Jump to content

Recommended Posts

Posted

W aucie nie zauważyłem, ale zaraz po zakupie założyłem odstraszacz więc dlatego ich nie ma. U nas w okolicy (Wolsztyn) dużo osób narzekało więc wolałem nie ryzykować szczególnie że pracuje pod lasem. A widzę, że kręcą mi się koło domu. 

Posted

Pułapka też jest skuteczna jak najbardziej, ale jak mieszkasz gdzies pod lasem, gdzie kun jest wbród to jedna kune zlapiesz a druga wejdzie na strych lub pod podbitke i narobi szkód, więc najlepiej od razu zainwestować w pastucha na rynny...

Posted

No właśnie dlatego jeśli ktoś mieszka w takim miejscu to jedyny sposób, co innego jeśli mieszkasz na jakimś osiedlu i kuna przypadkiem się zabłąka wtedy śmiało wystarczu żywołapka, złapać ją i wywieźć daleko daleko do lasu (50 km) od miejsca zamieszkania...

Posted

No to rzeczywiście kupię pastucha. To będzie mniej problematyczne niż jeżdżenie ze schwytaną kuną 50 km. W wyborze pastucha kierować się czymś specjalnie? A może znacie miejsce godne polecenia gdzie mogę nabyć (Wolsztyn, Zielona Góra mogę podjechać). 

Posted

Przy wyborze najważniejszy jest dobór elektryzatora, to jest urządzenie które generuje impuls elektryczny. Kuna to dość wytrzymałe dzikie zwierzątko, mimo że jest mała należży dobrać co najmniej elektryzator o mocy impulsu 3 J.. 

Orientuje się w tym temacie, troche poczytałem i podzwoniłem także co nieco się już znam ... 

Posted

Elektryzator pastucha 3 J najłatwiej przerobić do kun bo praktycznie nie trzeba ingerować w elektronikę ale jest drogi. Bez przeróbki się nie nadaje gdyż trzeba zmienić napięcie wyjściowe. Maksymalna energia impulsu nie powinna przekraczać 1,2 J. Pozdrawiam!

Posted

A dlaczego nie powinna przekraczać 1,2 J? Przecież jeśli będzie impuls o mocy 3 J to nawet lepiej, kuna wyczuje pole elektromagnetyczne już z pewnej odległości, i teoretycznie nie powinna się do ogrodzenia nie zbliżyć...

Posted

To kwestia podejścia. Ja się zastanawiam jak ochronić dom przed kunami, a Ty Kolego jak kuny nie dopuścić do domu. Pomyśl że w tym domu będziesz mieszkał i spał. Ja nie mam ochoty zejść z tego świata na chorobę telegrafistów. A Ty Kolego? Pozdrawiam! Bardzo mocno pozdrawiam!

Posted

Chyba to już lekka przesada z tą chorobą :P Pole jest wytwarzane ale tak "niskie" że kuna jako mały zwierz je odczuwa i teoretycznie nie powinna podejść, a wiadomo różnie to bywa, może podejść i po porażeniu impulsem dopiero zrezygnuje

Posted

J w ciągu sekundy to 1W. Ja zaproponowałem 1,2 J czyli biorąc pod uwagę że impuls jest co 1,2 sek moc średnia to 1 W. Dopuszczalna dla pomieszczeń to 100 mW oraz 1 W na zewnątrz. Ty Kolego proponujesz przekroczyć dopuszczalny zakres 2,5 raza. Chyba to już lekka, a może nie lekka ale znaczna przesada. Właśnie dlatego elektryzatory do pastucha i do odstraszacza tak istotnie się różnią. Pozdrawiam!

• 2 weeks later...
Posted

Masz rację w tym roku. Do mnie walą się drzwiami i oknami dosłownie- nawet nie wiedziałam że mysz tak potrafi się wspinać. Ale na szczęście nie są takie sprytne i łapią się w pułapki. W oborze teraz większość dnia spędzają moje koty, więc podejrzewam że tam też jest co łapać. 

Posted

Moje koty mogą przejść obojętnie koło myszy wogóle ich to nie obchodzi :P Dlatego pokupiłem te stacje deratyzacyjne, najkorzystniej wychodzi w pakietach, a zwierzęta domowe czyli psy i koty nie mają dostępu do trutki która znajduje się w środku.