Robert ;-) Posted January 7, 2016 Report Posted January 7, 2016 Witam jak w tytule wątku interesuje mnie kwestia przeróbki tura 1 sekcyjnego na 3 sekcje z samopoziomowaniem +euroramka, znacie kogoś kto robił coś takiego sam lub kogoś kto posiada takiego tura, interesuje mnie kwestia wymiarów siłowników sterujących wychylem narzędzi i rozmiar euroramki(grubość blachy i fi tych prętów na górze i dole ramki )w turach do małych ciągników np ursus c360.oraz jak to się sprawuje w użytkowaniu codziennym, (zworzenie bel, ładowanie obornika) euroramka i samopoziomowanie Quote
Kamilc-360 Posted January 7, 2016 Report Posted January 7, 2016 Zaraz bo nie zrozumiałem chcesz przerobić takiego tura na linkę żeby miał 3 sekcje? I zrobić ze starego wysięgnika taki jak euroramka? Quote
Kamilc-360 Posted January 7, 2016 Report Posted January 7, 2016 Dobra a ten stary tur, jakiej jest firmy? Popularny Meprozet ze starym mocowaniem? czyli tzw. szynami na dole? Quote
pablos Posted January 7, 2016 Report Posted January 7, 2016 Euroramka nie ważne do jakiego ciągnika ma takie same wymiary jest o tyle wygodna że nie musisz mieć np łap do bel możesz pożyczyć od kumpla i będą pasować , widziałem gotową w necie koszt ok1000 zł z wymiarami nie pomogę bo mam tura firmy krzak i jest inne rozwiązanie . Quote
Vademecum Posted January 7, 2016 Report Posted January 7, 2016 Mam wątpliwości czy warto ze względu na koszty, może lepiej takiego poszukać w ogłoszeniach ? Quote
Kamilc-360 Posted January 7, 2016 Report Posted January 7, 2016 Jeżeli to jest ten z szynami to nie warto. Ciągnik zaczepia się o wszystko, a do tego policz sobie koszty części ze wszystkimi detalami (elektrody itp.) A tak sprzedajesz starego tura i kupujesz sobie coś takiego http://olx.pl/oferta/raty-ladowacz-tur-euroramka-c-360-mf255-235-mtz-zetor-CID757-ID72N6Z.html#9e553a57c7 Z nowym mocowanie na szkrzynię :-) Quote
Robert ;-) Posted January 7, 2016 Author Report Posted January 7, 2016 Nie on jest na nowym mocowaniu przez skrzynie, ale to nie ma nic do rzeczy, do przeróbki jest tylko ramię wysięgnika i słupki do których mocowany jest wysięgnik,oraz zakup rozdzielacza na 3 sekcje.ale to już nie problem,ważne są wymiary siłowników i euroramki reszta nie jest problemem;-) Quote
Kamilc-360 Posted January 7, 2016 Report Posted January 7, 2016 Nie wiem wymiarów nie znam, nie pomogę, mogę tylko doradzić że lepiej kupić nowego tura, ja też miałem tego na linkę, i jakoś nie kalkulowały mi się przeróbki a chciałem tylko na 2 sekcje a to oznaczało dospawanie siłownika (mocowania) i zakup rozdzielacza. Sprzedałem starego za 2,5tyś a za 3,5tyś kupiłem nowego WOL-MET już z nowym mocowaniem, i mam nowy sprzęt, ale Ty zrobisz jak uważasz, pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted January 7, 2016 Author Report Posted January 7, 2016 To czy warto to inna kwestia, mój tur ma 3 lata to góra, mam narzędzia widły, szufla,widły do bel własnej produkcji, wiem zakup części wyjdzie mnie ponad 1200 zł lekko licząc a zakup nowego ponad 5tysi bez osprzętu wiec wole przerobić ten co mam na początku był pomysł zrobić drugą sekcje do narzędzi ale postanowiłem zrobić coś ekstra;-) Quote
Vademecum Posted January 7, 2016 Report Posted January 7, 2016 Co prawda 5 tysi to nie,grosze, ale zawsze wypróbowane i nowe, ja niebabrałbym sie w przeróbki. Zawsze to tylko przeróbka. Quote
Robert ;-) Posted January 7, 2016 Author Report Posted January 7, 2016 To nikt nie ma euroramki w mniejszym ciągniku żeby zapodać wymiary te zgrubsze abym mógł szukać blachy itp. Quote
pablos Posted January 7, 2016 Report Posted January 7, 2016 Firma o której pisze kamil -c-360 jest dobra bo tania być może w c-360 ten tur zdaje egzamin ja mam coś podobnego w swoim Breżniewie pęka we wszystkich możliwych miejscach . Quote
Robert ;-) Posted January 8, 2016 Author Report Posted January 8, 2016 Wymiary euroramki już mam;-) tylko długość silników mi potrzebna... Quote
Robert ;-) Posted January 25, 2016 Author Report Posted January 25, 2016 Mam pytanko odnośnie siłowników do krokodyla i chwytaka bel jaki ma wysuw ? Mam w kupnie dwa jednakowe siłowniki za parę złotych, ale nie wiem czy mi się nadadzą, ma ktoś takie narzędzia do tura, byłbym wdzięczny za zmierzenie i napisanie w tym wątku ;-) Quote
pablos Posted January 25, 2016 Report Posted January 25, 2016 Chwytak do bel mam na dwa siłowniki z krokodyl również jeżeli na coś się przydadzą to jutro mogę wrzucić wymiary . Quote
Robert ;-) Posted January 26, 2016 Author Report Posted January 26, 2016 Chętnie;-) chodzi mi o wysow siłowników Quote
pablos Posted January 26, 2016 Report Posted January 26, 2016 Siłowniki u krokodyla mają długość 48 cm przy wsuniętym tłoku 68 przy wysuniętym skok 20 cm przy łapach do bel nie mierzyłem bo nie wiem jakie masz zamiar robić [dwa krótkie po bokach czy jeden długi z tyłu łap ] . Quote
Robert ;-) Posted January 26, 2016 Author Report Posted January 26, 2016 Dzięki wielkie za informacje;-) i tak je wezmę mają 20 cm wysuwu ale są cienkie i już wiem do czego mi się przydadzą,Co do krokodyla to myślałem że jest dłuższy ale i to dobrze wiedzieć, w sumie do chwytaka też mogły by wystarczyć te 20 cm wysuwu. Quote
Recommended Posts