Jump to content

Recommended Posts

• Replies 59
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted
W sklepach jest dużo środków od biegunek dla cieląt. Nie wiem jak z ich skutecznością, bo ja używam Feedtech Elektrolyte (chyba produkcji DeLaval?). Naprawdę pomaga i saszetka 100g kosztuje ok12 zł. Na opakowaniu pisze że jedna saszetka ma być na 2,5l mleka, ale ja sypię dużo mniej. W zasadzie saszetką leczę jednego cielaka.
Posted
u mnie biegunki są rzadko . jak są to weterynarz mi dawał jakiś proszek (nie pamiętam jaki) który wsypywałem do litra mleka , do butelki ze smokiem kilkakrotnie wstrząsnąć i dać cielakowi . u mnie to pomagało
  • 4 weeks later...
  • 3 weeks later...
Posted
srodków różnego typu jest duzo na rynku, ja ze wszyskim robie tak ze stosuje to co mi polecił mój weterynarz. Niekoniecznie woła go do kazdej sprawy ale jak mi coś zalecił raz to potem już sam to stosuje, A mam pewność, iż jak by coś sie zaczeło dziać to on będzie wiedział jak rozwiązać problem.
  • 2 weeks later...
Posted

sprawa jest prosta.

nie ma nic takiego na biegunke. wczesniej to sie szmato zatykalo i sie rozeszlo. ale tera to czasy inne nastali. ja to usypiam cielaka i ręcznie mu usuwam wszystkie te biegunki

Posted

sprawa jest prosta.

nie ma nic takiego na biegunke. wczesniej to sie szmato zatykalo i sie rozeszlo. ale tera to czasy inne nastali. ja to usypiam cielaka i ręcznie mu usuwam wszystkie te biegunki

haha ciekawe czy to pomoże...

• 1 year later...
Posted

A może ktoś wie jak pozbyć się biegunki u cielaka takiego ponad 80kg.Próbowałem już proszków, teraz zastrzyków i płynu nawadniającego i nie pomaga narazie nic.Pomóżcie

Posted
No spróbuje.A słyszałem że wywar z kory dębowej skutkuje,wiecie coś na ten temat?
Posted
Stosowaliście ten wywar u siebie na takiego cielaka?Jeśli tak to w jakiej dawce na 80kg wagi?
Posted
Dałem mu dziś w południe, i jeszcze 1 dawkę zastrzyku. Narazie bez zmian.Mam nadzieje że pomoże bo on już może z tydzień męczy się z tą biegunką.Może dać mu jeszcze jutro z rana jedną dawkę...?
  • 1 month later...
  • 2 weeks later...
Guest Gość
Posted

Czym można wyleczyć biegunkę u 2 tygodniowego cielaka??

polecam gastlolit------------ i smetke ----miendzy posilkami smetke a gastrolit po karzdym wypruznieniu------------------- niedawac zadnego mleka tylko wode az do momentu gdy nie bedzie mial czym sie wypruznic--ja w ubieglym tygodniu zastosowalem te leki i przez pierwsza dobe dawalem tylko wode z tymi lekami w malej ilosci wody--by reszte wiody zostawic na pojenie na drugi dzien dodalem dwie lyzki mleka do pojenia i juz wieczorem zauwazylem poprawe----mleko zwiekszylem nastempnego dnia ----i nadal dawalem leki miendzy posilkami------w trzecim dniu cielak juz robil normalna kupe--i jak do tej pory jest oki-------------------- lekarz moj nie pomogl zadnymi zastrzykami wiec poslochalem znajomych i dalem luckie leki -----podzialalo ---