davout Posted February 14, 2016 Report Posted February 14, 2016 Mój stryj nie ma dzieci a jego małżonka zmarła w zeszłym roku. Stryj chce przepisać gospodarstwo rolne na mnie. Czy będę mógł przejąć gospodarstwo posiadając wykształcenie wyższe nierolnicze? Czy istnieje wogóle konieczność posiadania wyształcenia rolniczego i czy jest ewentualna możliwość uzupełnienia wykształcenia? Quote
Vademecum Posted February 14, 2016 Report Posted February 14, 2016 Jak masz wykształcenie i jeszcze wyższe to w czym problem ? problem tylko z podatkiem.... Quote
davout Posted February 15, 2016 Author Report Posted February 15, 2016 No właśnie nie jestem pewien czy tylko o podatek tu chodzi. Znalazłem w internecie rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 17 stycznia 2012 r. w sprawie kwalifikacji rolniczych posiadanych przez osoby wykonujące działalność rolniczą i w nim zostało doprecyzowana definicja wyższego wykształcenia i na moją głowe wynika z niego że samo wyższe wykształcenie już nie wystarczy. A propos podatku. Lepiej bedzie przekazac gospodarstwo darowizna czy lepiej zrobic sprzedaz i pozniej darowizne gotówki z stryja na mojego ojca i pozniej z niego z powrotem na mnie? Quote
Robert ;-) Posted February 15, 2016 Report Posted February 15, 2016 Moim zdaniem lepiej darowizna na ciebie od razu Quote
Vademecum Posted February 15, 2016 Report Posted February 15, 2016 oczywiście darowizna, robi sie darowizne za opieke, ale jest chaczyk i mam przykłady z życia , otóż starszym ludziom przewraca sie na starość w głowie i można taką darowizne unieważnić !!! o szczegóły pytaj notariusza bo oni radzą darmo ! Quote
davout Posted February 15, 2016 Author Report Posted February 15, 2016 Czyli po przepisaniu przez stryja gospodarstwa uzyskam status rolnika i bede mogl zalozyć siedlisko? Jesteście pewni że samo wyższe wyksztalcenie wystarczy? Quote
Vademecum Posted February 15, 2016 Report Posted February 15, 2016 kolego, to jest polska !!! tu przepisy zmieniają się. Masz jakąś namiastke informacji i idź z tym do notariusza jako na sporządzenie aktu darowizny i to notariusz poradzi tobie jaką opcje wybrać by było to możliwe i by nie zapłacić podatku, albo najmniejszy.Zbierz info u źródła i podziel sie z nami najświerzszymi danymi w temacie. Quote
pawel7991 Posted February 15, 2016 Report Posted February 15, 2016 Obiło mi się kiedyś o uszy, że bez wykształcenia rolniczego można posiadać ziemię, budynki gospodarcze, maszyny, itp., nie można natomiast prowadzić gospodarstwa i czerpać z niego korzyści majątkowych. Nie jest to jednak pewna informacja, nigdy tego nie sprawdzałem. Polecam ci powtórzyć ten temat na forum prawnym, tam jest wiele osób znających się na przepisach KC. Quote
Marcin Ziółkowski Posted February 15, 2016 Report Posted February 15, 2016 Obiło mi się kiedyś o uszy, że bez wykształcenia rolniczego można posiadać ziemię, budynki gospodarcze, maszyny, itp., nie można natomiast prowadzić gospodarstwa i czerpać z niego korzyści majątkowych. Nie jest to jednak pewna informacja, nigdy tego nie sprawdzałem. Polecam ci powtórzyć ten temat na forum prawnym, tam jest wiele osób znających się na przepisach KC.Ja nie mam wykształcenia rolniczego i kupiłem gospodarstwo rolne. Poszedłem do ARiMR i bez kłopotu zarejestrowałem się i dostałem numer gospodarstwa i moge ubiegać się o dotację . Więc jak jestem zarejestrowany jako producent rolny to chyba oczywiste że mogę to sprzedać. Quote
pawel7991 Posted February 15, 2016 Report Posted February 15, 2016 Jak napisałem to gdzieś zasłyszana informacja, dzięki że powiedziałeś jak jest na prawdę. Quote
davout Posted February 18, 2016 Author Report Posted February 18, 2016 Ja nie mam wykształcenia rolniczego i kupiłem gospodarstwo rolne. Poszedłem do ARiMR i bez kłopotu zarejestrowałem się i dostałem numer gospodarstwa i moge ubiegać się o dotację . Więc jak jestem zarejestrowany jako producent rolny to chyba oczywiste że mogę to sprzedać.Czy mógłbyś napisać kiedy kupiłeś swoje gospodarstwo rolne? Quote
Marcin Ziółkowski Posted February 21, 2016 Report Posted February 21, 2016 Czy mógłbyś napisać kiedy kupiłeś swoje gospodarstwo rolne? Listopad 2015 a może i w grudniu byłem w ARiMR Quote
Recommended Posts