocy przy kiepskim oświetleniu.
Napisano 06 grudzień 2017 - 12:08
Po drugie można zrobić akcję w stylu zmylenia przeciwnika. Mój znajomy ma na około straszny bajzel i przez bramę główną jest normalna droga, że autem nawet w deszcz wyjedzie. Za to na innych podjazdach kilka razy się już złodzieje zakopali.
Napisano 17 grudzień 2017 - 21:46
Nawet przedszkolak wie jak pokonać barierę na podczerwień nie uruchamiając alarmu, a urządzenia do oszukania takich barier kosztują po ok. 10 zł. Oczywiście zajmują czas, jednak
Kiedyś pracowałem w branży zabezpieczeń i chętnie będę polemizował w tej sprawie.
W jaki sposób można to zrobić? Bo ja nie znam sposobów, aby w tak łatwy sposób unieszkodliwić barierę podczerwieni.
Jeżeli mówimy o barierach mikrofalowych to niestety w większości przypadków nie da się ich zastosować w gospodarstwach. Jeżeli mówimy o laserach, to z całą pewnością po poznaniu kosztów nikt na to się nie zdecyduje.
Proste rozwiązania są najlepsze, ale przede wszystkim jest jedna zasada: wartościowe przedmioty nie mogą sobie stać od tak sobie na polu.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych