michas89 Posted February 14, 2016 Report Posted February 14, 2016 Witam.Mam nie typowe pytanie trochę. Nie wiem czy w tym dziale dobrze piszę jeżeli nie to sory. Borykam się z problemem gdzie świnie zaczęły robić kupę i sikać sobie do koryta z wodą... spotkał się ktoś z tym?? jak ich tego oduczyć?? Dodam że wcześniej tego nie robiły coś im się odmieniło parę dni temu, macie jakieś pomysły?? Quote
Vademecum Posted February 14, 2016 Report Posted February 14, 2016 zastosuj poidła..... nic innego skutecznego nie zrobisz ze świniami, one mają taką potrzebe behawioralną. Quote
michas89 Posted February 14, 2016 Author Report Posted February 14, 2016 kiedyś z 2 lata temu małe prosięta też tak robiły wtedy zakryłem im koryto żeby nie robiły do niego i postawiłem im inne naczynie na wodę prawie 2 tygodnie tak było potem zapomniały , odkryłem koryto i było ok, ale dużym tucznikom tak nie zrobie bo mi to rozwalą... a z poidłami bede musiał pomyśleć... Quote
Vademecum Posted February 14, 2016 Report Posted February 14, 2016 hm, jak masz czas to możesz dawać im wode 2 a latem z 5 razy dziennie i latać z korytem i wodą w wiadrze , szkoda życia na taką hodowle !!!!! Quote
Robert ;-) Posted February 14, 2016 Report Posted February 14, 2016 U mnie też tak kiedyś było, ale teraz mam poidla koszt nie wielki coś około 60zl, z kawałkiem rury, fakt trzeba mieć wodę bieżącą w oborze ale wygoda nie do opisania polecam smoczki (nie ma wody w poidle) zawsze czysta leci. Quote
michas89 Posted February 14, 2016 Author Report Posted February 14, 2016 na 1 poidło ile sztuk przypada? Quote
Vademecum Posted February 14, 2016 Report Posted February 14, 2016 Teoretycznie nawet 10 sztuk na poidł, ale w upały to pasi 2 na 10 sztuk. Można zastosować poidło maciorowe i 2 m wyżej zamknięty zbiornik z wodą i pujdzie woda. Świnie trzeba nauczyć pić ze smoczków i pamiętaj że będą sie bawić i wylewać wode szczególnie w upały i poidło montuje sie nad odpływem w najniższym miejscu bo na poziomie zrobią ci basen. Quote
bizonsuperzo56 Posted February 14, 2016 Report Posted February 14, 2016 tu wyżej chłopaki ci dobrze doradzają zastosuj poidła i problem z głowy Quote
Vademecum Posted February 14, 2016 Report Posted February 14, 2016 poidła absolutnie smoczkowe, a i z wysokością są jaja, sam dojdziesz. Powiem, że dasz nisko to szybko sie nauczą, ale będą wylewać, dasz wysoko to straty są mniejsze, ale trudno sie uczą, jak masz 10 i więcej sztuk w kojcu to zastosuj 2 jedno wyżej a drugie niżej, puźniej to nisko możesz zlikwidować jak wszystkie sie nauczą. Też ważne jest że złe jest poidło pod kątem prostym, odpowiednie jest 30 stopni. Ale możesz zamontować rure poziomo i lekko przekręcić trujniki na dół, nieda sie tego zrobić na rurze w pionie. Można poziomą rure dać po skosie i będziesz miał i kąt odpowiedni i różną wysokość. Quote
henryk Posted February 14, 2016 Report Posted February 14, 2016 u mnie też tak było jak miałem świnki,srały do koryt z suchą karmą i do koryt z wodą ,te koryta miałem w jednym rzędzie tak urządzone że z przodu zadawałem pasze i wodę,po prostu pospawałem takie stanowiska że tucznik do jedzenia musiał podchodzić prostopadle do koryta i tak samo jeśli chciał wody to musiał wyjść na wstecznym 1 metr i wejść do przodu 1 m gdzie była woda,w takim układzie żeby narąbał do koryta to musiałby tyłem cofać się pod kątem prostym do koryta a tego już się nie nauczył,nawet tam gnoju nie było w odl.1m od koryt,dopiero tam gzie wszystkie mogły się ruszać swobodnie to zrobiły sobie kibel w jednym miejscu,to rozwiązanie podpatrzyłem u hodowcy w RFN,sąsiedzi u mnie to podziwiali-pozdrawiam(oczywiście już tego nie mam bo ostatni schabowy z mojej hodowli zjedzony był 10 lat temu) Quote
Vademecum Posted February 14, 2016 Report Posted February 14, 2016 masz racje henryk, też tak robiłem 20 lat temu, ale kupa materiału i generalnie w tym miejscu już nie mogły leżeć. więc powierzchnia stracona, a przy agresji to mocno obijały się o te przegrody. Rozwiązanie niezłe, ale lepiej dać poidło i paśnik na sucho. Natomiast dodam jeszcze że poidło dobrze jest zamontować w rogu albo blisko rogu i na krótszym boku bo zdaża się, że przy agresji kaleczą szynki o poidła i do tego stopnia że potrafią rozerwać skure i mięsień, a i urwać poidło, ja miałem ponad 80 w bandzie i 12 poideł na rurze na długim boku i niestety w następnym miocie były przeróbki poideł. Quote
Vademecum Posted February 14, 2016 Report Posted February 14, 2016 miałem też koryta okrągłe z blachy w kształcie litery C i wajcha do przekręcania, przekręcało sie do żarcia i spowrotem by nie waliły do nich i można było łatwo dać pasze, Oj , czego ja nie próbowałem !!!! też modelowałem z betonu koryta w obspawanej konstrukcji z rur 40 mm . Beton pół suchy, wym. 250 cm x 70 cm i tak zrobione by 20 cm było na chodniku, a reszta w klatce, łatwo sypać i czyścić , koryta były okrągłe w środku a z zewnątrz przekrój trapezu, modelowałem jednej zimy rękami na raty 20 takich koryt !!! i itak wygrały paśniki i poidła, a robota to doświadczenie i niezastąpione.... Quote
Robert ;-) Posted February 14, 2016 Report Posted February 14, 2016 U mnie hodowla trzody hobbystyczna to przypada jeden smoczek zamontowany jak pisał vademecum w rogu jakieś 20 cm od ziemi i jeden pasnik w krągly na 3 -4 sztuki.polecam każdemu takie rozwiązanie spiesz raz na parę dni jak małe potem codziennie raz in masz z głowy;-) a wodę na okrągło mają Quote
Vademecum Posted February 14, 2016 Report Posted February 14, 2016 robert dla większych te 20 cm to mało, poznasz po tym, że nie bierze cumla do ryja tylko naciska z góry i zasysa pół na pół, druga połowa na ziemie. Jak dla dużych dasz na 60 cm i kąt 30 st. w dół to świnia nie podejdzie z boku tylko z przodu, bierze cumla do ryja i wyciga się jak kogut do piania, większa nawet siada jak pies i pije nie wylewając kropli, bezpośrednio leci jej do gardła, ważne też że nie może woda syczeć i lecieć pod ciśnieniem bo niektóre sztuki będą sie bać i niewiele pić, powiedziane jest, że woda ma wypływać z poidła jak ze źródełka, dlatego lepsze są poidła maciorowe gruby środek na rure 3/4 " i zdławione na minimum. Nawet prosięciu łatwiej jest nacisnąć to grube niż cieńkie dedykowane dla nich. Quote
Robert ;-) Posted February 14, 2016 Report Posted February 14, 2016 Masz racje;-) ale u mnie jest słabe ciśnienie w każdym budynku, co do wysokości powiem tak radzą sobie, wody nie marnują bo w kojcu sucho z reszta jest to kojec płytki, więc sprzątać trzeba często:-( a dla mnie jak obornika więcej to lepiej, jak sucho to sam wody dolewam np koniom. Quote
crazy333 Posted February 15, 2016 Report Posted February 15, 2016 Te poidła to super sprawa! Trudno mi było się przekonać, ale nie miałem wyjścia i musiałem spróbować i naprawde super. Nie ma już problemów z zabrudzoną wodą. RObota była z doprowadzeniem wody, ale wystarczyło tylko troche rur i wszystko ok. Samo poidło nie jest drogie ja płaciłem to ok. 50zł do tego smoczek 10-12zł więc to nie jest jakiś drogi koszt, a dużo wygody Quote
kolejarz Posted February 15, 2016 Report Posted February 15, 2016 Witam.Mam nie typowe pytanie trochę. Nie wiem czy w tym dziale dobrze piszę jeżeli nie to sory. Borykam się z problemem gdzie świnie zaczęły robić kupę i sikać sobie do koryta z wodą... spotkał się ktoś z tym?? jak ich tego oduczyć?? Dodam że wcześniej tego nie robiły coś im się odmieniło parę dni temu, macie jakieś pomysły??Jak świnia (maciora) ładuje do koryta to znaczy, że tam w koryto trzeba dołożyć więcej kup i posypywać na to w jednym miejscu miseczkę śruty. Po 3-4 dniach zmieni miejsce załatwiania się. Quote
Robert ;-) Posted February 15, 2016 Report Posted February 15, 2016 Kolejarz ciekawy sposób, sprawdzałeś ten patent na swoich sztukach? Quote
michas89 Posted February 15, 2016 Author Report Posted February 15, 2016 o takie poidła wam chodzi? http://olx.pl/oferta/poidla-dla-trzody-CID757-IDcoaA7.html#495c88895aczy takie http://olx.pl/oferta/poidla-dla-trzody-chlewnej-swin-i-prosiat-CID757-IDdvhTd.html#495c88895a Quote
Vademecum Posted February 15, 2016 Report Posted February 15, 2016 Te z drugiego linku to miskowe i totalnie nie sprawdzają się, zacinają się i potop pewny i w misce zawsze jest syf, te z pierwszego linku to z paśników , dobre i zauważ , że na jednej ruże masz 2 sztuki po skosie i na różnej wysokości. Zauważ , że kilka poideł ma grube środki i te są lepsze od tych cieńkich dzyndzli. Te co są 2 na ruże jedno ma gruby środek dolne, a górne ma cieńki .. dolne pewnie przewidziane dla małych.. Quote
Robert ;-) Posted February 16, 2016 Report Posted February 16, 2016 Ja mam takie jak z pierwszego linku ale mam jeden, a te faktycznie fajne jest kilka smoczków na jednej rurce Quote
michas89 Posted February 16, 2016 Author Report Posted February 16, 2016 aha ok czyli lepsze z grubymi środkami jak mówisz ... a jaka jest różnica między grubymi a cienkimi środkami? więcej wody leci grubymi czy jak? Quote
Vademecum Posted February 16, 2016 Report Posted February 16, 2016 Świni jest łatwiej nacisnąć i szybciej sie uczą, a te cieńkie dzyndzle nadodatek lubią sikać pod ciśnieniem i wydawać dźwięk. Jak miałbyś oba to wtedy naciskając zobaczyłbyś, że z grubym środkiem wystarczy lekko dotknąć i sie uruchamia, a te cieńkie cza nacisnąć poniżej lini rynienki tzn. nacisk ryjem musi być głębszy niż linia rynienki co generalnie jest prawie niemożliwe !!! cza więcej cierpliwości, a o tą ciężko przy świniach i zniechęcają sie. Quote
okurcze Posted February 18, 2016 Report Posted February 18, 2016 No prawda. A co gorsza nie można za bardzo stestować takiego rozwiązania Quote
Recommended Posts