Tofik Posted March 6, 2016 Report Posted March 6, 2016 Wczoraj miałem wyjazd w stronę rejonów "zbożowych" i jak sie okazało nie ciekawie oziminy tam wyglądają bo w 80% pól żółte brązowe itd a i widziałem jak co niektórzy rzepaki orali i tak sie zastanawiam co z tymi co mieli zakontraktowane a teraz zaorali jak sie niby rozliczą? Pozdrawiam Quote
bizonsuperzo56 Posted March 6, 2016 Author Report Posted March 6, 2016 tofik ja też już zacząłem orać rzepaki 10 ha już położone ... jeszcze 7 ha do zaorania ... jeszcze niektóre pszenice pod znakiem zapytania ... ale to jeszcze się zobaczy ... Quote
Vademecum Posted March 6, 2016 Report Posted March 6, 2016 można posiać jary żepak, ale wiadomo jaki jest spadek plonu. A z kontraktacją to można renegocjować , po prostu nie przezimowało to jest siła wyższa. Z drugiej strony ewentualne roszczenia powinny być pokryte z ubezpieczenia. Quote
bizonsuperzo56 Posted March 6, 2016 Author Report Posted March 6, 2016 vademecum masz racje ... ja wsieje może jary rzepak jeszcze pomyśle nad tym... Quote
Tofik Posted March 7, 2016 Report Posted March 7, 2016 No tak jary można ale ile ukosisz 2-3t? to przecież skórka za wyprawkę Jeśli chodzi o ubezpieczenie to nie wszyscy mają ubezpieczone a z drugiej strony wymarznięcie nie musi być uwzględnione w ubezpieczeniu itd. Pozdrawiam Quote
bizonsuperzo56 Posted March 7, 2016 Author Report Posted March 7, 2016 tofik właśnie tu jest bida z tym jarym rzepakiem ... odnośnie plonu... chyba dam w to miejsce owies nie daleko mnie jest skup owsa i nawet nieźle płacą... Quote
Tofik Posted March 7, 2016 Report Posted March 7, 2016 Na 3 klasie to trochę lipa siać owies, a pole manewru niewielkie no chyba że jęczmień bo chodzi o to żeby skosić i sprzedać a w mojej okolicy ciężka sprawa bo do wyboru jest pszenica jęczmień i prosa z resztą to trzeba sie bujać po giełdach a tam i ze zbytem ciężko Quote
Vademecum Posted March 7, 2016 Report Posted March 7, 2016 szkoda pola na owies, jak coś to jęczmień, albo jeśli nie brak wody to pszenica jara.W moich terenach zaczynają siać soje. Quote
bizonsuperzo56 Posted March 7, 2016 Author Report Posted March 7, 2016 czy ja wiem czy szkoda przy dużej ilości któregoś roku więcej mi zapłacili niż za żyto Quote
simson54 Posted March 12, 2016 Report Posted March 12, 2016 nie chce otwierać nowego wątku podpowie ktoś czy można pod korzeń stosować potafoske magnezową ? Quote
bizonsuperzo56 Posted March 12, 2016 Author Report Posted March 12, 2016 simson54 oczywiście że można ... Quote
bizonsuperzo56 Posted March 14, 2016 Author Report Posted March 14, 2016 na miejsce niektórych zaoranych rzepaków jutro startuje z siewem owsa Quote
martin868 Posted March 14, 2016 Report Posted March 14, 2016 Najwięszy problem z tego co czytałem właśnie z rzepaiem był. u mnie na szczęście oziminy w miarę przetrwały i udało się uniknąć orki. Quote
Recommended Posts