Jump to content

Recommended Posts

Posted

Jaki sprzęt polecacie Panowie po orce,żeby było ładnie uprawione,czy agregat z wałkiem wystarczy,co myślicie  o agregacie Bomet,może lepiej coś innego,podzielcie się wiedzą.Pozdrawiam. :)

Posted

jeśli gleba niezbyt ciężka to wystarczy z dwoma wałkami z tyłu ,ja mam agregat na wąskiej dziabce i z tyłu podwójny walec na docisku typu DZIEKAN i jest super ,bomet podwójny jest wg. mnie gorszy bo wałki ciągną się na łańcuchu i nie można ich specjalnie docisnąć ale to tylko moje zdanie,mój bardziej nadaje się na sztywniejszą glebę natomiast na słabsze gleby bomet też dobry

• 1 year later...
Posted

jakoś  skłaniam się do zakupu agregatu + dwa tylne wałki ( ziemia rędzina 3ha).i co byście doradzili , wysoki ząb, niski czy na bronie. Dotychczas kultywator 2,2m 16-to łapowy+ brony konne

Posted

Nie mogłem edytować więc dopisuję, co sądzicie o takim agregacie, wałki idą w jednym kierunku więc pewnie na minus , ma trzy rzędy zębów ( może lepiej na cztery,  nie będzie się zabijało ziemią) , może jeden wałek przerobić i zamontować z przodu, wyszedł by mnie 1,7tyś szer 2,4m , jakie są wasze opinie na jego temat 

Posted
nic nie przerabiaj. na przód dokombinuj wałek którym będziesz ustawiać głąbokość. zastanów sie czy jakby odwróć jeden rząd wałków czy nie będą przeciwne. konstrukcja zdrowa i masywna i cena dobra. na przyszłość lomyśl o wałku na przód
Posted

Nie mogłem edytować więc dopisuję, co sądzicie o takim agregacie, wałki idą w jednym kierunku więc pewnie na minus , ma trzy rzędy zębów ( może lepiej na cztery,  nie będzie się zabijało ziemią) , może jeden wałek przerobić i zamontować z przodu, wyszedł by mnie 1,7tyś szer 2,4m , jakie są wasze opinie na jego temat 

no  ,podobny do mojego ,z tym że ja mam to tak urządzone że mogę idealnie regulować wysokość i oba wałki równolegle do gleby obniżam lub podwyższam(ale to mój patent), kultywator w przodzie mam prawie identyczny też 4 rzędy i pole mam idealnie jak na stole,niejeden sąsiad zazdrości.-pozdrawiam

Posted
Ja bym te dwa wałki z tyłu zostawił a na przód kiedyś dorobił albo do kupił jak pisze vademecum , jako uprawowy nie może być za gęsto zębów bo jak będzie dużo resztek albo obornika będzie się zapychac ,ogólnie wygląda fajnie, raczej na pewno cena dobra
Posted

Więc tak , czy jest lekka w uprawie nie powiedział bym , trzeba polować na odpowiednią pogodę by się dało zaorać, uprawić itd. Ma trzy rzędy zębów a nie cztery jak większość i tu mój dylemat bo chyba zęby  co 10 cm powinny być ,więc czy nie za gęsto na trzech rzędach.Z przęróbką wałków by obydwa szły na tej samej wysokości nie ma problemu, wystarczy przedłużyć te płaskowniki co je ciągną do połowy szerokości ramy i będą ładnie pływać, przynajmniej tak myślę.Wałków nie da się obrócić bo wszystkie mają skręt w tą samą stronę. Jest jeszcze tak jak by regulacja kąta natarcia zębów, nie wiem jak w praktyce to wygląda

3ha do uprawy , ale co tam ,.......

Posted

Że rędzina jest minutówką to oczywiste. Ta regulacja to regulacja głębokości. Nie wprost ale ma zapewnić odpowiedni kąt natarcia łap w zależności od nastawionej głębokości i zwięzłości gleby. Ten kultywator faktycznie jest broną sprężynową, a brony sprężynowe muszą mieć taką regulację, nawet konna brona sprężynowa, tzw. "sprężynówka". Pozdrawiam!

Posted

Moim zdaniem tak. Zwróciłeś Kolego uwagę że gleba jest minutówką więc znasz się na rzeczy. Wszystkie gleby, a zwłaszcza minutówki lubią aby pierwsza uprawa wiosenna rozpoczynała się od włókowania. Zawsze tego typu zestaw używałem z broną o nacisku 0,75 kg na ząb więc z wałkiem strunowym doświadczenia nie mam. Wał strunowy w założeniu przeznaczony jest na gleby lekkie i poprawia gospodarkę wodą. W założeniu powinien na rędzinie spełnić oczekiwania. Masz Kolego sporą wiedzę o uprawie więc potrafisz odpowiednio ustawić i używać ten agregat. Pozdrawiam!

Posted

spokojnie da radę,ja miałem niemiecki 2.60 z pojedyńczym wałkiem i na 3 śmigał ale trochę ciężko więc sprzedałem wałek strunowy,dokupiłem podwójny 2.40 ,kultywator zwężyłem do 2.40 i teraz na 3-ce naprawdę rewelacja,4-5 klasa ziemi,pozdrawiam

Posted

603358143_2_644x461_agregat-uprawowy-z-t

następna sztuka, szer 2,1m trzy rzędy redlic ,trochę mało ale może wystarczy, tylne wałki przeciwbieżne , jestem już umówiony na zakup i chyba będzie ok