marcink90 Posted January 2, 2016 Author Report Posted January 2, 2016 O świetny pomysł, byłbym bardzo wdzięczny :-) Quote
Robert ;-) Posted January 3, 2016 Report Posted January 3, 2016 http://www.rolnik-forum.pl/gallery/image/1017-%C5%9Bwiec%C4%85-p%C5%82omie%C5%84iowa/ Quote
Robert ;-) Posted January 3, 2016 Report Posted January 3, 2016 http://www.rolnik-forum.pl/gallery/image/1016-%C5%9Bwieca-p%C5%82omie%C5%84iowa/ Quote
izydor6280 Posted January 3, 2016 Report Posted January 3, 2016 nie widzi mi się montowanie przy łączniku gumowym sama świeca oczywiście na tak, ale jeśli ktoś używa ciągnika kilka razy w ciągu zimy może się nie opłacać i lepiej suszarkę w kolektor jak kolega wyżej polecam założenie takiego zbiorniczka na przelew, ON też traci swoje właściwości po pewnym czasie, więc zbiorniczki hamulcowe nie są do końca takie dobrehttp://sklep.aldo.agro.pl/image/cache/data/IMAG0485-500x500.jpg Quote
Robert ;-) Posted January 3, 2016 Report Posted January 3, 2016 Właśnie dla tego pisałem że lepiej było by zamontowanie dalej na kolektorze a jeśli chodzi o sam zbiornik takie rozwiązanie wydaje mi się lepsze bo do przy można dolać coś wyżej procentowego(nafty, benzyny czy jakiegoś dopalacza że tak to nazwę ), ja odpalajac ciągnik co tydzień,w ciągu zimy szybko zużywam taki zbiorniczek, a ropę trzymam ponad pół roku i jakoś ciągnik mi na niej chodzi,choć zakładać zalecam dalej np między 3-4 cylindrem. nie tylko na groźbę spalenia gumy ale i lepszego rozruchu, w dodarku zalozyciel wątku chce świece Żarowa, a montuje się tak samo poza dopływem ON Quote
izydor6280 Posted January 3, 2016 Report Posted January 3, 2016 żarowa mi umknęło,w takim przypadku trzeba zakładać 4 sztuki, pobór prądu będzie duży a efekt kiepski, szkoda pieniędzy na takie zabawkijeśli świeca to tylko płomieniowa Quote
kubusjettaII Posted January 3, 2016 Report Posted January 3, 2016 kupiłem ostatnio zetora 7211 i zdziwiło mnie dlaczego do odpalania, zamiast przycisku ma "hebel" od C-330. Okazało się po dalszych oględzinach że poprzedni właściciel zamontował sobie dwie świece żarowe od trzydziestki... powiem wam że spisują się bardzo dobrze nawet w mrozy... Quote
Robert ;-) Posted January 3, 2016 Report Posted January 3, 2016 http://olx.pl/i2/oferta/nowosc-gotowy-zestaw-swiec-zarowych-z-kolektorem-ssacym-c-360-i-inne-CID757-ID91cVd.html#:56d19fcad5cały zestaw jak dla mnie trochę o wiele za drogo. Quote
massay1 Posted January 3, 2016 Report Posted January 3, 2016 Kilku znajomych ma żarowe w 60-kach zaraz za łącznikiem gumowym, jedni zasilanie pociągneli z filtra paliwa inni osobnego zbiorniczka. Żaden z nich nie narzeka na stłumienie przepływu powietrza w kolektorze i jakieś tam negatywne skutki z tego powodu. Nawiasem mówiąc większość z nich założyła je po mojej namowie.Swojego czasu jak miałem 4011 rozgrzewałem kolektor ssący opalarką lub palnikiem na propan. Palił od pierwszego cylindra który wciągnął ciepłe powietrze. Tak że jeśli już ktoś boi się płomieniówki to nie ma potrzeby jej zakładania. Opalarką do kolektora próbowałem ale efekt był mizerny. Quote
Tomcio Posted January 3, 2016 Report Posted January 3, 2016 Tak załóż świece, bardzo dużo pomagają i na pewno mniej się zużywa akumulator niż jak ma się męczyć rozrusznik, Tym bardziej mówisz, że pracujesz dużo w zimie.Ja akurat nie mam w swojej C-360, ale mój znajomy ma i bardzo dobrze mu się sprawuje.Pozdrawiam, Quote
adrian1307 Posted January 19, 2016 Report Posted January 19, 2016 Ja u siebie w 3p mam świece, podgrzeje trochę i mrozy dla mnie nie są straszne Pali bezproblemowo Quote
Rolnik2 Posted January 19, 2016 Report Posted January 19, 2016 jeśli pompa paliwowa jest dobra i są dobre akumulatory to zapali bez problemu i nie ma co zakładać Quote
Robert ;-) Posted January 19, 2016 Report Posted January 19, 2016 Jakby tak było,to w samochodach z silnikiem diesela by ich nie było, ale niestety są i to chyba że wszystkich.co do ciągników to mało który pali przy niskich temperaturach np -15. Quote
Vademecum Posted January 19, 2016 Report Posted January 19, 2016 niema prawa zapalić, ale jak rozrusznik na - 15 z minute pokręci to sie rozgrzeje i zapali, ale rozgrzewać silnik rozrusznikiem to niezbyt biznes. Samochody wszystkie mają, diesle. Natomiast w ursusach nie montowali dawno temu. Quote
mariuszowy Posted January 20, 2016 Report Posted January 20, 2016 Montowałem w zeszły weekend z sąsiadem iskre https://www.agro-expert.pl/produkt/ciagnik-ursus-c-330-swieca-zarowa-iskra-sm-8taką jak tu tylko że w 330tce, ale to bardziej z przezorności bo tak też odpalał w te mrozy więc to już od ciebie zależy. Quote
Rolnik2 Posted January 20, 2016 Report Posted January 20, 2016 lepiej zamontować grzałkę płynu chłodniczego Quote
henryk Posted January 21, 2016 Report Posted January 21, 2016 moim skromnym zdaniem taka grzałka to ściema ,bez wymuszonego obiegu tzn. pompki to nic nie da-pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted January 21, 2016 Report Posted January 21, 2016 Henryku coś w tym jest, nawet sprzedawcy piszą że do montażu takiej pompki potrzeba wywiercic mały otwór w termostacie aby ogrzewana woda poszła do głowic, najlepszym rozwiązaniem była by grzałka w bloku jak np w zetorach, bądź grzałka z pompka jak piszesz,ale jej cena jest już spora,takie wynalazki jak świeca czy grzałka są na czasie jak mamy ciągnik zalany płynem i musimy go często palić w zimie, kiedyś jak trzeba było odpalić przelewalo się gorąca wodą aż z kranu w bloku poleciała ciepła woda, trochę się po lało pompę i dało kopcia w dolot i odpalal bez niczego, ale jak to bywa człowiek szuka wygody. .. Quote
massay1 Posted January 22, 2016 Report Posted January 22, 2016 Nic nie trzeba wiercić. Grzałkę trzeba zrobić jako osobny zbiornik i wpiąć w układ tak by woda krążyła sama. Gdzieś była zresztą fota jak to ugryźć. Żeby było ładnie można założyć pompę wody z króćcem do nagrzewnicy. Do niego się wpiąć o do kolektora wodnego. Podłączają się też pod kranik spustowy. Quote
Robert ;-) Posted January 22, 2016 Report Posted January 22, 2016 Może i nie trzeba (twój pomysł dobry jak zainwestuje się w grzałek to i pompę można kupić, wszystko dla ludzi) a tak pisało żeby wiercic w instrukcji jednej z grzałek dostępnych na alledrogo. Quote
izydor6280 Posted January 22, 2016 Report Posted January 22, 2016 grzałka oczywiście, ale nie na dolnym wężu, jak to można kupić, bo grzeje tylko chłodnicę, oczywiście jeśli mamy termostat najlepiej wcisnąć w okolicy kolektora, aby grzała płyn w małym obiegu Quote
massay1 Posted January 23, 2016 Report Posted January 23, 2016 No właśnie. Ma być wpięta zasilanie grzałki możliwie nisko np. łącznik pomiędzy pompą termostatem krucieć w pompie do nagrzewnicy czy rozwiercony korek spustowy. A wylot z grzałki wysoko w 60-ce kolektor wodny. Wtedy płun sobie krąży w bliku jak piecu centralnego ogrzewania. Quote
Recommended Posts