rolnik Posted March 4, 2009 Report Posted March 4, 2009 Czym można wyleczyć biegunkę u 2 tygodniowego cielaka?? Quote
admin Posted March 4, 2009 Report Posted March 4, 2009 W sklepach jest dużo środków od biegunek dla cieląt. Nie wiem jak z ich skutecznością, bo ja używam Feedtech Elektrolyte (chyba produkcji DeLaval?). Naprawdę pomaga i saszetka 100g kosztuje ok12 zł. Na opakowaniu pisze że jedna saszetka ma być na 2,5l mleka, ale ja sypię dużo mniej. W zasadzie saszetką leczę jednego cielaka. Quote
rojeś5211 Posted March 5, 2009 Report Posted March 5, 2009 u mnie biegunki są rzadko . jak są to weterynarz mi dawał jakiś proszek (nie pamiętam jaki) który wsypywałem do litra mleka , do butelki ze smokiem kilkakrotnie wstrząsnąć i dać cielakowi . u mnie to pomagało Quote
slawcik Posted March 6, 2009 Report Posted March 6, 2009 u mnie weterynarz daje zastrzyki i jakiś proszek miesza się z wodo i podaje do picia.nie wiem co to jest ale pomaga. Quote
darkness87 Posted March 30, 2009 Report Posted March 30, 2009 Witam, jeśli chodzi o ten problem, to ja polecam Digest Phyton jest to proszek na bazie węglanu wapnia, borówki, goździków itp. saszetka (70g) kosztuje ok. 5zł aaa jest skuteczna. Quote
Kropacz Posted April 20, 2009 Report Posted April 20, 2009 srodków różnego typu jest duzo na rynku, ja ze wszyskim robie tak ze stosuje to co mi polecił mój weterynarz. Niekoniecznie woła go do kazdej sprawy ale jak mi coś zalecił raz to potem już sam to stosuje, A mam pewność, iż jak by coś sie zaczeło dziać to on będzie wiedział jak rozwiązać problem. Quote
czyrynda Posted May 4, 2009 Report Posted May 4, 2009 sprawa jest prosta. nie ma nic takiego na biegunke. wczesniej to sie szmato zatykalo i sie rozeszlo. ale tera to czasy inne nastali. ja to usypiam cielaka i ręcznie mu usuwam wszystkie te biegunki Quote
slawcik Posted May 6, 2009 Report Posted May 6, 2009 O takim sposobie to nawet najstarsi górale nie wiedzo!!!! Quote
Kronel Posted May 8, 2009 Report Posted May 8, 2009 A ja to słyszałem ze trzeba cielaka mocno przestraszyć i pomaga Quote
rolnik95 Posted May 11, 2009 Report Posted May 11, 2009 sprawa jest prosta. nie ma nic takiego na biegunke. wczesniej to sie szmato zatykalo i sie rozeszlo. ale tera to czasy inne nastali. ja to usypiam cielaka i ręcznie mu usuwam wszystkie te biegunki haha ciekawe czy to pomoże... Quote
Guest Gość Posted February 1, 2011 Report Posted February 1, 2011 A może ktoś wie jak pozbyć się biegunki u cielaka takiego ponad 80kg.Próbowałem już proszków, teraz zastrzyków i płynu nawadniającego i nie pomaga narazie nic.Pomóżcie Quote
grzesiek12031980 Posted February 1, 2011 Report Posted February 1, 2011 Sproboj podac mu jajko tak prosto ze skorupki albo parzone mielone siemie lniane. Quote
Guest Gość Posted February 2, 2011 Report Posted February 2, 2011 No spróbuje.A słyszałem że wywar z kory dębowej skutkuje,wiecie coś na ten temat? Quote
Guest Gość Posted February 2, 2011 Report Posted February 2, 2011 Ale nie zaszkodzi takiemu małemu cielakowi? Quote
grzesiek12031980 Posted February 2, 2011 Report Posted February 2, 2011 Bez obaw,czyms co jest naturalne to trudno zaszkodzic. Quote
Guest Gość Posted February 2, 2011 Report Posted February 2, 2011 Stosowaliście ten wywar u siebie na takiego cielaka?Jeśli tak to w jakiej dawce na 80kg wagi? Quote
Guest Gość Posted February 2, 2011 Report Posted February 2, 2011 słyszałem że ktoś dawał mąke ziemniaczaną na biegunke... Quote
slawcik Posted February 2, 2011 Report Posted February 2, 2011 nie zaszkodzi napewno.trochę kory i zaparzasz.litr-2 Quote
Guest Gość Posted February 2, 2011 Report Posted February 2, 2011 Dałem mu dziś w południe, i jeszcze 1 dawkę zastrzyku. Narazie bez zmian.Mam nadzieje że pomoże bo on już może z tydzień męczy się z tą biegunką.Może dać mu jeszcze jutro z rana jedną dawkę...? Quote
Guest Gość Posted March 25, 2011 Report Posted March 25, 2011 spróbuj podać mu dwie ampułki lakcidu z mlekiem Quote
Guest Gość Posted March 28, 2011 Report Posted March 28, 2011 Czym można wyleczyć biegunkę u 2 tygodniowego cielaka?? polecam gastlolit------------ i smetke ----miendzy posilkami smetke a gastrolit po karzdym wypruznieniu------------------- niedawac zadnego mleka tylko wode az do momentu gdy nie bedzie mial czym sie wypruznic--ja w ubieglym tygodniu zastosowalem te leki i przez pierwsza dobe dawalem tylko wode z tymi lekami w malej ilosci wody--by reszte wiody zostawic na pojenie na drugi dzien dodalem dwie lyzki mleka do pojenia i juz wieczorem zauwazylem poprawe----mleko zwiekszylem nastempnego dnia ----i nadal dawalem leki miendzy posilkami------w trzecim dniu cielak juz robil normalna kupe--i jak do tej pory jest oki-------------------- lekarz moj nie pomogl zadnymi zastrzykami wiec poslochalem znajomych i dalem luckie leki -----podzialalo --- Quote
Recommended Posts