massay1 Posted January 6, 2016 Report Posted January 6, 2016 Miałem ten sam problem. Prąd wyłączą i w piwnicy sauna. Kupiłem przetwornicę napięcia i aku zdaje się 65 Ah i to chyba z 15 lat temu. Pompa podłączona do tego ustrojstwa przy zaniku napięcia w sieci samoczynnie zasilana jest z akumulatora. najdłużej szło 4 godziny i pewnie poleciało by dłużej tyle że prąd włączyli.Przetwornica ładuje akumulator i posiada funkcję podtrzymywania napięcia czy jakoś tak. Quote
marcink90 Posted January 12, 2016 Report Posted January 12, 2016 Mam takie pytanie i podłącze się tu, Czy nie jest szkodliwe takie odpalanie ciągnik przy wspieraniu się drugim akumulatorem? Tzn odpalam 60-ke i słabo kręci więc biorę drugi aku 12V i podpinam plus do rozrusznika a minus do masy, jest efekt bo lepiej kręci, tylko czy to nie jest szkodliwe dla aku traktora i nie wiem dla rozrusznika może? Quote
henryk Posted January 12, 2016 Report Posted January 12, 2016 nie jest szkodliwe ponieważ łączysz równolegle plus z plusem zawsze będzie tylko 12 v,zwiększasz tylko pojemność akumulatora nie zwiększając napięcia,gdybyś podpiął plus z minusem drugiego akumulatora było by to łączenie szeregowe i wówczas zwiększa sie napięcie w tym przypadku 2 dwunastki w szereg =24 v,tak więc jeśli masz jedną słabą dwunastkę to możesz połączyć nawet 3 dwunastki razem ale wszystkie plusy razem i minusy razem i nadal będzie 12 wolt i wtedy zapali na pewno bo moc jest zwiększona 3 krotnie,dlatego ja zawsze mam akumulator 180-200 ah a nie jak niektórzy twierdzą że 90-ka wystarczy ,latem na pewno tak ale już zimą nie koniecznie-pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted January 12, 2016 Report Posted January 12, 2016 Mam teorie na ten temat, lepiej wspomuc słabnący akumulator drugim bądź prostownikiem z rozruchem, niż męczyć akumulator ciągnika, a rozrusznik niepeowinien ucierpiec. henryk 1 Quote
marcink90 Posted January 12, 2016 Report Posted January 12, 2016 Czyli mogę traktor wspomóc nawet takim dużym aku z kombajnu Bizon? Są one 12V 180Ah 950A mam dwa to moge te dwa podłączyć i na rozrusznik dać czy to już za dużo będzie? Quote
henryk Posted January 12, 2016 Report Posted January 12, 2016 na 100 procent,tylko plus do rozrusznika a minus do ramy,te dwa z kombajnu mogą być też złączone ale plus do plusa-no już jaśniej nie mogę... Quote
Vademecum Posted January 12, 2016 Report Posted January 12, 2016 Można i jest to działanie bez uszczerbku. Quote
marcink90 Posted January 12, 2016 Report Posted January 12, 2016 henryk jak rozumiem że "plus do plusa" tylko bałem się że te dwa aku z kombajnu to już może być zamocny prąd, ale skoro nie to ok, dzieki za podpowiedź Quote
Vademecum Posted January 12, 2016 Report Posted January 12, 2016 niema w tym przypadku za mocnego bo rozrusznik bierze ile potrzebuje, natomiast podłączając inaczej akumulator mógłbyś uszkodzić akumulator, albio instalacje w zależności jakbyś to przekombinował, są tylko 2 psujne opcje. Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted January 15, 2016 Report Posted January 15, 2016 Sposób podłączenia może być tylko jeden,tak aby nie uszkodzić żadnego z pozostałych elementów,podzespołów. Poza tym na pewno nie będzie za mocny,nawet wkładając 2 aku,co moim zdaniem też lekko mija się z celem. Quote
Stiven1983 Posted January 19, 2016 Report Posted January 19, 2016 Załóż akumulator 12v 180ah i rozrusznik 12v. Znaczy przerób agregat z 24v na 12v i po problemie. Quote
Recommended Posts