antek82 Posted May 27, 2016 Report Posted May 27, 2016 Najbardziej skuteczne a przy tym nie powodujące skutkow ubocznych sa produkty Bentawet. W http://www.lecznica.pila.pl/ można je kupic w bardzo przystępnych cenach Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted July 1, 2016 Report Posted July 1, 2016 Pytanie czy warto samemu podawać to na biegunke u cieląt czy też lepiej wcześniej skonsultować się z dobrym weterynarzem i tutaj moim zdaniem opcja nr jest rozsądniejsza. Samodzielnie można czasem pogorszyć sytuacje. Quote
rolnik182 Posted July 16, 2016 Report Posted July 16, 2016 myślę że najlepiej dawać cielakowi o wiele mniej paszy lub siana i mniej mleka.Jak nie będzie działało to zadzwonić po lekarza. Ale w dawniejszych czasach mój dziadek jeździł do lasu i uciął korę z dębu i to gotował i to było najlepsze Quote
maciejo360 Posted July 22, 2016 Report Posted July 22, 2016 Po zauważeniu biegunki zmniejszam ilość mleka i dodaję do niego kawy zbożowej, aż cielak zacznie się normalnie wypróżniać (zazwyczaj ok. 2 dni, ale kawę dodaję jeszcze przez 3 następne) Quote
mateuszl1190 Posted September 8, 2016 Report Posted September 8, 2016 Ja w przypadku biegunki podaję enterostop do paszy:http://www.hodowlany.pl/i1832_ENTEROSTOP_2_kg_dodatek_paszowy_przeciw_dyzenterii_u_swin.html. Nie jest to antybiotyk tylko mieszanka witaminowa. Nie znalazłem jak na razie lepszego środka. Quote
AntekPodlasie Posted September 16, 2016 Report Posted September 16, 2016 hm może wypróbuje u swoich cielaków Quote
Cholewa Posted October 23, 2018 Report Posted October 23, 2018 Bentawet podajemy cielakom od urodzenia albo jak się cuś zaczyna dziać. Syn kupuje na komputerze. Tanio wychodzi i dobry jest. Zem dał też bykowi cały kilogram i pomogło. Potem jeszcze po pół kilo przez kilka dni Quote
rolniczka_585 Posted October 24, 2018 Report Posted October 24, 2018 ja też słyszałam o enterostop że jest dobry Quote
rafaello3 Posted October 24, 2018 Report Posted October 24, 2018 A może ktoś wie jak pozbyć się biegunki u cielaka takiego ponad 80kg.Próbowałem już proszków, teraz zastrzyków i płynu nawadniającego i nie pomaga narazie nic.PomóżcieCo dostaje do jedzenia .Może ma alergię na mleko od krowy tak ,jak mój byk .Co tylko wypił to brzuch gruby i zdychał ,a jak się poprawiło to wieczna biegunka .Wyleczyłem go karmiąc kawą zbożową zwykłą w to płatki parzone owsiane i mikroorganizmy EM farma zwykła .Byk przerósł wszystkich kolegów .W wieku 26 miesięcy miał 1013 kg.Emy pomogły mi wyleczyć byka innego ,który był chory na biegunki ze względu na ilość aplikowanych lekarstw na płuca .Po prostu już był wykończony i z osłabienia leżał tylko na podłodze .Jeszcze dało za niego trochę grosza .Na kaszle płuca,biegunki emy to nr jeden lekarstwo .Sam lekarz powiatowy przyznał mi rację ,że to nie tylko woda i działają . Quote
bartek12 Posted December 31, 2018 Report Posted December 31, 2018 Im szybciej wprowadzicie leczenie biegunki u cieląt, tym leczenie to bedzie skuteczniejsze..... Jest to bardzo ważne. Głównym celem leczenia biegunki jest możliwie szybkie uzupełnienie płynów i elektrolitów, oraz zwalczanie kwasicy, która często towarzyszy biegunce. Bardzo istotne jest także dostarczenie odpowiedniej ilości energii (dożylnie i doustnie). Polecam szczególnie te preparaty:https://over-agro.pl/category/oferta/dla-cielat/ Pomagają w wyregulowaniu flory bakteryjnej przewodu pokarmowego cielaka. Quote
Recommended Posts