lottomito Posted February 17, 2016 Report Posted February 17, 2016 Dokładnie jak kolega shogun napisał. Wszystkie rady jaki czytasz tutaj nie zastąpią doświadczenia i "czucia ziemi" Nie ma tu nic do rzeczy klasa ziemi itd. Na tej samej klasie będziesz robił kultywatorem na jednej części a na drugiej nie pług bedzie się łamał. Tylko wyczucie pozwoli Ci uniknąć nie potrzebnych wydatków. Co do Roundupu to przeczytanie ulotki nie zaszkodzi. Ale jakbyś miał problem z odnalezieniem tej treści to ten środek stosuje się na mocno zazielenione i rozwijające się liście. Wtedy i tylko wtedy działa ten oprysk. Quote
Jobdziak Posted February 21, 2016 Author Report Posted February 21, 2016 Bardzo dziękuję. Panowie w tym roku nie posieje nic.Po pierwsze "Trochę czasu" Bo nie wiem kiedy pole będzie zielone. Jak perz urośnie na ok. 10 cm albo lekko ponad i reszta śmieci z pola będzie już w wazie rozwoju opryskam to roundupem 4-5l na 100l wody. po 3tyg zaoram. Poczekam trochę i przejadę glebogryzarką bo sąsiad ma, a mam z nim dobry kontakt więc na 90% pożyczy Później może jakaś lekka brona i po czasie głęboka orka. Pole powinno być idealnie zrobione na następny rok. Na wiosnę da się tam jakiś obornik i owies posieje Pozdrawiam! Quote
shogun80 Posted February 21, 2016 Report Posted February 21, 2016 Szkoda nic nie siac w tym roku! Zrob tak jak piszesz tylko po oprysku plus czas na wiedniecie chwastu od razu gleboka orka i posiej jakis poplon czasu od groma do jesieni a i ziemia cos bedzie z tego miala. Ja uwazam ze jak popiescisz i z nieduzym wkladem (poplon) wlozysz to na dtugi rok wyciagniesz wiele, pozdrawiam i powodzenia! Quote
Vademecum Posted February 21, 2016 Report Posted February 21, 2016 a ja widze wiele błędów w ostatniej wypowiedzi założyciela wątku, ale powtarzał sie nie będę. Więcej korzyści od poplonu będzie z określenia odczynu ph , wywapnowaniu i przegryzieniu się wapna z ziemią.... Quote
Recommended Posts