Jump to content

Recommended Posts

Posted

W moich okolicach rzepak jakoś się trzyma, ale bardzo słabo, żyta się zielenią -przetrwały najlepiej, pszenżyta zżółknięte choć można spotkać zieleniące się odmiany, najgorzej z pszenicami, niedaleko jest pole zboże jest suche w 100%(jakieś 7-8 ha)

Posted
bizon....., rzepak akurat nie muj, ja nie sieje, ja jestem na dachu jury krakowsko częstochowskiej, teren jest ostry niż w promieni u 2 km ode mnie w dolinach i tam w dorzeczu rudawy uprawiają rzepak , kuku i pszenice która daje nawet 12 ton. 2 m czarnej ziemi w głąb, a u mnie , tak blisko na górach to na 20 cm glina albo skała, więc rzepak odpada a pszenica symbolicznie. U mnie kuku, jęczmień i owies , żyto. Instytut zootechniki w balicach ma ponad tysiąc ha i oni tu rzapak sieją, wygnity i jęczmień ozimy też, przynajmniej ten w aleksandrowicach który widziałem.
Posted

U mnie trochę jęczmień ozimy wyleciał tak połowa z pola 1,5 ha a reszta dość ładnie .Pszenica też się ładnie zieleni ,a żyto to sama kępa i rośnie dalej .Wczoraj padało ,a dziś cały dzień słonko i ciepło ,jak na luty .Do galerii dodjae zdjęcie pszenżyta i pszenicy Bamberki .

Posted

plus 2 było rano dziś u mnie , pszenica nie najgorsza lekko po wierzchu listki jej omroziło, za t o handlarzyny kupują pszeniczkę 480-500zł , normalnie  h....  k... itd 

Posted

Na polach kolejarza jest różnie. Oziminy nie wyglądają najlepiej, pomimo, że po mrozach wyglądały dobrze teraz  zaczęły żółknąć. Wielu rolników narzeka ponieważ nie prysnęli jesienią fungicydem by zapobiec przed chorobami powstającymi na przełomie wiosny i zimy. Jeśli chodzi o rzepak, był w opłakanym stanie zaraz po mrozach i śniegach ale teraz zaczyna się już zazieleniać. Trzeba poczekać przynajmniej do połowy marca i wtedy oceniać stan ozimin.