Jump to content

Recommended Posts

Posted

Zalety: dostępne części i ich cena

wady: jakość tych części

myślę że jak się poszuka dobrego egzemplarza można kosic bez awarii, dobry przegląd i wymiana zużytych części może sprawić cuda w żniwa że kosisz a nie stoisz, z tego co zauważyłem ludzie się pozbywają tych kombajnów

Posted

Bizon to tak samo jak nowe kombany czyli taka "loteria" jeden bedzie chodził kilka lat bez żadnego remontu tylko olej, paliwo i w pole a drugi bedzie sie je*ać tak że nie zarobisz na części :)
Ceny części bardzo dobre ale lepiej troche dołożyć i kupić lepsze części a nie typowo "made in china" to nie ma problemu z częstym psuciem ;)

Posted
Jest problem z częztym psuciem bo pogoda jest nieprzewidywalna. Bizon jest drogi i g wart. Jak popatrzysz na rozwiązania w bizonie i ich jakość, a jest w tobie troche mechanika to zrozumiesz w,czym problem. Roboczogodzin nie płacisz jak sam robisz, ale powinienneś je wziąć pod uwage.
Posted

ja wam powiem tylko tyle ja mam bizona ZO56  z 84r i jestem z niego bardzo zadowolony zadziwia mnie bez awaryjnością w tym roku w zniwa skosiłem ok 100ha tylko lałem paliwo  i smarowałem ... Ale w rok w rok robię dokładny przegląd wszystkie łożyska sprawdzam pasy itd... i DODAM ZA CIEKAWOSTKĘ MÓJ BIZON MA 3500 MOTOGODZIN  I SILNIK NIGDY NIE BYŁ REMONTOWANY I SPALIŁ 3L OLEJU NA TO OK 100HA. Ale jak mówia jak dbasz tak masz ja dbam o filtry oleje .I w bizonie dorobiłem sobie dodatkowe chłodnice oleju wody .I SILNIK NIE BYŁ JESZCZE NIGDY PRZEGRZANY .

Posted

Vademecum... trochę przegiąłeś z tym 10 15 tys moto godzin u mnie w rodzinie classa senatora maja na Perkinsie przy 4 tyś panewkę obrócił na wala wcale takie cudo to nie jest. ja wole sw400 bardziej do tych silników jestem przekonany, ALE fakt faktem oszczędności Perkinsa króluje... 

Posted

Jeszcze powiedz że sw 400 zrobi więcej od perkinsa... ja osobiście mając praktyke w shro byłem świadkiem perkinsa 12 tysi i podnieśli mu obroty wolne na 1100 bo ma wolnych spadało ciśnienie poniżej 0,5 i jeszcze lata chodził. To był experyment , ten ciągnik chodził na 2 zmiany non stop dzień w dzień po 16 godzin . W tamtym czasie nie było drugiej takiej firmy.

Podstawa stan oleju, wymiany, bez oleju zajedziesz w 5 min. Każdy.

Posted
ja ? mf 530 zbieram rocznie około 70 ha w tym około 15 kuku. I nie wiem co to przegląd z wymianą wszystkich łożysk.... miałem cllasa consula dobra, ale delikatna maszyna w porównaniu do mf-a kupiłem mf-a a nie chciałem , musiałem kupić coś bo cllasik rozlazł sie jak żadka kupka. :)
Posted

nie przesadzaj Vademecum co 5-6 lat wymieniam łożyska i chodzi na 100ha tylko ze same skf i fag... mam dojscie do tych łozysk  mam darmo  :) Nuweczki na ten sezon wszystkie nowe zakładałem ... i już mam zorganizowany zapas łożysk na kombajn do nastepnej wymiany... :D  :D

Posted
Dlaczego nie bizon, u mnie przez wiele lat zbierał skr i nigdy bizon nie chodził cały dzień, zawsze coś padło. Bizon jest przereklamowany, drogi a części mają wiele do życzenia... w moim mf- ie są dwa paski ktore wymieniam co 2 czasem 3 lata i jedno łożysko które wymkeniałem 3 razy w okresie 12 lat, raz robiłem skrzynie , mam już drugą na magazynie. Jedno koło łańcuchowe na którym obróciło mi łańcuch na powalonym mokrym życie , i jakieś drobiazgi.... U mnie żniwa idą jak siew czy opryski, na luzie.....
Posted

masz racje ale w skr to wszyscy wiedza jak było usmarkane ubobione i do PRZODU Te kombajny nie widziały porządnego remontu jak coś się popsuło...Byłem świadkiem jak u mnie w okolicy jeszcze  w skr robili kombajn bizon wysypało sie łożysko podajnika pochyłego jeden koleś rozbierał tam przy tym podajniku a drugi za chwile podbieg i pyta Heniu możne być to łożysko  A to łozysko kur.. było całe brudne w piachu i łapało je rdza. wyczyscili je i włozyli jak tu te maszyny miały chodzić poprawnie co chwile coś sie psuło w nich ale tu była wina ludzi...