Jump to content

Recommended Posts

• 1 month later...
  • Replies 59
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 3 weeks later...
Posted

myślę że najlepiej dawać cielakowi o wiele mniej paszy lub siana i mniej mleka.Jak nie będzie działało to zadzwonić po lekarza. Ale w dawniejszych czasach mój dziadek jeździł do lasu i uciął korę z dębu i to gotował i to było najlepsze

Posted
Po zauważeniu biegunki zmniejszam ilość mleka i dodaję do niego kawy zbożowej, aż cielak zacznie się normalnie wypróżniać (zazwyczaj ok. 2 dni, ale kawę dodaję jeszcze przez 3 następne)
  • 1 month later...
  • 2 weeks later...
  • 2 years later...
Posted

Bentawet podajemy cielakom od urodzenia albo jak się cuś zaczyna dziać. Syn kupuje na komputerze. Tanio wychodzi i dobry jest. Zem dał też bykowi cały kilogram i pomogło. Potem jeszcze po pół kilo przez kilka dni

Posted

A może ktoś wie jak pozbyć się biegunki u cielaka takiego ponad 80kg.Próbowałem już proszków, teraz zastrzyków i płynu nawadniającego i nie pomaga narazie nic.Pomóżcie

Co dostaje do jedzenia .Może ma alergię na mleko od krowy tak ,jak mój byk .Co tylko wypił to brzuch gruby i zdychał ,a jak się poprawiło to wieczna biegunka .Wyleczyłem go karmiąc kawą zbożową zwykłą w to płatki parzone owsiane i mikroorganizmy EM farma zwykła .Byk przerósł wszystkich kolegów .W wieku 26 miesięcy miał 1013 kg.Emy pomogły mi wyleczyć byka innego ,który był chory na biegunki ze względu na ilość aplikowanych lekarstw na płuca .Po prostu już był wykończony i z osłabienia leżał tylko na podłodze .Jeszcze dało za niego trochę grosza .Na kaszle płuca,biegunki  emy to nr jeden lekarstwo .Sam lekarz powiatowy przyznał mi rację ,że to nie tylko woda i działają .

• 2 months later...
Posted

Im szybciej wprowadzicie leczenie biegunki u cieląt, tym leczenie to bedzie skuteczniejsze..... Jest to bardzo ważne. Głównym celem leczenia biegunki jest możliwie szybkie uzupełnienie płynów i elektrolitów, oraz zwalczanie kwasicy, która często towarzyszy biegunce. Bardzo istotne jest także dostarczenie odpowiedniej ilości energii (dożylnie i doustnie).

Polecam szczególnie te preparaty:

https://over-agro.pl/category/oferta/dla-cielat/

Pomagają w wyregulowaniu flory bakteryjnej przewodu pokarmowego cielaka.