Tadek Posted November 5, 2011 Posted November 5, 2011 Witam Wszystkich.Jestem Młodym Rolnikiem i zaczynam swoją przygodę z rolnictwem: Problem polega na tym, że zamieżam uprawiać owies a nie wiem co i jak:: jakie nawozy pod korzeń, jakie na wierzch oraz stosowanie nawozów dolistnych. Klasa ziemi 5 i 6. Za wszelką pomoc dziekuje. Pozdrawiam:huh: Quote
edek Posted November 6, 2011 Posted November 6, 2011 Hmm kolego nigdy nie uprawiałem owsa tylko mieszankę (jęczmień + owies), na 3 i 4 klasie ziemi.Nawozy jakie stosowałem to Lubofoska 4 - jak dobrze pamiętam oraz saletrzak.Od najbliższej wiosny rezygnuje z siania mieszanki i zamiast tego chciałbym zasiać mieszankę jęczmienia z pszenicą - mam dwa gotowe zboża zmieszane - dobre do skarmiania prosiąt w pierwszym cyklu. Quote
Guest jarki Posted February 5, 2012 Posted February 5, 2012 uprawa owsa jest niemal identyczna jak pozostałych zbóż potrzebuje więcej potasu natomiast ochronę możemy sobie darowaćowies jest dobrym przedplonem również dla zbóż bo to roślina fitosanitarna Quote
Recommended Posts