Tuzon Posted January 24, 2016 Report Posted January 24, 2016 Chodzi o awaryjne zasilanie do chłodni, lodówek i chłodziarek do mleka. Przydałoby się również aby potrzymało ciągłość pracy innych urządzeń elektrycznych używanych do bydła mlecznego. Taki o mocy 15-20 kVA powinien wystarczyć. Na co zwracać uwagę przy jego zakupie? To co jest istotne, to stabilność generowanej mocy. Raczej 3-fazowy. Quote
Vademecum Posted January 24, 2016 Report Posted January 24, 2016 AVR, 3 fazy z wyjściem dodatkowym 1 fazy. Policz dokładnie moc wszystkiego bo niema sensu kupować urządzenia z nadwyżką które niewiadomo kiedy będzie potrzebne, pasuje to obsługiwać by było zawsze sprawne. Quote
Halifaxx Posted January 26, 2016 Report Posted January 26, 2016 Zgadzam się z kolegą, nie ma co kupować takiego, który wygeneruje Ci zbyt dużo energii, bo różnice w cenach pomiędzy 15kVA a 20 kVA są znaczne. Gdy pracowałem kiedyś na pewnym gospodarstwie w Wielkopolsce, to tam akurat mieli agregat Fogo. Cichy z układem SZR, dwa sterwoniki jeden w agregacie a drugi w rozdzielni. Polegało to na tym, że przy braku energii elektrycznej następował automatyczny rozruch i dostawa energii do sieci. Dobre, ale nie są tanie.... tutaj masz specyfikację w zależności od wybranego silnika: https://axam.net.pl/s,agregaty-pradotworcze-stacjonarne,245.html Quote
Tuzon Posted January 27, 2016 Author Report Posted January 27, 2016 Dzięki, o coś takiego mi chłodził. Quote
obserwator Posted March 1, 2016 Report Posted March 1, 2016 A ja Tobie zaproponuję i polecę coś innego a mianowicie agregat napędzany z WOM ciągnika firmy agrovoltna pewno dobierzesz moc pod siebie, jak by co oferuję pomoc Quote
íktorn Posted March 9, 2016 Report Posted March 9, 2016 Ja też zakupiłem właśnie ma WOM ciągnika przerwa w dostawie prądu to 2 razy w roku się zdaza i cena sporo niższa. Za 26kw zapłaciłem 8600 brutto Quote
ZaopatrzenieRolnictwa Posted May 9, 2016 Report Posted May 9, 2016 Panowie,a czy z drugiej strony nie jest tak,ze lepiej już kupić większy agregat z nadwyżka i zapasem mocy,bo przecież tak an dobrą sprawę to nigdy nie wiadomo kiedy może się przydać, Kupując słabszy,zawsze możesz żałować potem,ze przydałby się jednak większy,sprawa jest moim zdaniem do przemyślenia. Quote
Vademecum Posted May 21, 2016 Report Posted May 21, 2016 nie dokońca, agregatem na wom nie zasilisz elektroniki i nie do końca urządzenia elektryczne oczywiście bezpiecznie. Problem z agregatem elektrycznym jest na poziomie stałego napięcia które ma bardzo duże skoki, nawet przy włączeniu czy wyłączeniu drugiego urządzenia jest duży skok napięcia. Agregaty z AVR są bardzo drogie i kupowanie z nadwyżką mocy boli po kieszeni. Ja generalnie jestem za agregatem na wom, ale tylko do zasilania silników elektrycznych i oświetlenia. Agregat na wom eliminuje konserwacje i serwis silnika spalinowego co może dodatkowo obciążać czasowo rolnika, a zapięcie agregatu do ciągnika to moment, sam generator nie wymaga serwisu na wysokim poziomie. Quote
spawer94 Posted May 21, 2016 Report Posted May 21, 2016 ja kupiłem kilka lat temu stary wojskowy agregat za 500 i do sporadycznego używania jest w sam raz Quote
DuzyGrzegorz Posted May 22, 2016 Report Posted May 22, 2016 Agregaty dobiera się najpierw do sposobu zasilania odbiornika, a nie ze względu na to czy mają AVR czy nie. Może trochę teorii. Prądnica (nie jest to prądnica pod względem elektrycznym ale funkcjonalnym więc zostańmy przy tej prądnicy) wytwarza prąd przemienny zazwyczaj czterofazowy. Mogą być prądnice samowzbudne lub obcowzbudne. Samowzbudne nie tolerują praktycznie żadnych przeciążeń, obcowzbudne są droższe ale wytrzymują przeciążenia nawet 3-krotne przez kilka sekund. Prod z prądnicy zostaje wyprostowany i trafia w tańszych agregatach do układu który przełącza 100 razy na sekundę kolejność biegunów, a w droższych do inwertera który na wyjściu podaje sinusoidę. Oczywiście do zasilania komputera czy telewizora których zasilacz jest impulsowy nie ma znaczenia czy prąd ma pełną sinusoidę czy nie, podobnie jak dla urządzeń działających na zasadzie oporowej. Schody zaczynają się gdy chcemy podłączyć urządzenie indukcyjne, np. silnik, transformator. Napięcie sieci to 230V, ale w szczycie to 230 V * 20,5 = 325 V. Aby sprawnie zasilać urządzenia indukcyjne wymagany jest inwerter który zapewni te 325V.AVR oznacza, że prądnica jest samowzbudna, brak AVR nie oznacza że jest obcowzbudna. Tak obrazowo do silnika 10 kW potrzeba agregatu z prądnicą samowzbudną (z AVR) o mocy co najmniej 30 kW lub z prądnicą obcowzbudną 10 kW, ale dobór mocy to następny krok. Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
ZaopatrzenieRolnictwa Posted June 28, 2016 Report Posted June 28, 2016 I jak ostatecznie kwestia agregatu,na co się zdecydowałeś? Jeżeli wątek aktualny to napisz na jaki model padł wybór oraz czy jesteś zadowolony,będziemy czekać na Twoją odpowiedź Quote
obserwator Posted July 6, 2016 Report Posted July 6, 2016 propozycja moja generalnie była na doraźną pomoc kilka razy w roku i nie na telewizor czy jakieś sprzęty elektroniczne a na to co konieczność czyli np dojarka, chłodnia do mleka itp na kilka godzin kilka razy w roku.Bez telewizora chyba da radę żyć tyle czy warto przepłacać by mieć komfort ogladania m jak m :-) Quote
DuzyGrzegorz Posted July 7, 2016 Report Posted July 7, 2016 Z telewizorem i innym sprzętem elektronicznym zasilanym impulsowo to nie ma problemu. Nawet tani agregat zasili. Gorzej z urządzeniami indukcyjnymi, np dojarka czy chłodziarka do mleka. Tu musi być "pełna sinusoida". Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
ZaopatrzenieRolnictwa Posted August 2, 2016 Report Posted August 2, 2016 Dlatego tez napisałem powyżej iż warto zainwestować w ten lepszy i wydajny agregat,nawet mając początkowo nadwyżkę której nie wykorzystamy,nigdy nie wiadomo kiedy może się przydać. Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted September 11, 2016 Report Posted September 11, 2016 Akurat u nas znajdziesz kilka ciekawych modeli w rozsądnej cenie, tak aby na wypadek awarii włączyć te absolutnie niezbędne sprzęty. W jakim budżecie chcesz się zmieścić łącznie na ten cel? Podaj szczegóły i doradzimy już konkretne modele. Quote
Tuzon Posted August 26, 2018 Author Report Posted August 26, 2018 Akurat u nas znajdziesz kilka ciekawych modeli w rozsądnej cenie, tak aby na wypadek awarii włączyć te absolutnie niezbędne sprzęty. W jakim budżecie chcesz się zmieścić łącznie na ten cel? Podaj szczegóły i doradzimy już konkretne modele. Miałem pożyczony, ale musiałem oddać. Budżet to około do 3 tys zł max. Quote
zabekprk Posted August 28, 2018 Report Posted August 28, 2018 Tutaj przykład agregatu opartego na silniku desla o moc 6500W 12/230/380V KD120 https://kraftdele.info/agregaty-trojfazowe/5-agregat-pradotworczy-diesel-kd120-kwd6500e.html Lekko przekracza budżet ale jest to stabilny sprzęt, ze zbiornikiem paliwa na 10l. No i nie jest najlżejszy, bo jego waga przekracza 100 kg. Quote
stephan Posted September 24, 2018 Report Posted September 24, 2018 Moim zdaniem jak już kupować, to trochę bardziej profesjonalny sprzęt który jest w stanie wygenerować co najmniej tych 10 kVA energii elektrycznej. Chodzi o to, aby bez problemu i na luzie był w stanie obsłużyć co najmniej kilka urządzeń elektrycznych. Oświetlenie, automatykę a przede wszystkim automatykę odpowiedzialną np za ciepło (czyli pompy odpowiedzialne za obsługę pieca gazowego i centralnego ogrzewania). Wrzucam jeszcze tutaj: https://www.egsystem-sklep.pl/agregaty-pradotworcze-c-127.htmlMoże nie najtańsze, ale silnik diesla najlepiej sprawuje się w przypadku agregatów trójfazowych. Quote
Monk Posted October 22, 2018 Report Posted October 22, 2018 Czasami bardziej opłaca się mimo wszystko wypożyczyć taki agregat niż kupować swój. Koszt - to kwestia dogadania się, nie bez znacznia są też warunki wynajmu, wysokość kaucji jaką trzeba wpłacić.Przykładowe zasady wynajmu określone są tutaj: https://tel-bud.com.pl/zasady-wynajmu/Jak wiać przy dłuższym wynajmie elastycznie podchodzą do kwestii cen. Quote
Vademecum Posted October 22, 2018 Report Posted October 22, 2018 U mnie tylko 1 ras trafiło sie że powaliło słupy niskiego i wysokiego napięcia łącznie z transformatorami ponad 3 tygodnie nie było prądu. Wypożyczyłem wtedy agregat o mocy pozwalającej produkować pasze - nie zdecydowałem się na zakup. Agregat typu prądnica + silnik spalinowy wymaga konserwacji i przy tak żadkiej przerwie w dostawie energii elektr. nie ma sensu taki zakup. Sens miałaby prądnica na wom, ale niema AVR. Temat ciężki i jeśli brak energi elekt. nie jest częstym zjawiskiem to niema co sobie nim zawracać głowy. Też dodam że nie znając tematu w przypadku agregatu 3 fazowego przerobiłem brak 1 fazy , ale zaradziłem temu. Quote
rolnik2019 Posted January 12, 2019 Report Posted January 12, 2019 Czy ktos posiada agregat prądotwórczy Meprozet typ AP10 10kVa, macie jakąś opinię, posiada stabilizator napięcia? Quote
Vademecum Posted January 12, 2019 Report Posted January 12, 2019 zapytaj producenta bo polskie, albo poszukaj danych w necie. Quote
rolnik2019 Posted January 15, 2019 Report Posted January 15, 2019 jak sprawdzić czy agregat ma stabilizator napiecia? Quote
DuzyGrzegorz Posted January 15, 2019 Report Posted January 15, 2019 Nie jest fundamentalnie ważne czy ma regulator napięcia lecz ważne aby dawał sinusoidę a nie pseudo sinusoidę. Nie ma to większego znaczenia jeżeli zasilacze są impulsowe, ale w przypadku zasilania transformatorowego lub zasilania silników ma to istotne znaczenie. Regulator jest zazwyczaj w wewnątrz twornicy podobnie jak w alternatorze więc trudno poznać czy jest. Możesz zobaczyć czy ma pierścienie ślizgowe i szczotki które wskazują na obecność regulatora napięcia. Możesz też podłączać różne obciążenia i obserwować napięcie. Pozdrawiam! Quote
Grzesiu81 Posted May 22, 2019 Report Posted May 22, 2019 Dokladnie inna sprawa ze w tych tanszych agregatach co sprzedaja to ten stabilizator napiecia.......mozna powiedziec ze to bardziej nalepka na obudowie Quote
Recommended Posts