edek Posted February 18, 2016 Report Posted February 18, 2016 W tym roku chcę zasiać łubin paszowy, pytanie tylko jaki wybrać słodki czy gorzki ? Jaką odmianę polecacie ? Zaznaczam że pole pod łubin to gleba słaba, piaszczysta miejscami. . . Quote
Vademecum Posted February 18, 2016 Report Posted February 18, 2016 ech, gorzki niebardzo nadaje sie na pasze, a słodki ma większe wymagania i mniej urośnie. Jeszcze pytanie czy na zielonke czy na ziarno ? Quote
bizonsuperzo56 Posted February 20, 2016 Report Posted February 20, 2016 edek a powiedz z jakich okolic pochodzisz ??? w około lasy rosną ???jak tak to ze słodkiego łubinu możesz mieć lipę SARNY będą miały ucztę stadami będą w polu harcowały przerabiałem ten temat... Tak jak ja sieje tylko GORZKI bo jak miałem SŁODKI i przyszło kosić to na 2 biegu nie było prawie co zbierać Quote
rafaello3 Posted February 20, 2016 Report Posted February 20, 2016 bizonsuperzo56 kolego to dopisz ,jakie odmiany siejesz założyciel tematu będzie miał z tego pożytek .Ja siałem 2 lata słodki łubin sonet ,ale zrezygnowałem na rzecz gorzkiego zdjęcie w galerii .Mam pole pod lasem i ogrodzone płotem 2 metrowym ,to i tak było mało .Jelenie mi skakały przez siatkę i niszczyły łubin .Teraz sieję tylko łubin gorzki Karo -nie nadaje się na paszę . Quote
Vademecum Posted February 20, 2016 Report Posted February 20, 2016 A, widzicie, piszesz, że nienadaje sie na pasz i to jest bardzo ważne !!!! ja wiem, że gorzki sie nie nadaje na pasz ze względu na alkaloidy, ale nie wiem czy to dotyczy ziarna czy zielonki. Może ktoś to zechce wytłumaczyć !? Quote
rafaello3 Posted February 20, 2016 Report Posted February 20, 2016 Zarówno ziarno ,jak i cały łubin się nie nadaje na paszę jest mega gorzki tego nie da się jeść .Sam próbowałem go zjeść nie da się . Quote
Vademecum Posted February 20, 2016 Report Posted February 20, 2016 no i wszystko jasne !!!!! cza klasyfikować łubin na pasze i na przyoranie , a nie słodki czy gorzki !!!! Gorzki można jeszcze na nasiona Quote
bizonsuperzo56 Posted February 20, 2016 Report Posted February 20, 2016 edek wiec ja siałem odmianę łubinu słodkiego REGENT niestety sarny go prawie zjadły a zapowiadał się piękny a gorzki teraz sieje łubin KARO jestem zadowolony z jego plonowania POLECAM TĄ ODMIANĘ... Quote
bizonsuperzo56 Posted February 21, 2016 Report Posted February 21, 2016 z tym że gorzki w pasze się nie nadaje ... Quote
edek Posted February 23, 2016 Author Report Posted February 23, 2016 Chcę zasiać na ziarno ten łubin, fakt może być problem potem z sarnami, gdyż teraz ładne stadko przychodzi do sąsiada na ozimą pszenicę. Poza tym mam okazję zasiać łubin Baryt, tzn. akurat ta odmiana i potem ją zakontraktować i sprzedać po 1400zł za tonę a w zeszłym roku kurzaj kupował po 750 brutto, więc sami widzicie.... Quote
edek Posted February 23, 2016 Author Report Posted February 23, 2016 A jeśli już mówimy o łubinach to słodki jest na słabsze gleby a gorzki na dobre. Dlatego taki mój wybór.... Quote
bizonsuperzo56 Posted February 23, 2016 Report Posted February 23, 2016 EDEK A gdzie masz zbyt na łubin??? Quote
prometeusz Posted February 23, 2016 Report Posted February 23, 2016 edek ja miałem Baryt w tamtym roku i mimo suszy z ha zebrałem 1200 kg co prawda bez jakiegokolwiek nawożenia. Quote
bizonsuperzo56 Posted February 24, 2016 Report Posted February 24, 2016 prometeusz i co to jest za plon ja ukosiłem prawie 3 t z ha Quote
edek Posted February 24, 2016 Author Report Posted February 24, 2016 Agroflora obłaczkowo - tam kontraktują. Sąsiad też miał w zeszłym roku łubin kwitnący na niebiesko i zebrał blisko 3 tony z ha Quote
prometeusz Posted February 24, 2016 Report Posted February 24, 2016 Ja zasiałem Baryt bo na 6 klasę to żółty ma najmniejsze wymagania. Quote
rafaello3 Posted February 24, 2016 Report Posted February 24, 2016 A jeśli już mówimy o łubinach to słodki jest na słabsze gleby a gorzki na dobre. Dlatego taki mój wybór....Ja sieję łubin gorzki Karo na klasie 6 i rz tzw bez klasowej i jest o niebo lepszy niż słodki sonet .W zeszłym roku mi sypał między 2 tony a 2,5 tony z ha bez niczego tylko zasiany i zebrany . Quote
Vademecum Posted February 24, 2016 Report Posted February 24, 2016 dziwi mnie troche taki podział bo generalnie łubiny sieje sie na bardzosłabych glebach co nie znaczy, że na dobrej nie urośnie. Również słodki czy gorzki nie sieje sie do rodzaju gleby tylko względem zapotrzebowania tzn. pasza albo poplon lub nasiona na posianie poplonu. Quote
rafaello3 Posted February 24, 2016 Report Posted February 24, 2016 Kolego wiadomym jest ,że gorzki sieje się tylko dlatego ,żeby mieć nasiona na poplon i siew na kolejny rok ,bo nic innego z tym nie zrobisz .A słodki łubin to różnie .Nawet do margaryny dodają :-) Quote
Vademecum Posted February 24, 2016 Report Posted February 24, 2016 Wiadomym, wiadomym tylko kolego przeczytaj co kolega edek napisał - gorzki na dobre gleby , a słodki na słabe- stąd moja taka odpowiedź. Czyli mam dobrą glebę to sieje pszenice albo łubin gorzki, jak słabą to owies albo łubin słodki , tak to brzmi i tyle..... Quote
bizonsuperzo56 Posted February 25, 2016 Report Posted February 25, 2016 rafaello3 tą odmianę łubinu karo też sieje i muszę ci powiedzieć ze jestem bardzo zadowolony z jej plonowania teraz myślę na wiosnę z 10 ha a może więcej tego posiać Quote
edek Posted February 29, 2016 Author Report Posted February 29, 2016 A jeszcze jedno mam pytanie : czy mogę zasiać łubin od znajomego który w zeszłym roku kupił nasiona ale nie kwalifikat.Czy warto ? A jeśli tak to jakiego plonu się mogę spodziewać ? Quote
Vademecum Posted February 29, 2016 Report Posted February 29, 2016 i chyba ja posieje, tylko musze zdobyć materiał siewny i nitragine.... edek siej to i tyle, a plon jakiś będzie itak na pasze sie nie nada ...gorzki... Quote
bizonsuperzo56 Posted March 1, 2016 Report Posted March 1, 2016 edek możesz siać bez problemu ten łubin i nie koniecznie może być słabszy plon zależy tylko na jakiej ziemi go posiejesz nawozu mu trochę sypniesz i będziesz miał ładny ... SIEJ ŚMIAŁO ... Quote
Recommended Posts