Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam. Mam zamiar przekształcić garaż 16x6 przejazdowy na oborę stanowiskową dla opasu i nie mogę się zdecydować jak mam je ustawić. Może ma ktoś jakieś pomysły ? Chce Tam już trzymać wyłącznie duże odchowane byki.

Posted

to co ? chcesz ciężko usuwać obornik ? tylko w jednym rzędzie i itak nie jest to dużo miejsca bo musisz mieć korytaż paszowy i gnojowy, na gnojowy metr to mało , a najlepiej 2 musisz wiedzieć, że bydło ma ponad 2 metry ruchu do przodu i do tyłu to nawt do 3 metrów, albo ci sie wycofa do tyłu , albo wyciągnie do przodu i sprawnie nie przejdziesz nawet, a gdzie obsługa.

Ja jak kombinowałem , miałem 5 metrów szerokości i zrobiłem 2,5 stanowisko i to byo troche mało, 1,5 gnojowy i było mało i metr paszowy to też stanowczo za mało, pod koniec chowu było tak , że duże sztuki potrafiły wycofać sie prawie do ściany, a z przodu naciągnąć też do ściany i przejdź koło tego.... miałem tylmo 4 sztuki to siano rzucałem do ostatniej sztuki przez wszystkie , przerąbane .....

Posted

Standard  to  120-130  cm  na  250  i   ja  pisze  kol  Vade   przy takiej   szerokości   nie  ma   ma  za    dużo  opcji , jeden  rząd  po  środku  , byłby  dobrym rozwiązaniem     jednak kosztem   mniejszej  ilości    sztuk  , jeżeli   zrobiłbyś  na  materacach  i   kracie   miałbyś  lżej  przy  usuwaniu  odchodów   .

Posted

Luzem  trzymam   małe  sztuki  razem  z   jałoszkami   po  upływie  ok   8-9  mies    idą  na    łańcuch   są  to    byki  rasy  hf    dużo   łagodniejsze  od tych  rasy   mięsnej  , i  są  to  jedna  dwie  sztuki  ,   przy  trzymaniu    luzem    robi   się  dużo  obornika   taczką   raczej  tego   nie   usuniesz  .

Posted

Pablos jest zupełnie odwrotnie ,jak piszesz .Byki / opasy hf często gęsto coś trenują .Natomiast byki mięsne ,czy mieszańce są bardziej spokojne .Widzę po moich jak się zachowują .A HF wiecznie coś odwala to biega ,bodzie się i skaka na siebie ,to jest najgorsze ,bo może się łatwo uszkodzić  i takie tam cyrki wyczynia.Sporo zależy też od żywienia .Ja też mam luzem byczony i jest oki .Kuzynka cały czas od małego do sprzedaży tylko ma luzem byki .

Posted

Ja bałbym sie trzymać dużych byków nie na uwięzi, młodzież tak. ale więcej idzie paszy do gnoja , więcej ściółki i zwierzęta brudne.

Praktycznie niemożliwe usunięcie obornika. Wejdziesz do 500 kg byków z widłami ??? bo ja nie :)

Posted

to   co  napisałem  o   bykach  rasy  hf  wynika  nie   z  jakiś   info  z   netu  lecz  moich  obserwacji  ,  poza  tym  to  nie   jest  tylko   moja  opinia  ale  moich  znajomych    którzy   trudnią    się   hodowlą  bydła   mlecznego   i  trzymają  po   parę   sztuk    do  zacielania ,  wiadomo  że   byk  jakiej  rasy  by  nie   był  będzie    agresywniejszy  od  krowy  .

Posted
nie powiem ci ile możesz trzymać bo nigdy tak nie robiłem, ale 10 sztuk jak dasz to krzywdy sobie nie zrobią, a jak będą rosły to sam ocenisz jak sie zachowują, zawsze musisz obserwować bo doświadczenia nie wyczytasz nigdzie, a każdy teren bedzie inny, na to ma wpływ np, wentylacja, światło, żywienie i całe otoczenie.