Jump to content

Przezimowanie ozimin 2016r

Recommended Posts

Posted

Wczoraj miałem wyjazd w stronę rejonów "zbożowych" i jak sie okazało nie ciekawie oziminy tam wyglądają bo w 80% pól żółte brązowe itd a i widziałem jak co niektórzy rzepaki orali :( i tak sie zastanawiam co z tymi co mieli zakontraktowane a teraz zaorali jak sie niby rozliczą?

Pozdrawiam

Guest bizonsuperzo56
Posted

tofik ja też już zacząłem orać rzepaki 10 ha już położone ... jeszcze 7 ha do zaorania ... jeszcze niektóre pszenice pod znakiem zapytania ... ale to jeszcze się zobaczy ...

Posted
można posiać jary żepak, ale wiadomo jaki jest spadek plonu. A z kontraktacją to można renegocjować , po prostu nie przezimowało to jest siła wyższa. Z drugiej strony ewentualne roszczenia powinny być pokryte z ubezpieczenia.
Guest bizonsuperzo56
Posted

vademecum masz racje ... ja wsieje może jary rzepak jeszcze pomyśle nad tym... 

Posted

No tak jary można ale ile ukosisz 2-3t? to przecież skórka za wyprawkę :(

Jeśli chodzi o ubezpieczenie to nie wszyscy mają ubezpieczone a z drugiej strony wymarznięcie nie musi być uwzględnione w ubezpieczeniu itd.

Pozdrawiam

Guest bizonsuperzo56
Posted

tofik właśnie tu jest bida z tym jarym rzepakiem ... odnośnie plonu... chyba dam w to miejsce owies nie daleko mnie jest skup owsa i nawet nieźle płacą...  

Posted

Na 3 klasie to trochę lipa siać owies, a pole manewru niewielkie no chyba że jęczmień bo chodzi o to żeby skosić i sprzedać a w mojej okolicy ciężka sprawa bo do wyboru jest pszenica jęczmień i prosa z resztą to trzeba sie bujać po giełdach a tam i ze zbytem ciężko :(

Guest bizonsuperzo56
Posted

czy ja wiem  czy szkoda przy dużej ilości któregoś roku więcej mi zapłacili niż za żyto 

Guest bizonsuperzo56
Posted

simson54 oczywiście że można ... 

Guest bizonsuperzo56
Posted

na miejsce niektórych zaoranych rzepaków jutro startuje z siewem owsa :)