Tomcio Posted January 2, 2016 Report Posted January 2, 2016 Witam serdecznie!W roku 2016, maju skończę 16 lat chciałbym robić prawo jazdy na traktor. Trochu wiem jak to się odbywa ale nie do końca, chciałbym się was Panowie/Panie zapytać jak się odbywa, jaka cena oczywiście w przybliżeniu, jakie dokumentny trzeba mieć, Zaznaczę iż mam trochu zniszczony wzrok, urodziłem się po prostu z wadą. Pytałem się swojego prywatnego okulisty czy mogę zrobić prawo jazdy, i Pani nie widzi przeciw wskazań. Najlepiej jak byście powiedzieli mi wszystko od A do Z,Z góry serdecznie dziękuję Pozdrawiam Tomasz, z woj. Opolskiego.. Quote
Vademecum Posted January 2, 2016 Report Posted January 2, 2016 idź tam gdzie organizują kursy, teraz od nowego roku coś sie zmienia i z pewnością jeśli sie zmienia to na gorsze dla młodych, popytaji będziesz miał świeże i pewne informacje Quote
troszkin Posted January 2, 2016 Report Posted January 2, 2016 Ja tak trochę nie do tematu a dokładnie to skąd z woj opolskiego Quote
Tomcio Posted January 2, 2016 Author Report Posted January 2, 2016 Ja tak trochę nie do tematu a dokładnie to skąd z woj opolskiego Grodków, Quote
Vademecum Posted January 2, 2016 Report Posted January 2, 2016 przytachaem coś fajnego z grodkowa chyba opryskiwacz rau Quote
troszkin Posted January 3, 2016 Report Posted January 3, 2016 To mamy kawałek od siebie bo ja z Olesna czyli na moje oko gdzieś z 90 km Pozdrawiam Quote
kubusjettaII Posted January 3, 2016 Report Posted January 3, 2016 tak jak kolega wyżej pisze, proponuję Ci zgłosić się do najbliższego ośrodka prowadzącego kursy dla kierowców, myślę że tam uzyskasz odpowiedzi na wszystkie swoje pytania... Quote
Tomcio Posted January 3, 2016 Author Report Posted January 3, 2016 tak jak kolega wyżej pisze, proponuję Ci zgłosić się do najbliższego ośrodka prowadzącego kursy dla kierowców, myślę że tam uzyskasz odpowiedzi na wszystkie swoje pytania...Tak wiem, ale w moim mieście jest ośrodek, który nie prowadzi kursów na kategorię T. A najbliższy ośrodek jest położony jakieś 60 km od mojego miejsca zamieszkania... Ale dziękuję za odpowiedzi..P.S.Każda mądra odpowiedź niesie za sobą jakieś wnioski,Pozdrawiam. Quote
Vademecum Posted January 3, 2016 Report Posted January 3, 2016 jest nowy rok i stale coś zmieniają, a prowadzący kursy są na bierząco zorientowani, możesz użyć telefonu jak to tak daleko. Quote
VoYtek8 Posted January 3, 2016 Report Posted January 3, 2016 Nic się nie zmienia w tym roku w sumie. Nowe przepisy miały być wprowadzane, ale coś poślizg jest i zmienia się niewiele.Przed prawem jazdy będziesz musiał zrobić podstawowe badnia, czyli własnie wzroku, cukuru i lekarz przeprowadzi z Tobą wywiad czy właśnie nie jesteś chory na jakieś przewlekłe choroby, czy nie bierzesz jakiś leków, nie masz uzależnień. itd. Kosztuje to wszędzie 200zł. Musisz sobie jeszcze wyrobić numer profilu kandydata na kierowcę w Starostwie Powiatowym, jednak jeśli chodzi o to to w ośrodku do którego się udasz wszystko Ci wytłumaczą i powiedzą, dlatego dopóki się nie zapiszesz to nie rób nic z tych rzeczy.Kurs to koszt ok. 1000zł, zależnie od ośrodka, w sam kurs wchodzi: 20 godzin wykładów, 30 praktyki, skoro masz 60km to spory kłopot i sporo kilometrów do dojazdu wielokrotnie. Na pewno Ci się to opłaca?+ jakieś 200zł opłaty za egzamin.Na taką zabawę musisz liczyć ponad 1,5 tyś, gdyż ceny mogą się wahać w zależności od miesjca w którym to robisz + te koszta Twojego dojazdu. Czy się opłaca to sprawa dyskusyjna. Pozdrawiam Quote
íktorn Posted January 3, 2016 Report Posted January 3, 2016 Trochę to dziwne z tym egzaminem na Traktor.Ale napewno przepisy się zmieniły 20 lat temu mój prowadzący nie mnial też traktora ale załatwiali tak ze ktoś kto miał podstawial pieczątkę uczyłem się testów a jazdy uczyłem się na ciagniku ojca. Dzisiaj pewnie taki prowadzący musi mieć ciagnik przystosowany i papiery na naukę trochę to utrudnia sprawę Quote
VoYtek8 Posted January 3, 2016 Report Posted January 3, 2016 Teraz T jest trakowana jako normalna kategoria i zawsze w ośrodku który oferuje kurs na tą kategorię jest ciągnik i przyczepa dwuosiowa. To już niestety te czasy. Pozdrwiam Quote
lottomito Posted January 4, 2016 Report Posted January 4, 2016 Zmiany o których mowa wyżej dotyczą głównie praw jazd kat B więc na samochody osobowe. Dojazd 60 km do ośrodka jest faktycznie problematyczny nawet dla mnie. Nie jest to komfortowe dla Ciebie z racji młodego wieku. Gdyby byłbyś starszy to prawko C+E mogło by Ci pomóc do tego masz zawsze zawód. Możesz próbować się dogadać z instruktorem aby wyjeździć te godziny w 4-5 dni. Ale nie polecam bo po dwóch godzinach jazdy już się nie uczy tylko męczy. Zakładając że masz już doświadczenia z traktorami to możesz się pokusić o takie rozwiązanie. Quote
Tofik Posted January 4, 2016 Report Posted January 4, 2016 Znajomy w zeszłym roku jak robił prawko to nie robił żadnych badań przed kursem tylko w czasie kursu była doktorka i wszystkich obsłużyła w ciągu jednych godzin wykładowych a kosztowało to 40zl/osoby oczywiście wszyscy nadawali sie na nowych kierowców ale pewnie nie wszędzie takie "manewry" są przeprowadzane.Ja osobiście jak robiłem prawko to osobiście musiałem sie udać do lekarza a tam musiałem powiedzieć jakiego koloru jest długopis i przeczytać cyferki na tablicy ot tyle było badania Pozdrawiam Quote
Recommended Posts