Jump to content

Recommended Posts

Posted

vademecum zgadzam się z tobą na owies szkoda takiej ziemi. Kasia92 a co do odmiany jęczmienia jarego hmm....ja sieje IRON I OBEREK Dobrze u mnie te odmiany plonują około 5ton z ha w tym roku mi sypało i przy takiej suszy zasiany miałem na 4 klasie polecam te odmiany .

Posted

rafaello3 dzięki za informację , słyszałam już o tym zakwaszeniu i tam gdzie bdzie jęczmień sam w sobie jest śr zakwaszona . A ma ktos doświadczenie co do odmiany Soldo ?

Posted

na różnym terenie ta sama odmiana wyda różny plon. Poto są odmiany by je umiejętnie dobrać do warunków jakie panują.

Są jęczmienie z rudawymi ośćmi i te u mnie marnie wypadają, a ja nie pamiętam jakie odmiany uprawiam, a siej tego sporo. W tym roku posieje 3 raz po centrali, bo mimo suszy fajnie u mnie sypał :)

Posted
Klasa IV w większości, ale u mnie nawet nie problem z żyznością tylko z wodą, ziemia bardzo szybko traci wode, lita skała po tygodniu bez opadów zboża usychają szczególnie pszenica jara, pszenżyto. Jęczmień nawet sie udaje i nawet lepiej niż owies, ale przy lesie to jęczmienia nie sieje bo go trafia od lasu, a owies se radzi. Mam około 2 km granicy z lasem, a bardziej jest to rezerwat i natura 2000, jakieś 15 m od lasu to ziemia stracona, a pszenica i jęczmień rudzieje od lasu, także z konieczności sieje owies, najmniejszy nakład i coś sie zbierze....
Posted

Kasia92 siej owies bingo i jęczmień haker lub soldo też jest ok będziesz zadowolony... nie ma się tu rozczulać tak wiele nad odmianami a z reszta w necie możesz poczytać o odmianach zburz które się nadają na poszczególne gleby jaki jest ich plon wymagania itd i sam wybrać ja ci doradzam te odmiany jak już ci napisałem ....