Jump to content

Recommended Posts

Posted

W tym roku chcę zasiać łubin paszowy, pytanie tylko jaki wybrać słodki czy gorzki ? Jaką odmianę polecacie ? Zaznaczam że pole pod łubin to gleba słaba, piaszczysta miejscami. . .

Posted

edek a powiedz z jakich okolic pochodzisz ??? w około lasy rosną ???jak tak to ze słodkiego łubinu możesz mieć lipę SARNY będą miały ucztę stadami będą w polu harcowały przerabiałem ten temat...  Tak jak ja sieje tylko GORZKI bo jak miałem SŁODKI i przyszło kosić to na 2 biegu nie było prawie co zbierać :)

Posted

bizonsuperzo56 kolego to dopisz ,jakie odmiany siejesz założyciel tematu będzie miał z tego pożytek .Ja siałem 2 lata słodki łubin sonet ,ale zrezygnowałem na rzecz gorzkiego zdjęcie w galerii .Mam pole pod lasem i ogrodzone płotem 2 metrowym ,to i tak było mało .Jelenie mi skakały przez siatkę i niszczyły łubin .Teraz sieję tylko łubin gorzki Karo -nie nadaje się na paszę .

Posted
A, widzicie, piszesz, że nienadaje sie na pasz i to jest bardzo ważne !!!! ja wiem, że gorzki sie nie nadaje na pasz ze względu na alkaloidy, ale nie wiem czy to dotyczy ziarna czy zielonki. Może ktoś to zechce wytłumaczyć !?
Posted

Chcę zasiać na ziarno ten łubin, fakt może być problem potem z sarnami, gdyż teraz ładne stadko przychodzi do sąsiada na ozimą pszenicę. Poza tym mam okazję zasiać łubin Baryt, tzn. akurat ta odmiana i potem ją zakontraktować i sprzedać po 1400zł za tonę a w zeszłym roku kurzaj kupował po 750 brutto, więc sami widzicie....

Posted

A jeśli już mówimy o łubinach to słodki jest na słabsze gleby a gorzki na dobre. Dlatego taki mój wybór....

Ja sieję łubin gorzki Karo  na klasie 6 i rz tzw bez klasowej i jest o niebo lepszy niż słodki sonet .W zeszłym roku mi sypał między 2 tony a 2,5 tony z ha bez niczego tylko zasiany i zebrany .

Posted
dziwi mnie troche taki podział bo generalnie łubiny sieje sie na bardzosłabych glebach co nie znaczy, że na dobrej nie urośnie. Również słodki czy gorzki nie sieje sie do rodzaju gleby tylko względem zapotrzebowania tzn. pasza albo poplon lub nasiona na posianie poplonu.
Posted

Kolego wiadomym jest ,że gorzki sieje się tylko dlatego ,żeby mieć nasiona na poplon i siew na kolejny rok  ,bo nic innego z tym nie zrobisz .A słodki łubin to różnie .Nawet do margaryny dodają :-)

Posted
Wiadomym, wiadomym tylko kolego przeczytaj co kolega edek napisał - gorzki na dobre gleby , a słodki na słabe- stąd moja taka odpowiedź. Czyli mam dobrą glebę to sieje pszenice albo łubin gorzki, jak słabą to owies albo łubin słodki , tak to brzmi i tyle.....
Posted

A jeszcze jedno mam pytanie : czy mogę zasiać łubin od znajomego który w zeszłym roku kupił nasiona ale nie kwalifikat.

Czy warto ? A jeśli tak to jakiego plonu się mogę spodziewać ?