Jump to content

Recommended Posts

Posted

Miałem ten sam problem. Prąd wyłączą i w piwnicy sauna. Kupiłem przetwornicę napięcia i aku zdaje się 65 Ah i to chyba z 15 lat temu. Pompa podłączona do tego ustrojstwa przy zaniku napięcia w sieci samoczynnie zasilana jest z akumulatora. najdłużej szło 4 godziny i pewnie poleciało by dłużej tyle że prąd włączyli.

Przetwornica ładuje akumulator i posiada funkcję podtrzymywania napięcia czy jakoś tak. 

Posted

Mam takie pytanie i podłącze się tu, Czy nie jest szkodliwe takie odpalanie ciągnik przy wspieraniu się drugim akumulatorem? Tzn odpalam 60-ke i słabo kręci więc biorę drugi aku 12V i podpinam plus do rozrusznika a minus do masy, jest efekt bo lepiej kręci, tylko czy to nie jest szkodliwe dla aku traktora i nie wiem dla rozrusznika może? 

Posted

nie jest szkodliwe ponieważ łączysz równolegle plus z plusem zawsze będzie tylko 12 v,zwiększasz tylko pojemność akumulatora nie zwiększając napięcia,gdybyś podpiął plus z minusem drugiego akumulatora było by to łączenie szeregowe i wówczas zwiększa sie napięcie w tym przypadku 2 dwunastki w szereg =24 v,tak więc jeśli masz jedną słabą dwunastkę to możesz połączyć nawet 3 dwunastki razem ale wszystkie plusy razem i minusy razem i nadal będzie 12 wolt i  wtedy zapali na pewno bo moc jest zwiększona 3 krotnie,dlatego ja zawsze mam akumulator 180-200 ah a nie jak niektórzy twierdzą że 90-ka wystarczy ,latem na pewno tak ale już zimą nie koniecznie-pozdrawiam

Posted
niema w tym przypadku za mocnego bo rozrusznik bierze ile potrzebuje, natomiast podłączając inaczej akumulator mógłbyś uszkodzić akumulator, albio instalacje w zależności jakbyś to przekombinował, są tylko 2 psujne opcje.