Jump to content

Recommended Posts

Posted

Polecam ci z czystym sumieniem bierz Bizona 56 naj najlepiej po roku 83 ja sam mam bizona Z056 Z 84R I JESTEM Z NIEGO ZADOWOLONY ... Dostepność cześci do tego masz wszystko kupisz co trzeba ... Jak trafisz dobrego to też będziesz zadowolony 

Posted

Co to znaczy ' dupne rozwiązania techniczne ' ?? Znajomy z sąsiedniej wsi ma takiego claasa, części wcale nie są takie drogie, podstawowe rzeczy takie jak łożyska pasy itp. dostaniesz w każdym sklepie od ręki a co do innych części nowych  to w internecie jest ich pełno i używanych też.  oryginalnych, z kombajnów rozkręcanych z zachodu.  O żadnych " dupnych " rozwiązaniach technicznych mi nic nie mówił, jest to jego pierwszy kombajn ma go od 4 lat i wszystko przy nim zawsze robi sobie sam.

Posted
Dodam tylko tyle że może i części do zachodnich kombajnów są droższe ale wymienia się je na lata, a nie jak w bizonie co kilka i tu jest pies pogrzebany, coś za coś albo tanio i często albo drożej i kosisz lata bez myślenia, mój ma 40 lat i wiele łożysk chodzi od nowości, przyznam wymieniłem już kilka, ale jak na swoje lata ma prawo.w każdym razie wolał bym class niż bizona, mówić że bizon jest super to tak ja powiem że c360 jest ekstra ciągnikiem a tak nie jest! Trzeba otworzyć szerzej oczy,zachod zawsze wyprzedzał nas w technice i tu nie ma się co oszukiwać, kiedyś gość z sąsiedniej wsi miał coś podobnego jak w linku i kosil swoje 100 ha i po ludziach jeździl, niedbale o niego a on dawał rade mocne maszyny.
Posted
merkator ma pajęczyne pasków i kół, mój sąsiad ma merkatora i non stop przy nim grzebie, raz urwał mu sie pas i posypały sie 2 koła za,jedno dał 2 tyś, a drugie coś z 30 kawałków składał i spawał, później obróbka na tokarni., ma nie ciekawe rozwiązania przeniesienia napędu.
Posted
Już kiedyś wspominałem że w claasie jest za dużo pasów i kół, ale i tak ma przewagę, ciekawe jak ten sąsiad dbał o ten kombajn, nie wiem jak wy ale ja wiosna jak zaglądam do kombajnu, włączam maszynę i daje gaz chodzi sobie dobre pół godziny a potem z braciakiem "macamy" wszystkie łożyska jak któreś ciepłe za bardzo do wymiany, i te łożyska które nie mają smarowania traktuje strzykawka z olejem i jakoś mi się ten patent opłaca.
Posted

jak już to coś takiego jak z linku co podesłałem bym patrzył. Gość 3 wioski dalej ode mnie ma właśnie takiego dominatora i tez nie narzeka kosi ok 70ha bez większych awarii... ojciec się uparł na claasa i stąd moje pytania, badam rynek na razie :)

Posted
Chcesz bizona to rozejrzyj się za New Hollandem, że starych claasow to chyba merkatory zbierają najwięcej plusów, bizona lepiej sobie odpuść widać na aukcjach od jakiegoś czasu że ludzie się tego pozbywają, a kombajnów jest mnóstwo z zachodu wystarczy odwiedzić jakiś skład i się rozejrzeć, co jest w jakim stanie i za jaką cenę , z claasem jest jak pisał vademecum tam jest dużo pasów kół, moim zdaniem im prostszy tym lepszy.sam więcej zrobisz, jak szukałem kombajnu to odwiedziłem kilka składów z maszynami, najlepiej odwiedzić sąsiada i po pytać jak jest z maszyną może trafi się taki co podpowie.. doradzi powie gdzie zajrzeć przed zakupem.
Posted

robert, ten sąsiad dba, rypie kasy w tego merkatora i nie żałuje..... mi sie nie podoba główny wał z całą tą plątaniną napędów.

W mf idą napędy z koła na koło, wały grube, a cały cheder z przenośnikiem głównym napędzany jest łańcuchem, młocarnia i odbojnik idzie wielorowkowy, cały układ sit i elementów za młocarnią napędzają 3 pasy i tylko 2 sie wymienia co 2 - 3,sezony i 1 łożysko ! Takto nic nie robiłm z napędów....

MF ma kilka pasów napinanych sprężyną także napinacz jest elastyczny na temperature...

Posted

Co wy ludzie tak za tymi zachodnimi ??? wcale też nie są to rarytasy  miałem  classa compakta 25 potem Fortschritt E512 A teraz mam bizona super ZO56 I jestem najbardziej z niego zadowolony... Jak go kupiłem zrobiłem od razu wymianę  wszystkich łożysk na FAG I SKF drogi towar ale jeden z najlepszych ... BO na bizonie przed wymiana łożysk były założone taniochy( CHINA )jak to większość robi wiec co się dziwić ze ktoś wymienia często łożyska  w bizonie...

Posted

daj se spokuj z tym bizonem, większość ucieka od tego. Bizon to nie tylko łożyska, np. inne tej samej klasy mają masywniejsze wały, większe łożyska, dwurzędowe łożyska za które sie płaci po 5 stów od sztuki, inny materiał większa precyzja, mocniejsze silniki przez co rzywotniejsze i oszczędniejsze, napęd kosy bizona a szumacher który nie szarbie i jest wyważony balastem i same śruby które w zachodnich są w odpowiedniej klasie i masa innych czynników któte stawiają bizona poza czołówką z swojej epoki.

Bizon ma obudowe skrzyni spawaną z blachy i jak raz sie sypnie to zawsze sypać sie będzie, stal nigdy nie wytrzyma tylu przeciążen od odlewu, odlew pęknie a stal skrzywi sie i nic już nie zrobisz.

Posted
Ja miałem te kombajny a posta brat dodał sobie na moim koncie z ta wydajnością fortschritta i bizon ja mu tłumaczem jak jest ale chciał się dowiedzieć od innych ludzi co sadza o tym ... bo chce też w tym roku kombajn kupić do 20tyś ...