Jump to content

Recommended Posts

Posted

Z racji że spalił mi się silnik w kompresorze  który do tej pory używałem (ASPA 3JW60) postanowiłem zrobić nowy gdyż stara sprężarka już była mocno wyeksploatowana i koszt naprawy by był dość spory.

Jako baza posłużył silnik 960orb 11kW

http://images76.fotosik.pl/234/6e9a77441318a9ebmed.jpg

który już posiadałem oraz kompresor 3090 (może nawet dwa)  ze znanego portalu aukcyjnego.

Silnik odpalany gwiazda trójkąt automatycznie.

Kompresor będzie stacjonarny ze względu na wagę zbiornik na razie 180l 10bar ale mam 500l 8bar do późniejszego dołączenia.

http://images75.fotosik.pl/233/c2cf96626f650058med.jpghttp://images75.fotosik.pl/233/8e1200d44d49b873med.jpg

Na razie jestem na etapie kompletowania  wszystkich niezbędnych podzespołów.

Na pewno będą nowe zdjęcia z postępu w pracach nad kompresorkiem.

Posted
Silnik w kompresorze im większy tym lepszy, zależy też to od ciśnienia jakie chcemy uzyskać, oraz przy jakich wartościach chcemy aby się załączal silnik, ja mam 6kw to jak się po robi dłużej to się grzeje u kolegi tego problemu nie będzie.
Posted

zdecydowanie zamocny ten motor, 11 kw to 15 km, tyle, że jest. Nomen omen mam taki motor 11 kw 1410 obr. Na zbyciu

Większość ludzi myśli w podobny sposób, niestety błędnie zakładają że duży silnik (ciągnie) dużo prądu a tu niestety nieobciążony bierze praktycznie tylko tyle żeby pokonać opory toczenia się łożysk i opór powietrza. 

Dlaczego silniki się palą?

Palą się ponieważ ludzie często stosują za małe silniki i je przeciążają a przeciążony 7,5kW bierze pewnie więcej niż 11kW

Silnik 11 kw bierze 11kW tylko przy pełnym obciążeniu a jak potrzebuje 2 ,4 lub 6kW to tyle weźmie.

Tak samo jak traktor im cięższa praca tym więcej spali.

Sam się zastanawiałem czy nie za duży ale tylko z powodu kłopotliwego rozruchu gwiazda trójkąt nic poza tym.

Posted

troche w tym prawdy, silnik ekonomicznie obciążony to 70 % jeśli więcej to jest niekorzystnie dla silnika i instalacji elektrycznej.

W kompresorze to terz nie jest praca ciągła. Dlatego tam napisałem , tyle, że jest.... ten silnik.

• 2 weeks later...
Posted

Wczoraj był próbny rozruch kompresora. Całość na razie w pająku całkiem ładnie dmucha powietrzem.

Przy okazji powstaje jeszcze kabinka do piaskowania.

Do wykonania kabiny posłużyła mi ta oto zagłębiarka.

http://images78.fotosik.pl/285/8baf6857af46a002med.jpg

A kabinka wygląda tak jeszcze nie ukończona ale już nie dużo zostało

http://images75.fotosik.pl/285/5b1dcefb669b6030med.jpg

:D

Posted

I tu macie koledzy racje 11kW ma co robić jak dobija to światło mruga, no ale niestety nie miałem większego silnika (15kW) byłby idealny

Podejrzewam że koło zamachowe załatwiło by sprawę mrugania.

Ale trochą danych"

butla 250l 180+70

czas nabijania 0-8,3bar - 89s wydajność zmierzona  1398L

czas nabijania 6-8,3bar - 23s wydajność zmierzona  1500L

Posiadam jeszcze zbiornik 500l ale trzeba by go dostosować.

Posted

Pompy 1200PLN

przełącznik gwiazda trójkąt około 300PLN

dodatki typu rurka  zawory około 200 PLN

Pozostałe rzeczy miałem w domu więc je wykorzystałem

Na pewno nie przekroczył 2000PLN

Dodam tyko że remont starej ASPY3jw60 przekroczył by 1000PLN

Posted

Musze powiedzieć że strasznie mi brakowało kompresora w warsztacie, odkąd spaliła mi się aspa normalnie męka jak bez ręki.

Parę razy pożyczałem kompresor ale swój to swój.

Uważam że kompresor to podstawa przyśpiesza większość prac kilkukrotnie..

Posted

Pożyczone to tak średnio, wiadomo jak to jest w razie awarii można sobie kłopotu narobić:-(. A praca na pewno lżejsza klucz pneumatyczny pistolet do ropowania itp.

ale jak pisałem wcześniej zrobiłeś raz a porządnie wystarczy na kilka lat spokojnie;-) ja w garażu mam taki mały, duży stoi pod wiatą jego żadko używam.

Posted

a tak wogóle jest sens usprawniać prace pneumatycznymi kluczami ? Są dostępne elektryczne , czy ktoś z was wie coś na ten temat ?

oczywiście nie wszystko można zastąpić prądem.... Pytanie takie nasunęło mi się z powodu iż muj pneumatyk już słabo kręci, a są elektryczne, łatwiej jest pociągnąć kabel niż wąż.

Posted

Miałem przyjemność pracować kluczem elektrycznym i muszę powiedzieć że w porównaniu do klucza pneumatycznego wypadł blado.

-wolno przykręcał i odkręcał

-ciężki

-sporo większy

-mała liczba udarów na minutę

+nie potrzebuje powietrza

Posted

no, do gospodarstwa to wszystkie wady do przyjęcia prócz tego, że siła musi być duża. Natomiast do ciągłej pracy wszystko jest ważne. Ja będe szukał czegoś co użyje kilka razy w miesiącu, a powietrzny leżąc traci.... kolejnego pneumata nie kupię.....

Widziałem na allegro.

Posted

Nie lepiej zregenerować klucz?? Mój znajomy ma wulkanizacje i regeneruje sobie klucze koszt około 80PLN.

W pneumatach ważne żeby na koniec pracy wlać kilka kropli oliwy do niego, (jeśli nie mamy naolejacza) i włączyć na chwilę.