Monk Posted February 18, 2016 Report Posted February 18, 2016 Obecnie jest to zwykłe klepowisko, ale czasami jak wjedzie jakaś nawet 40t ciężarówka z towarem lub po towar, to robią się takie koleiny, że trzeba spychem równać.W jaki sposób przygotować podłoże i co będzie lepszą opcja: kostka czy asfalt? Quote
Vademecum Posted February 18, 2016 Report Posted February 18, 2016 daj 50 cm kamienia od najgrubszego do najcieńszego, warstwami i konkretnie ubijając każdą warstwe, a kostke czy asfalt możesz na tym położyć, koszt dobrego podłoża pod obojętnie jaką nawierzchnie jest duży, a takie podłoże można wykorzystać na droge, ja tak robie, zeszłej zimy i latem między siewami i żniwami ułożyłem ponad 200 m kw. takiej drogi i placu, tylko, że ja wybieram kamień z podłoża rękami bo niestety kamień z kamieniołomu wyszedł by z 500 zł od metra kwadratowego takiego podłoża. Quote
Halifaxx Posted February 18, 2016 Report Posted February 18, 2016 Koszt spory, ale zrobisz raz a dobrze.Jeżeli podłoże zostanie dobrze przygotowane, to kostka lub asfat, to kwestia wyboru.Zwykle ładuje się kilkadziesiąt cm kruszywa, podsypki. Potem dodatkowo to ubijasz. Po zalaniu wodą, robi się z tego niemal beton. Wodę normalnie przepuści - ale ustabilizuje teren bez problemu. Quote
lottomito Posted February 19, 2016 Report Posted February 19, 2016 Zgadza się wszystko ale najpierw trzeba się zastanowić jak odwodnić taką drogę. Wykopać rów, złapać i odprowadzić wodę z opadów i podskórną. Jak tego nie bedzie to nawet najlepiej zrobiona droga się posypie po kilku latach. Quote
Monk Posted February 19, 2016 Author Report Posted February 19, 2016 No właśnie, jakie kruszywo dać i na jaką głębokość? Quote
Vademecum Posted February 19, 2016 Report Posted February 19, 2016 a jakie jest dostępne w twojej okolicy ? mieszkając w nowej hucie stosowałem żużel wielkopiecowy za prawie frii, a teraz w promieniu 10 km. mam 7 kamieniołomów i każdy kamień sie nadaje, na spód gróby, ubijasz zasypujesz drobniejszym i znów ubijasz, a na wierzch ja stosuje wysiewke spod sit z kamienia, po ubiciu jest jak beton tylko mróz to rozmiękcza i cza co wiosne ubijać, Quote
Scumbag Posted February 20, 2016 Report Posted February 20, 2016 Jak się zdecydujesz nawierzchnię kostką wyłożyć, to przemysłową minimum 8cm wysokości. Inaczej będzie pękać, wyszczerbiać się... Kiedyś miałem zwykłą chodnikową 6 cm, ale się wnerwiłem i od nowa położona właśnie przemysłowa ósemka, pierwszego gatunku. 8 lat i zero śladów zużycia, a po placu jeździły załadowane ciężarówki, wózek widłowy 6-cio tonowy obciążony nieraz trzema tonami na widłach- przy małych kołach robi wielki nacisk.I całkiem dobrze się trzyma, ale tak jak wyżej pisali, najważniejsze jest podłoże, dobrze ubite.Na Podkarpaciu żużel hutniczy można w Mielcu zdobyć, ale nie jest to dobry materiał do czegokolwiek, jest niespójny. Quote
Vademecum Posted February 20, 2016 Report Posted February 20, 2016 najlepsza kostka jest libet z libiąża, firma niemiecka obok kopalni janina ( KWK ) niemcy płuczą piasek i dlatego niema iłu i nie rozpada się. Quote
Halifaxx Posted February 22, 2016 Report Posted February 22, 2016 No właśnie, jakie kruszywo dać i na jaką głębokość? Zależy od podłoża i od tego jak ciężkie pojazdy będą na nim jeździły. Jeżeli takie 40 tonowe ciężarówki, to i 40 cm podsypki czy kruszywa trzeba by było sypnąć, aby dostatecznie dobrze usztywnić podłoże. Sam teren też nie jest bez znaczenia. Np niesprzyjającą okolicznością jest jego podmokłość.Ale oczywiście wszystko można usztywnić. Kwestia stabilizacji. Stosuje się np takie podsypki: http://cemexbeton.pl/produkty-standardowe/stabilizacje-i-podsypkiNa to możesz położyć asfalt lub kostę (wg uznania). Quote
crazy333 Posted February 22, 2016 Report Posted February 22, 2016 Ja bym podsypał jakimś kamyszkiem a potem założył kostke Quote
Halifaxx Posted February 23, 2016 Report Posted February 23, 2016 Tak, tylko odpowiednia podbudowa będzie potrzebna. Kamyczki w postaci kruszywa, zastosowałbym na sam początek, późnej stabilizacja i na to piasek i ewentualnie kostka brukowa. Quote
Monk Posted February 25, 2016 Author Report Posted February 25, 2016 Popytałem jeszcze tu i tam i rzeczywiście z tą podsypką wydaje się to być najlepsza opcja. Gość który robi podłoże, twierdził, że po położeniu warstwy i zalaniu wodą - twardnieje prawie jak cement.Dzięki za podpowiedzi. Quote
Vademecum Posted February 25, 2016 Report Posted February 25, 2016 wysiewka z kamieniołomu ma takie właściwości, po ubiciu na mokro jest jak asfalt tylko na wiosne po mrozach cza na nowo ubijać bo jest jak świeżo wysypane i z wodą spływa z gór.... Quote
ZaopatrzenieRolnictwa Posted May 9, 2016 Report Posted May 9, 2016 Opcja podłoża z podsypką da Ci przede wszystkim większą stabilność,tym bardziej jeżeli faktycznie na podwórko będą wjeżdżać takie ciężkie sprzęty. Po mrozach czy roztopach na wiosnę faktycznie trzeba ubijać na nowo,ale nie wydaje mi się to tutaj dużym problemem. Quote
Tuzon Posted April 14, 2017 Report Posted April 14, 2017 A ktoś wykładał może kostką brukową niedawno? Jak zwykle się rozliczaliście? Z 1 m kw? Quote
Monk Posted April 14, 2017 Author Report Posted April 14, 2017 Możesz kupić kostkę oddzielnie a usługę wyłożenia oddzielnie. Możesz też wszystko u jednego brukarza zarobić. Jak robiłem niedawno wywiad, to ceny wahają się od około 80 do 200 zł (ze wszystkim a więc kostka, ułożenie, podbudówka).Do tego dochodzi jeszcze kwestia krawężników, najazdówek, gwarancji.Rzuć okiem tutaj jeszcze: http://phumark.waw.pl/nasze-realizacje/ Robią proste jak i skomplikowane wzory. Quote
karolnomad Posted February 24, 2018 Report Posted February 24, 2018 Układaj kostkę, sam w tamtym roku układałem 300mkw, sporo znajomych ma kostkę na całych podwórkach, placach gdzie ciężki sprzęt śmiga np. kuzyn ma firmę i dziennie z 30 razy ciężarówki przyjezdzają załadowane i wytrzymuje trzeba tylko dobrze przygotować podłoże. Ja dawałem na spód piach, trochę żwiru, tłuczeń i pod kostkę warstwę piachu z cementem 1 worek cementu na 1mkw i jak na razie trzyma się ok, nie żałuj na przygotowanie podłoża bo później to bokiem wyjdzie. Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted March 19, 2018 Report Posted March 19, 2018 Też jestem zdania, ze na plac po którym często jeżdżą ciężkie maszyny, najlepszą opcją będzie kostka brukowa i to zarówno w kwestii utrzymania czystości jak i samej wytrzymałości. Quote
Tuzon Posted April 3, 2018 Report Posted April 3, 2018 Kostka ok - ale podłoże powinno być dobrze zrobione, aby kostka się nie zapadała. Quote
Wyrolowani Posted April 25, 2018 Report Posted April 25, 2018 mam pytanie na szybko potrzebuję odpowiedzi;może ktoś się orientuje jaką szerokość powinny mieć drogi dojazdowe do pól? Quote
Vademecum Posted April 25, 2018 Report Posted April 25, 2018 dlaczego powinny ? Mają tyle ile na mapie. U mnie 4 m. na mapie, a w realu 2.5 m. Quote
DuzyGrzegorz Posted April 25, 2018 Report Posted April 25, 2018 Jeżeli chodzi o drogi klasy "D" to minimalna szerokość 2,5 m jezdni i po 75 cm pobocza, ale wtedy konieczne są mijanki nie rzadziej niż co 1 km i muszą być nawzajem widoczne. Bez mijanek to 5 m jezdni i pobocza po 0,75 m. Linie rozgraniczające to o ile pamiętam 10 m w terenie zabudowanym i 15 poza terenem zabudowanym. Sprawdzić to można w rozporządzeniu Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i ich usytuowanie.Pozdrawiam! Quote
Wyrolowani Posted April 26, 2018 Report Posted April 26, 2018 gdzie otrzymam dane na temat takiej drogi w podgik i jak odebrać grunt który wczoraj mi okrojono mimo że geodeci oznaczyli palikami działkękto obecnie jest w posiadaniu danych na temat takiej drogi Quote
DuzyGrzegorz Posted April 26, 2018 Report Posted April 26, 2018 Nie wiem jakie postępowanie się toczy i czy jesteś Koleżanko uczestnikiem tego postępowania. Co do tej drogi dane otrzymasz u właściciela/zarządcy drogi. Takie drogi zazwyczaj są gminne ale może być inaczej. Pozdrawiam! Quote
Wyrolowani Posted April 26, 2018 Report Posted April 26, 2018 żadne postępowanie się nie toczy wczoraj wjechała maszyna i okroiła mi działkę ponieważ jest to pastwisko kołków nikt nie ruszał bo nie było potrzeby a dziś u mnie po kołkach ani śladu a u innych są i dlatego podstawowe moje pytanie jaka szerokość takiej drogi ;droga biegnie między łąkami a łąkami zaoranymi Quote
Recommended Posts