Skocz do zawartości

Zdjęcie

Świeca żarowa w C-360 czy opłaca się montować?

C-360 świece żarowe

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
46 odpowiedzi w tym temacie

#1 marcink90

marcink90

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 210 postów

Napisano 02 styczeń 2016 - 16:27

Witam mam taki dylemat, pracuje ciągnikiem w zimę, pali nawet dobrze przy dużych mrozach za 1-2 razem. Akumulatory nowe no i tak myślę że trochę szkoda ich jak i rozrusznika bo się męczą przy rozruchu wiadomo. Tak myślę a jakby założyć świece? Tylko czy nie będą one jeszcze gorzej zużywać akumulatory i czy w ogóle dają one dużo? Jak ktoś ma taki patent może by się wypowiedział z góry dzięki 

• 0

#2 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 02 styczeń 2016 - 16:38

Pewnie że się opłaca;-) ja mam świece płomieńiowa od c360 3p i zbiornik na ropę od daewoo od płynu do układu sprzęgła, jak będę coś robił przy kolektorze dorzucę jeszcze jedną między 3a4 cylinder ale będzie to świeca żarowa od c330, dodam tylko że śruba od tylnej półosi od malucha ma taki sam gwint jak świeca od c330.z paleniem jest o niebo lepiej w zimne dni do pełni szczęścia jeszcze grzałka płynu chłodniczego za 100 i jest bajka;-)
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#3 marcink90

marcink90

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 210 postów

Napisano 02 styczeń 2016 - 16:46

A nie ma tak że świeca tam trochę podgrzeje ale zużyje tyle energii z akumulatora że potem nie będzie miał takiej siły żeby zakręcić? Ja tak miałem w samochodzie że lepiej było od razu odpalać niż czekać aż świece podgrzeją bo by nie zapalił, no tylko że tam akumulator miał 6 lat to inna sprawa. Tu mam na razie nowe

• 0

#4 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 02 styczeń 2016 - 16:51

Wiadomo trochę prądu weźmie ale i pomoże w odpaleniu,, myślę że lepiej jak ona weźmie trochę prądu niż rozrusznik który ma zrobić jeden czy dwa obroty więcej aby silnik zaskoczył, ja mam jedną 12 jakoś palił,, no w te mrozy co są teraz nie próbowałem ale myślę że miał by lżej ze świecą niż bez,
niech się wypowiedzą inni co mają takie świece;-)
  • 0

#5 Kamilc-360

Kamilc-360

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 610 postów

Napisano 02 styczeń 2016 - 17:17

Ja tam się może nie znam, ale wydaje mnie się że lepiej niech on pokręci sobie dłużej i niech zaskoczy, masz siłę w akumulatorze silnik w miarę dobrze zrobiony? To musi zaskoczyć, a tak świeca no podgrzeje ale weźmie prąd i rozrusznik będzie słabo kręcił a wtedy to już lipa. Możesz też wlać gorącej wody do chłodnicy, albo polecam mój sposób, ja z 10min przed zapaleniem (wiem że to prymitywne no ale) podgrzewam pompę farelkiem xD Przy -20 nawet za pierwszym zapali, 

• 0

#6 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 02 styczeń 2016 - 17:55

Nie ma takiego co by się ma wszystkim znał?
U mnie pomogło z paleniem po założeniu świecy,
przed remontem też słabo palił jak było zimno,teraz jest lepiej ale jak jest zimno podgrzewam i zapala, jak były duże mrozy robiłem jak ty jedna grzałka pod miskę druga farella na pompę(dokładnie na regulator obrotów) i zapalał ;-) a aku mam nie za duży można było wziąć większy i tak ma luz w skrzynce. Druga sprawa dobrze wyregulowana pompa wtryskowa to podstawa mam zamiar swoją oddać do naprawy(regeneracji ) wybadalem dobrego fachowca, tylko że tej kasy ciągle brak:-(.
  • 0

#7 Kamilc-360

Kamilc-360

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 610 postów

Napisano 02 styczeń 2016 - 18:12

Robert1983 nawet nie wiesz jak Cię dobrze rozumiem z tą kasą, ile ja bym u siebie rzeczy zrobił ach, nowa kabinka, napęd 4x4, wzmocniona pompa, siłowniki wspomagające ech pomarzyć można :-(

• 0

#8 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 02 styczeń 2016 - 18:14

panowie, świeca żarowa jak najbardziej wskazana na mrozy!!!! Ja w 1614 nie zakładam bo niema rozsądnego miejsca, a walenie takiego grata do dolotu przeraża mnie bo przewęzi przepływ powietrza i pewnie przypłaciłbym to zurzyciem paliwa. Mam metode gorącej wody i żaden mróz mi nie przeszkodzi. Natomiast rzeczywiście jak jest element z c 360 3p z świecą to jak najbardziej jest wskazane. Należy przemyśleć czy żarową czy płomieniową. 3p perkins w mf 255 ma płomieniówke podłączoną pod ciśnienie z pompki zasilającej pompe wtryskową, jest taka opcja podłączenia z filtru paliwa. Ja w lecie wyjmuje wsuwke ze stacyjki od płomieniówki, ale w zimie to podstawa. Niema sensu piłować rozrusznika bo będzie -15 czy -20 i niema bola zapalić, a rozrusznik padnie i akumulatory. Dizle mają przewidziane akumulatory jako większe by wystarczyło na podgrzanie powietrza w dolocie. Dobre rozwiązanie do c 360 dać z c360 3p. Podpowiem, że mtz ma płomieniówke ze zbiorniczkiem. T 25 ma żarową tylko on ma taki kolektor że można tam wszystko włożyć , łącznie z łuczywem. Można też użyć doraźnie samostartu, ale rozważnie bo korba wyjdzie blokiem, przedewszystkim dobry akumulator bo jak stanie to może być nieciekawie.
Dziś pracowałem moim mf 255 i było - 14 zagadał bez większych problemów, gada i przy - 30 tylko na dobrym paliwie :)
  • 0

#9 marcink90

marcink90

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 210 postów

Napisano 02 styczeń 2016 - 18:15

Marzenia czasem się spełniają...

A wracając gdzie tą świece najlepiej umieścić, co przerobić?

• 0

#10 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 02 styczeń 2016 - 18:19

pooglądaj u kogoś jak ma c 360 3p i dokup potrzebne części
  • 0

#11 Kamilc-360

Kamilc-360

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 610 postów

Napisano 02 styczeń 2016 - 18:26

Tak czytam i se myślę to 3P ma świece żarową??? O kurde nawet nie wiedziałem hehe, gdzie jest od niej włącznik?? Pare razy jeździłem perkinsem ale nie zwróciłem uwagi

• 0

#12 ali

ali

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 730 postów

Napisano 02 styczeń 2016 - 18:28

nie wiem co wy z tymi  świecami, aku mam jedną 12v 95 lub 92Ah i pali bez problemu , zdrowa góra , paliwko i musi zagadać 

• 0

#13 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 02 styczeń 2016 - 18:32

Właśnie w 3p jest trochę inny kolektor(to o czym pisał vademecum) czytałem ostatnio że zakładając kolektor od zetora są korzyści dla pracy silnika, tu też było by lepiej nie zmniejszyła by się przepustowość kolektora ale to wiążę się z dodatkowymi kosztami:-(
ja mam założoną na pierwszy cylinder, ale myślę że między 2 a3 było by lepiej, do przeróbki musisz mieć nakrętkie z gwintem takim jak ma świeca, kawałek kabla najlepiej grubszego i włącznik taki jak od startera c360,jalepiej zrób zasilenie ropy ze zbiorniczka 100etka wystarczy, i dostęp do spawarki tig albo migomata.
Miałem zasilenie z za filtra paliwa ale nie zdawało egzaminu i przerobiłem na zbiorniczek? Kiedyś była fotka w mojej galerii ale chyba przepadła podczas zamiany silnika forum.
  • 0

#14 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 02 styczeń 2016 - 18:35

Z tym paleniem Ali to nie taka prosta sprawa pompa wtryski też maja znaczenie podczas rozruchu,
c360 3p ma jedną świece płomieniowa, c330 ma dwie żarowe w kolektorze dolotowym.
  • 0

#15 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 02 styczeń 2016 - 18:38

Włącznik masz w stacyjce, przed rozrusznikiem, kontrolą są przygaśnięte kontrolki bo innych niema. Jak zbiorniczek na paliwo to świeca jest płomieniowa nie żarowa. Oczywiście stacyjka jest inna w mf i pewnie w 3 p też niż w c 360
  • 0

#16 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 02 styczeń 2016 - 18:51

Z włącznikiem niema problemu, kupujesz starter i montujesz obok tego którym uruchamiasz silnik i gotowe, ja mam pod maską jednym palcem wciskam grzanie a drugim po odliczeniu do 10 wciskam starter i odpalam, a wiadomo że jak zbiornik na ropę to świeca plonieniowa,założyć zawsze można jak będzie to nie zawadzi a nóż się kiedyś przyda:-D ja w każdym razie polecam, i jak pisałem wcześniej grzałka płynu i było by super, w dodatku silnik miał by większą trwałość przy opalaniu na ciepłej wodzie
  • 0

#17 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 02 styczeń 2016 - 18:55

jak jest - 10 to można grzać 30 sekund, a jak jest dużo większy mróz to po 30 sekundach robisz 5 sekund przerwy i grzejesz drugi raz i dopiero uruchamiasz rozrusznik
  • 0

#18 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 02 styczeń 2016 - 19:02

Tak, ale jak za długo się grzeje plomieniowka to wypala się tlen i też trzeba kręcić aby zaciągnął powietrza, (to jest tak jak przy dawaniu kopcia jak dasz ognia pełną rurą to nie zapali,, ale jak dasz pół na pół z powietrzem pali szybciej) może być tak że MF ma większy kolektor, w c360 jak za długo podgrzewa się to nie chce odpalić, dlatego kiedyś założę drugą Żarowa. albo cały kolektor od zetora, aby miał większą średnicę .
  • 0

#19 henryk

henryk

V.I.P

• Użytkownik
  • 1024 postów

Napisano 02 styczeń 2016 - 19:06

panowie nie wątpię że świeca żarowa jest dobra,ale ja opiszę swój patent;otóż rozłączam filtr powietrza z kolektorem i w łącznik gumowy od kolektora ssącego pakuję koniec opalarki chińskiej za którą dałem 50 zł w castoramie (działa już 6 lat) włączam opalarkę i siadam do ciągnika 360-ka,zanim nacisnę na starter to kolektor już jest gorący trzeba szybko odpalać bo łącznik gumowy może się zacząć smażyć ,największe mrozy dwa obroty i motor gada,wyskakuję z ciągnika i wyłączam opalarke,można mieć nawet  kabel  z prądem w kabinie żeby nie wyskakiwać,spróbujcie-rewelacja-pozdrawiam

• 0

#20 Kamilc-360

Kamilc-360

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 610 postów

Napisano 02 styczeń 2016 - 19:13

henryk- pewnie też tak można.
Ale aż mnie wzięlo nie wiem czemu jeszcze raz to w C-360 3P jest żarowa świeca ale to chyba nie w każdym modelu, może w tych nowszych co i mają 12V aku? Ja mam instrukcje od C-360 i wniej jest suplement uzupełniający do C-360 3P i w nim nie ma żadnej zmianki o świecy żarowej. Dlatego tak się dziwie, może wam chodzi o ten silnik co jest w mf 255?
  • 0

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: C-360, świece, żarowe

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych