kermit0076 Posted February 11, 2016 Report Posted February 11, 2016 Witam. Mam zamiar przekształcić garaż 16x6 przejazdowy na oborę stanowiskową dla opasu i nie mogę się zdecydować jak mam je ustawić. Może ma ktoś jakieś pomysły ? Chce Tam już trzymać wyłącznie duże odchowane byki. Quote
Vademecum Posted February 11, 2016 Report Posted February 11, 2016 6 metrów to tylko w jednym rzędzie i nic nie nawojujesz tym bardziej, że przejazdowe. Quote
kermit0076 Posted February 11, 2016 Author Report Posted February 11, 2016 Przejazdowa ale drzwi są nie na środku tylko od ściany się zaczynają Quote
kermit0076 Posted February 11, 2016 Author Report Posted February 11, 2016 co ile mogą te byki stać ? co ile stanowisko zrobić ? Quote
Vademecum Posted February 11, 2016 Report Posted February 11, 2016 ja miałem po 100 cm, ale było ciasno, dziś robiłbym na 130 cm, chyba, że ktoś poleci inaczej z praktyki. Quote
kermit0076 Posted February 11, 2016 Author Report Posted February 11, 2016 a jakby je mordami do siebie zwrócić ? tylko wtedy ciężko będzie obornik usuwać Quote
Vademecum Posted February 12, 2016 Report Posted February 12, 2016 to co ? chcesz ciężko usuwać obornik ? tylko w jednym rzędzie i itak nie jest to dużo miejsca bo musisz mieć korytaż paszowy i gnojowy, na gnojowy metr to mało , a najlepiej 2 musisz wiedzieć, że bydło ma ponad 2 metry ruchu do przodu i do tyłu to nawt do 3 metrów, albo ci sie wycofa do tyłu , albo wyciągnie do przodu i sprawnie nie przejdziesz nawet, a gdzie obsługa. Ja jak kombinowałem , miałem 5 metrów szerokości i zrobiłem 2,5 stanowisko i to byo troche mało, 1,5 gnojowy i było mało i metr paszowy to też stanowczo za mało, pod koniec chowu było tak , że duże sztuki potrafiły wycofać sie prawie do ściany, a z przodu naciągnąć też do ściany i przejdź koło tego.... miałem tylmo 4 sztuki to siano rzucałem do ostatniej sztuki przez wszystkie , przerąbane ..... Robert ;-) 1 Quote
pablos Posted February 12, 2016 Report Posted February 12, 2016 Standard to 120-130 cm na 250 i ja pisze kol Vade przy takiej szerokości nie ma ma za dużo opcji , jeden rząd po środku , byłby dobrym rozwiązaniem jednak kosztem mniejszej ilości sztuk , jeżeli zrobiłbyś na materacach i kracie miałbyś lżej przy usuwaniu odchodów . Quote
kermit0076 Posted February 13, 2016 Author Report Posted February 13, 2016 A jakby luzem je trzymać ? Quote
pablos Posted February 13, 2016 Report Posted February 13, 2016 Luzem trzymam małe sztuki razem z jałoszkami po upływie ok 8-9 mies idą na łańcuch są to byki rasy hf dużo łagodniejsze od tych rasy mięsnej , i są to jedna dwie sztuki , przy trzymaniu luzem robi się dużo obornika taczką raczej tego nie usuniesz . Quote
kermit0076 Posted February 14, 2016 Author Report Posted February 14, 2016 A jakbym podzielić na 3 przegrody w tej części co jest przejazd i usuwać ładowaczem obornik ? I po ile mógłbym sztuk trzymać w takich zagrodach ? Quote
rafaello3 Posted February 14, 2016 Report Posted February 14, 2016 Pablos jest zupełnie odwrotnie ,jak piszesz .Byki / opasy hf często gęsto coś trenują .Natomiast byki mięsne ,czy mieszańce są bardziej spokojne .Widzę po moich jak się zachowują .A HF wiecznie coś odwala to biega ,bodzie się i skaka na siebie ,to jest najgorsze ,bo może się łatwo uszkodzić i takie tam cyrki wyczynia.Sporo zależy też od żywienia .Ja też mam luzem byczony i jest oki .Kuzynka cały czas od małego do sprzedaży tylko ma luzem byki . Quote
Vademecum Posted February 14, 2016 Report Posted February 14, 2016 Ja bałbym sie trzymać dużych byków nie na uwięzi, młodzież tak. ale więcej idzie paszy do gnoja , więcej ściółki i zwierzęta brudne.Praktycznie niemożliwe usunięcie obornika. Wejdziesz do 500 kg byków z widłami ??? bo ja nie Quote
kermit0076 Posted February 14, 2016 Author Report Posted February 14, 2016 A ile mógłbym trzymać sztuk małych byczków na jedna zagrodzie 5x4 ? Quote
pablos Posted February 14, 2016 Report Posted February 14, 2016 to co napisałem o bykach rasy hf wynika nie z jakiś info z netu lecz moich obserwacji , poza tym to nie jest tylko moja opinia ale moich znajomych którzy trudnią się hodowlą bydła mlecznego i trzymają po parę sztuk do zacielania , wiadomo że byk jakiej rasy by nie był będzie agresywniejszy od krowy . Quote
Vademecum Posted February 14, 2016 Report Posted February 14, 2016 nie powiem ci ile możesz trzymać bo nigdy tak nie robiłem, ale 10 sztuk jak dasz to krzywdy sobie nie zrobią, a jak będą rosły to sam ocenisz jak sie zachowują, zawsze musisz obserwować bo doświadczenia nie wyczytasz nigdzie, a każdy teren bedzie inny, na to ma wpływ np, wentylacja, światło, żywienie i całe otoczenie. Quote
kermit0076 Posted February 22, 2016 Author Report Posted February 22, 2016 Ja mam na starej oborze juz podrośnięte cielaki w klatce 2,3x3,5 mam 6 sztuk. Najgorzej jak kilka leży a 2 zaczyna skakać, a tak to spokojnie sie zachowują Quote
Recommended Posts