Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam chciałam się poradzić czy krowa która zjadła swoje łożysko to będzie mogła mieć następne cielęta.Bo ja mam taką krowę która urodziła cielę w nocy i zjadła łożysko  i już mineło 4 miesiące i jeszcze się nie goniła ani razu co mam zrobić z tą krową czy jest jakiś zastrzyk czy coś  czy nie opłaca się jej trzymać i ją sprzedać.

Posted
o rany !!!! kobitko, a skąd sie urwiłaś :) niema znaczenia dla rozrodu to czy krowa czy świnia czy innne zwierze zje łożysko. Natura tak jest stworzona , że matka zjada łożysko. Jednak my ludzie robimy wszystko by tak nie było ale nie zawsze zdążymy zadziałać :)
Posted
Tak się robiło i kiedyś tak mówili jak piszesz ze królowa może nie chcieć się gonić, ale to bzdura u mnie są krowy co żyją prawie dziko byk jest z nimi non stop, ciela się same i od trzech lat mają młode co rok.
Posted
Lepiej skontaktuj się z wetem, z tego co mi się obiło o uszy są jakieś zastrzyki co mają pomóc, ale ja wetem nie jestem, szukaj wiedzy u źródła, jeśli wet nie pomoże to krowa do Żyda nie ma sensu trzymać pustej krowy.
Posted

u mnie w domu za dawnych czasów zawsze ojciec mówił że jak krowa czy świnia zje łożysko to skutek będzie  taki że bardzo chudo się potem trzyma znaczy że pomimo dobrej paszy brak jej apetytu i po prostu wygląda na zabiedzoną,dlatego zawsze bardzo pilnował i jak się odczyściła to zawsze zakopywał, ale to było 50 lat temu i nie wiem czy to było prawdą ,nie pamiętam ,trzeba by po prostu pogadać z weterynarzem-pozdrawiam

• 2 weeks later...
Posted

Witam, odruch jedzenia łożyska ma każde zwierze i to nie wpływa na późniejsze ciąże. Zjedzone łożysko miało dawniej uchronić matkę z potomstwem przed drapieżnikami, ponieważ nie zostawał żaden ślad po porodzie. 

• 2 weeks later...