Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam, zastanawiam się nad zakupem prasy SIPMA do sześćdziesiątki, lecz mam kilka pytań. Czym różni się sipma z279 od z279/1? Czym różnią się modele classic od farma i od farma II? Czy c360 3P da sobie radę, nie będzie miała ciężko? Która z sipm waszym zdaniem będzie najlepsza? Jeśli byście mieli do wyboru inną prasę niż simpa to jaka?

Zależy mi na zbiorze drobnej słomy, (gdyż puszczam sobie ją w kombajnie przez sieczkarnie w rządek a następnie zbieram), jak i normalnej słomy itp., więc wydaje mi się że łańcuchowa będzie najlepsza? Gdyż kiedyś pewna osoba wjechała na pole z pasową to nie mogła zebrać tej słomy drobnej, natomiast osoba z łańcuchową zebrała. Liczę na pomoc, oraz z góry dziękuję, pozdrawiam. 

Posted

U mnie w okolicy jeden ma Sipme zieloną łańcuchowa, niestety numeracji nie pamiętam, wiem że jedne nie mają haków na komorze,reszta to pewnie nowsze modele albo system w jakim zwija bele, nie będę zgadywać bo poprostu nie wiem:-(

On ma bez haków i belki robił ładne dobrze zbite, ale lepiej szukać z hakami mniej obciąża hydraulike ciągnika,

ale jak się pytałem to 3 razy redukowal aby dobrze zbić, więc ciągnik w kość dostawał na pewno.

Ciekaw jestem jak wygląda taka bela z sieczki po kombajnie, jak owijam sznurkiem zytnia słomę to ile sie tego nakruszy pod spodem a co mówić o robieniu beli z sieczki.

Posted

Z zewnątrz da się rozpoznać czy prasa jest wyposażona w haki czy nie? Jak one wyglądają?

Wiadomo że ze ściętej nakruszy się dużo, więcej towaru byłoby z długiej słomy ale mi nie zależy na ilości, lecz na tym aby była krótka :) Proszę o więcej rad opinii itp. 

Posted

Da się poznać czy ma czy nie, znajdują się na dole w miejscu gdzie składa się klapa tylna, są to piaskowniki z dospawanymi trójkątami i w czasie zamykania te trójkąty zachodzą za bolec przyspawany do tylnej części prasy i blokują aby się nie otworzyła komora.

może dało by się jaśniej opisać ale inaczej nie umiem.