miad1999 Posted January 5, 2016 Report Posted January 5, 2016 Witam. Mam pytanie odnośnie tego co w temacie . Jeśli teraz w styczniu wysieje wapno na łąki to mogę po 4 tygodniach czy na początku marca wywieźć na to obornik ?? Bo chyba kojarzę ze na pola można w przerwie 4 tygodniowej tylko ze to jest wymieszane z ziemią i ulega szybszemu rozkładowi a na łące wiadomo na wierzchu... Bo po połączeniu obornika z wapnem to staje się to towar bezwartościowy. Z góry dziękuję za odpowiedź ;-) Quote
Vademecum Posted January 5, 2016 Report Posted January 5, 2016 I co, zareaguje ze śniegiem. Jedno na wiosne a drugie na jesień stosuj Quote
miad1999 Posted January 5, 2016 Author Report Posted January 5, 2016 Yyy no chyba nie ?? No może ty uważasz ze tak , no twoje zdanie i twój rozum;-) I proszę bez głupich odpowiedzi! A może po prostu mam nadmiar obornika i musze coś z nim zrobić? I dlatego stąd takie moje pytanie. Quote
Robert ;-) Posted January 5, 2016 Report Posted January 5, 2016 Jeśli ma się czegoś za dużo (obornika czy pieniędzy na wapno) to nie znaczy że można je zmarnować, jak dla mnie to za mały odstęp czasu aby stosować jedno po drugim. Poczekaj niech wypowiedzą się inni będziesz miał lepszy obraz sytuacji. Quote
lottomito Posted January 6, 2016 Report Posted January 6, 2016 Miad kolega Vade ma rację Może niezbyt fortunnie to napisał ale generalnie chodzi o to że wysiewając teraz wapno popłynie Ci ono z wodami roztopowymi do morza. To samo tyczy się obornika. Poczekaj na wiosnę a nadmiar obornika w pryzmę na polu które chcesz nawozić. Dobrze ubić nie zaszkodzi. Quote
Vademecum Posted January 6, 2016 Report Posted January 6, 2016 no, jak , troche logiki czy prowadzisz gospodarstwo sam. Bo skoro tak t postaw sobie pytanie poco wapno ? wapno w kontakcie z ziemią reaguje podnosząc oddczy ph. Jak go posypiesz teraz na śnieg, a pod nim zamarznięta ziemia to z czym ma ci reagować, ze śniegiem ?? A później na to obornik ? to co zostanie z tego wapna w śniegu zareaguje z obornikiem i pójdzie troche do morza a troche w powietrze . I co według ciebie to jest nawożenie ? nawet obornika teraz nie dawaj bo ziemia nic z tego mieć nie będzie a zatrujesz wody powierzchniowe, ponadto jest to zapisane w dobrej praktyce rolnej nie że nie wolno tylko, że skażasz środowisko a ziemia,nic z tego niema.. Dlatego dąsy twoje,na móją odpowiedź na twoje zapytanie świadczą o nieznajomości tematu. Quote
miad1999 Posted January 6, 2016 Author Report Posted January 6, 2016 Właśnie dlatego się pytam bo nie chce tracić pieniędzy Robert ;-) Lottomito to z wapnem poczekam do marca a z obornikiem może się jakoś na płycie zmieszcze bo nie opłaca mi się teraz wozić na pole przyczepami i szkoda paliwa na podwójne ładowanie ;-) pozdrawiam ;-) Vade dzięki za odpowiedź i żeby jeszcze u mnie był śnieg ( wielkopolskie) ;-) też trochę logiki bo jeśli się pytam i chce się czegoś dowiedzieć to chyba logiczne że za dużo nie wiem na ten temat prawda?! ;-) Quote
pablos Posted January 6, 2016 Report Posted January 6, 2016 Ja wywożę obornik na łąki ale nigdy świeżego , w ubiegłym roku wywoziłem pod koniec września i był to obornik z poprzedniego roku do tej pory prawie nie ma po nim śladu a efekty na trawie widać gołym okiem i najważniejsze nie zwozisz go z łąki z sianem [świeży nie zdąży się rozłożyć] . Quote
VoYtek8 Posted January 6, 2016 Report Posted January 6, 2016 Co do wapna to również przyznaje rację koledze Vademecum, co do obornika to od 1 grudnia do 28 lutego jest zakaz jego rozwożenia. Nawet jeśli masz nadmiar obornika to nic. Odżałuj parę arów pola i go tam ułóż w jak najwyższą pryzmę, poprzez leżenie wizualnie będzie Ci się wydawało że jest go mniej, jednak on sam na wartości nie straci, więc może leżeć tak choćby do jesieni, czyli będziesz mógł zastosować się do rady kolegi pablosa i wywieżć go pod koniec września. A wapno wysiej wczesną wiosną, a nie teraz zimą. To że w tym momecnie u Ciebie nie ma śniegu (u mnie akurat jest) nie oznacza że za tydzień czy dwa go nie będzie. Nie spiesz się z tym, bo nic Ci to nie da. Pozdrawiam Quote
miad1999 Posted January 6, 2016 Author Report Posted January 6, 2016 Pablos dokładnie musi być mocno przegnity ;-) Voytek no masz rację bo prognozy z dnia na dzień zmieniają :-P Quote
miad1999 Posted January 6, 2016 Author Report Posted January 6, 2016 Dzięki panowie za wszelkie informacje ;-) Quote
Vademecum Posted January 6, 2016 Report Posted January 6, 2016 śniegu niema, ale ziemia jest zamarznięta. Na jedno G wychodzi. Quote
Recommended Posts