Jump to content

Recommended Posts

Guest Gość
Posted

Czym można wyleczyć biegunkę u 2 tygodniowego cielaka??

dobry efekt przynasza surowe jaka w calosci oczywiscie bez skorupek i cotosan firmy sano. ja mieszalam z mlekiem i odpajalam pomagalo. kora debu tez dobra a z ludzkich lekow stosowalam nifuroksazyd na jelitowke i tez przynosilo natychmiastowa poprawe. pozdrawiam

• 3 weeks later...
  • Replies 59
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 2 weeks later...
Guest Gość
Posted

a u mnie krowa po urodzeniu małej krówki miała biegunkę a wyleczyłem ją za pomoc bardzo dobrego leku nie pamiętam nazwy,ale wiem że to bardzo dobra witamina dla zwierząt i od razu 3 dniach dawania tej witaminy wyzdrowiała i była zdrowa jak ryba ten lek jest z niemczech i bardzo drogi,bo mój brat jest właścicielem jednej z fabryk w niemczech.

TO DOWIDZENIA ;)

• 4 weeks later...
  • 3 months later...
  • 1 month later...
Posted

Czym można wyleczyć biegunkę u 2 tygodniowego cielaka??

Witam wszystkich, nie wiem jak jest u was ale ja staram się ograniczyć koszty dlatego stosuję sprawdzoną metodę której używam już kilkanaście lat w moim gospodarstwie i się bardzo dobrze przyjęła. Mianowice podaje cielakowi litr ciepłego mleka lub gdy wody do tego wsypuję mąkę ziemniaczaną (według uznania) i 2 jajka kurze (bez skorupek). Gdy stadium rozwojowe choroby jest już bardzo zaawansowane to sądzę że na konwencjonalne metody jest już za późno i niezbędna będzie wizyta u lekarza weterynarii.Także radzę uważnie obserwować każde cielę do ukończenia pierwszego miesiąca, a w razie ewentualnej choroby podejmować zdecydowane kroki w przypadku jałówek jest to bardzo istotne gdyż stanowią nasze przyszłe stado, każda choroba młodego zwierzęcia odbija się negatywnie na jego późniejszym rozwoju.

• 2 months later...
Posted
na biegunki typu kolibakterioza i salmonelloza moim zdaniem najlepiej się sprawuje enrofloksacyna :-/
  • 2 years later...
Posted

Ten antybiotyk jest bardzo dobry np. prep. Enflocyna Sol. Polecam go w połączeniu z Bentawetem (www.bentawet.pl). Jestem jego producentem. Stosując sam Bentawet można wyciągnąć cielaka z biegunki funkcjonalnej (zła pasza, zmiana paszy, stres po zakupie)- a takich jest 80%. Ale jak już są poważne powikłania bakteryjne i bez większych kosztów się nie da, trzeba dołożyć antybiotyk. Sam Bentawet kosztuje 15 zł za 1 kg- na cielaka wystarczy 1/2 kg. Najekonomiczniej jest podać go zanim będzie biegunka- lepiej zapobiegać niż leczyć. Wychodzi taniej i nie ma spadku masy ciała. Można do nas dzwonić z prośbą o konsultację zootechniczną tel. 601-195-440 lub weterynaryjną tel. 601-585-858 :exclamation:

post-4804-14224792555972_thumb.jpgpost-4804-14224792555441_thumb.jpgBentawet C to mieszanina wyselekcjonowanych glinek montmorylonitowych, kory dębu i ziela tymianku

• 1 year later...
Posted

U małych cielaków nawet takich dwu dniowych występują  ostre nawracające biegunki. Po podaniu jakiś tam leków biegunka zostaje zwalczona, aby po kilku dniach nawróciła.  Znacie jakieś dobre metody albo leki na takie biegunki?

Posted
Kawa jest dobra, oczywiście z jęczmienia Jeśli ktoś ma dostęp to z po produkcji zbożówki fusy, są świetną sprawą. Woziłem ze skawiny jeszcze 15 lat temu dla świń. Jest jeszcze idealny środek naturalny nazywa się to mielona kora z orzecha włoskiego, albo kasztana włoskiego niestety nie pamiętam dokładnie . Napewno kora i napewno z włoskiego :) Każdą biegunke hamuje i cza uważać by nie przedobrzyć i sprawdzone działa na drugi dzień po podaniu bezpośrednio do pyska można dodawać do paszy ale ja sie nie certoliłem tylko łyżka i dawaj ....
  • 4 weeks later...
Posted

Ostatnio w moim gospodarstwie cielaki też dostały biegunki i to ostrej. Prubowaliśmy wielu sposobów ale nic nie dawało rezultatów.  Znajomy polecił nam Diar stop gold firmy Jfarm bardzo im pomógł. Mąż kupił go w sklepie Farmer w Ostrołęce w cenie 46 zł sklep znajduję sie blisko producenta więc mają duży wybór preparatów na tą przypadłość. Więć można coś wybrać w przystępnych cenach.

• 3 weeks later...
  • 4 weeks later...
  • 1 month later...
  • 1 month later...