izydor6280 Posted January 23, 2016 Posted January 23, 2016 Witam, jak w temacie, może ktoś ma i używa ?Zastanawiam się czy nie kupić największego, czyli na 2 tarcze, oczywiście do samego granulatu szukałbym tarczowego, ale czasem trzeba posypać jakieś wapno, więc takie cudo by mi pasowało i wyszło przynajmniej połowę taniej niż kupno 2 siewek Quote
henryk Posted January 23, 2016 Posted January 23, 2016 ja używam starego,, KOSA'' który do wapna jest niezawodny ,oczywiście na małe hektary,KŁOS myślę że jest lepszy bo napędzany z wałka-pozdrawiam simson54 1 Quote
henryk Posted January 23, 2016 Posted January 23, 2016 „Kłos” jest przeznaczony do powierzchniowego wysiewu nawozów mineralnych granulowanych i pylistych oraz wapna nawozowego na polach uprawnych, łąkach, ścierniskach i pastwiskach. Dane techniczne: Lp. Wyszczególnienie Dane producenta 1. Typ maszyny NO21 2. Pojemność zbiornika 320 dm3 3. Zakres dawek 20-1520 4. Masa rozsiewacza 108 kg 5. Dopuszczalna ładowność 400 kg 6. Prędkość transportowa 15/do 14km/h 7. Wymiary robocze i transportowe: położenie robocze i transportowe: - długość - szerokość - wysokość 1.45 m 1.29 m 1.24 m 8. Zespół dozujący typ szczelinowy 9. Aparat wysiewający - liczba tarcz - liczba łopatek na tarczy tarczowy 1 6 10. Szerokość robocza przy nawozach: - granulowanych - pylistych do 8 m do 4 m 11. Źródło energii - ciągnik klasy 6 kN Wyposażenie dodatkowe: - przystawka sadownicza- zimowy zestaw drogowy- hydrauliczna zasuwa- plandeka- wałek przekaźnika mocy [WOM] Quote
izydor6280 Posted January 24, 2016 Author Posted January 24, 2016 dane techniczne nie problem znaleźć właśnie chcę wymienić kosa na coś lepszego, bo jednak maleństwo i jedna tarcza miałem nadzieję że ktoś widział taki rozsiewacz w pracy, bo skoro produkują już kilka lat to i ktoś musi je kupowaćciekawi mnie jeszcze jak z dostępem części takich jak wałki czy taśma, bo z tarcza czy przekładnia zapewne ta sama co w mniejszych czy Motylu Quote
Vademecum Posted January 24, 2016 Posted January 24, 2016 motyla miałem, jakoś idzie, ale po 3 latach zaczeły sie jaja z taśmą, schodziła raz na jedną, a raz na drugą strone.... Quote
henryk Posted January 24, 2016 Posted January 24, 2016 ja myślę że z częściami to nie ma problemu,bo nawet do starego KOSA części jest szeroki wybór-pozdrawiam Quote
Recommended Posts