bizonsuperzo56 Posted February 9, 2016 Report Posted February 9, 2016 witam wszystkich posiadaczy c-4011 otóż problem jest taki ze u mojego wuja w ciągniku podczas pracy silnika słychać głuche stukanie co to może być waszym zdaniem obrócona panewka korbowodu?? wuja mnie się podpytywał co to może być słuchałem tego jak ona chodzi ja podejrzewam panewkę. ALE tez pytanie kieruje do was może ktoś z was miał taki przypadek ??? Quote
Vademecum Posted February 10, 2016 Report Posted February 10, 2016 a olej masz w silniku ? ciśnienie ? jak sie wacha podczas pracy, co ile wymieniasz olej. Obrócona panewka to wali po wale i z ciś nieniem sie różnie dzieje.. też w jakich okolicznościach to sie zaczeło. Macie takie problemy to bierzcie mechanika, bo ciągnik cza słyszeć, czuć. Quote
bizonsuperzo56 Posted February 10, 2016 Author Report Posted February 10, 2016 olej jest ciśnienie od lat jest chu...e nieraz jak ja brałem do jakiejś roboty to często kontrolka się zapalała od ciśnienia oleju i tak z około 10lat nią robił z tym lichym ciśnieniem . a może wybiło tulejkę u góry korbowodu Quote
Robert ;-) Posted February 10, 2016 Report Posted February 10, 2016 Ja to już bym go nie odpalal, lepiej rozebrać i zobaczyć co się dzieje, bo może się narobić większej biedy jak korba wyjdzie bokiem Quote
ali Posted February 10, 2016 Report Posted February 10, 2016 wkręcić zegar i sprawdzić ciśnienie , jak nie ma to micha w dół , pierwsza rzecz którą bym zrobił czujnik też może żle wskazywać , tulejka na korbie , poluzowana panewka , bez oględzin na pewno się nie obędzie a na odległość ciężko jednoznacznie stwierdzic co go boli. Quote
Vademecum Posted February 10, 2016 Report Posted February 10, 2016 Jak tak jest z ciśnieniem to już nic nie kombinuj tylko rub remont, jak miał moc to rób tylko dół silnika, tzn. wał do szlifu nowe panewki, albo pełny remont z winklowaniem korb, remontem głowicy, nie masz doświadczenia to weź mechanika, szkoda kasy na experymenty, tu już był taki co zmontował silnik i założył do ciągnika, a problem doszczegł jak nie mógł rozrusznik obrucić wałem ani na pych. Quote
bizonsuperzo56 Posted February 14, 2016 Author Report Posted February 14, 2016 c-4011 jest już po remoncie silniczek chodzi jak trzeba Quote
Vademecum Posted February 14, 2016 Report Posted February 14, 2016 i jakie ma teraz ciśnienie na wale ? co było robione z wałem ? co z tulejami, tołkami ? Quote
bizonsuperzo56 Posted February 14, 2016 Author Report Posted February 14, 2016 wiec tak ciśnienie na wale ma prawie 6 ... był robiony kapitalny remont silnika szlif wału wiadomo nowe panewki i co OCZYWISTE OSIOWANIE BLOKU wszystkie nowe tuleje tłoki były w tragicznym stanie , tulejki korbowodów i ich pionowanie wszystkie nowe głowice nowa pompa olejowa itd Quote
Vademecum Posted February 14, 2016 Report Posted February 14, 2016 no to po takim remoncie będzie chodzić Quote
ali Posted February 14, 2016 Report Posted February 14, 2016 czyli obróciło panewkę, zdarza się Quote
bizonsuperzo56 Posted February 14, 2016 Author Report Posted February 14, 2016 tak obróciło panewkę jak się dotrze to biorę ja do siebie i zobaczę jak będzie szła mam w kacie pług 3 skibowy Quote
Recommended Posts