krzysztof86 Posted January 6, 2016 Report Posted January 6, 2016 Witam. co sadzicie o dawaniu na pole podłoże z pieczarek? Quote
Vademecum Posted January 6, 2016 Report Posted January 6, 2016 pewnie troche można , ale podłoże jest kwaśne i można zrobić więcej szkody niż pożytku. Quote
VoYtek8 Posted January 7, 2016 Report Posted January 7, 2016 Z jednej strony jest to dobre, gdyż jest to nawóz, w dodatku dość tani. U mnie w Mazowieckim, w swego rodzaju zagłębiu pieczarkowym jest bezwartościowy do tego stopnia że bez wydania złotówki można mieć tego nawożone potężne ilości. Ludzie to używają, ja nie, sypałem raz w miejscu, gdzie po wykopie na kanalizację była sama glina i tylko tyle. Od ludzi którzy nawożą tylko tym słyszałem że po daniu wysokich dawek można uzyskiwać całkiem przyzwoite plony, w końcu to podłoże jest robione z obornika, słomy i czystego torfu, więc to dla gleby samo dobro Jest jeszcze jednak druga strona. To podłoże jest bardzo słone, zaś sól jest higroskopijna, czyli chłonie wilgoć, więc po kilkuletnim stosowaniu w dużej dawce tego nawozu z pola można zrobić konkretne bagno po każdym większym deszczu, co powiedział już niejeden w okolicy który to stosował. Jednoznacznie na Twoje pytanie nie da się odpowiedzieć. Z mojej strony rada jest taka, iż na pola piaszczyste moze to zdać egzamin, gdyż przez nie woda przelatuje chwila moment, jednak na glebach bardziej zwięzłych po długotrwałym stosowaniu może się pojawić problem o którym pisałem, poza tym możesz mieć problem z chorobami grzybowymi, ale to już da się załatwić fungicydami. Myślę że jednorazowe nawożenie nie powinno dać takiego złego efektu, sam zdecyduj. Pozdrawiam Quote
krzysztof86 Posted January 7, 2016 Author Report Posted January 7, 2016 mam właśnie takie podłoże za fri, ja je mieszam z odornikiem końskim i krowim oraz trochę kurzym i jest dawany na pola lekkie żwirowate. Quote
Vademecum Posted January 7, 2016 Report Posted January 7, 2016 nie wiedziałem o zasoleniu, także nie stosujcie tego w ogrodnictwie bo te rośliny nie znoszą zasolenia, a najbardziej ogórek. Quote
pablos Posted January 7, 2016 Report Posted January 7, 2016 Nie napisałeś najważniejszego z czego jest podłoże jeżeli z obornika końskiego jest ok jeżeli kurzak zmieszany ze słomą szkoda zachodu , podłoże ma odczyn zasadowy ponieważ do torfu [którym przykrywa się podłoże ] dodaje się kredę , aby osiągnąć jakiś efekt trzeba tego ładować ilewlezie . Quote
krzysztof86 Posted January 7, 2016 Author Report Posted January 7, 2016 mam tego może z 10 ton na miesiąc i tak jak mówiłem mieszam do z typowym obornikiem wiec nawet w tym roku będzie wymieszany z około 100 tonami obornika końskiego chyba że wiosną dowiozę to będzie więcej końskiego. a z czego to podłoże jest to nie wiem. biorę bo mam go za fri tylko tyle że go wyniosę z hali a że pola u mnie są słabe to każda ilość obornika się przyda to i oszczędność na nawozach a nie sa tanie Quote
pablos Posted January 8, 2016 Report Posted January 8, 2016 Ja mam coś podobnie tyle że u mnie są same użytki zielone , i jakiś czas wywoziłem to na łąki i pastwiska efekt był słaby poza tym wkurzała mnie folia która leżała na łące [pracownicy niesumienne zdejmowali folię z podłoża ] . Quote
Johny82 Posted January 8, 2016 Report Posted January 8, 2016 Witam. Podłoże z pieczarek stosuję już od kilku sezonów m.in w plantacji truskawki, maliny oraz pod zboża i nie zauważyłem jak narazie negatywnych skutków Quote
Vademecum Posted January 8, 2016 Report Posted January 8, 2016 To pod truskawke nie stosuj z uwagi na zasolenie. Quote
Recommended Posts