Merapi Posted February 24, 2016 Report Posted February 24, 2016 WitamMam na imię Wojciech , mam 24 lata i wraz z rodzicami prowadzę działalność rolniczą , szkółkarstwo, ( produkcję roślin ozdobnych) . Obecnie działamy na powierzchni około 3 ha (produkcja w gruncie 2ha i hektar uprawy pojemnikowej) W tym 2 ha dzierżawione . Z racji iż roślinami zajmuję się od najmłodszych lat, jako szkołę średnią wybrałem i ukończyłem , przeszło 2 lata temu technikum ogrodnicze. Z studiami wstrzymałem się z tego względu iż jako priorytet wybrałem pomoc w rozwoju rodzinnego biznesu . W sezonie pracowałem u siebie , w przerwach zimowych w Wielkiej Brytanii , oszczędzając każdy grosz na wymarzoną przez siebie własną działkę , aby przenieść część produkcji i uniezależnić się od rodziców .Jestem przerażony tym co dzieje się w związku z ustawami dotyczącymi obrotu ziemią , nie wiem czy dobrze interpretuję wszystkie jej zapisy .Z racji tego iż w mojej okolicy grunty rolne wycenione są bardzo wysoko , nie mniej jak 30zł/M^2 , nie stać mnie na zakup gruntów w tej cenie , upatrzoną mam nieruchomość w sąsiednim województwie . Czy po wejściu nowych przepisów bez przeszkód będę mógł nabyć taką nieruchomość ? Nie wiem co mam myśleć , czy w Polsce nie będę miał już żadnej perspektyw rozwoju ? Wszystko to co robiłem do tej pory nie będzie miało żadnej wartości ?Prosiłbym o pomoc w tej sprawie , bo nie wiem czy jest jakiś sens jeszcze robić coś w tym kraju , czy może pora wracać do UK zanim i ta droga zostanie zablokowana . Quote
Vademecum Posted February 24, 2016 Report Posted February 24, 2016 ma być pierwokup, tzn rolnikiem jesteś i jeśli sąsiedzi tamtej nieruchomości nie zechcą kupić to ty będziesz mógł ją kupić. Quote
Merapi Posted February 24, 2016 Author Report Posted February 24, 2016 Jak z zapisem odnośnie wymaganych 5 lat meldunku ?To mnie martwi najbardziej , bo to przeszło 30 km , więc to żadna gmina sąsiednia . Te warunki będą w jakiś sposób "elastyczne" czy nie spełnienie jednego z nich będzie równoznaczne z brakiem możliwości zawarcia takiej transakcji ? Quote
Vademecum Posted February 24, 2016 Report Posted February 24, 2016 te przepisy jeszcze nie obowiązują, ale o szczegóły pytaj notariusza, być może nawet tego oni nie wiedzą jeszcze. Quote
Merapi Posted February 25, 2016 Author Report Posted February 25, 2016 WitamDziś skontaktowałem się z departamentem obrotu ziemią , zasięgnąłem informacji i dowiedziałem się bardzo niekorzystnych rzeczy . Mianowicie Pan telefoniczne zasugerował mi (oczywiście nie dosłownie ) że mogę już pakować walizki . Po wejściu tej ustawy, nie będę miał prawnej możliwości nabycia ziemi , dyskwalifikuje mnie zapis odnośnie 5 letniego czasu meldunku na terenie danej gminy .W świetle obecnych wydarzeń wychodzi na to że moja dotychczasowa droga , to co robiłem nie miało sensu , dobrze że nie podjąłem studiów w tym kierunku . Na tą chwilę jak to ujął Pan z ministerstwa jestem w patowej sytuacji , bez ruchu . Tak oto państwo już na starcie podkłada mi nogę , sprawia że nie mam żadnej perspektywy rozwoju . Zostają mi trzy opcje : Pakować walizki , zapożyczyć się na prawie 80 tys zł , lub próbować przeforsować taki zakup po wprowadzeniu tych zapisów na zasadzie precedensu . Quote
Vademecum Posted February 25, 2016 Report Posted February 25, 2016 masakra, jest to zamach na własność, a co jeśli nikt z tamtej okolicy nie zechce kupić ???? to będziesz miał pierwszeństwo... Quote
Merapi Posted February 25, 2016 Author Report Posted February 25, 2016 Zasada będzie taka : Ktoś chce sprzedać , prawo pierwokupu mają rolnicy z danej gminy , jeśli nikt nie będzie chętny w następnej kolejności rolnicy z gmin pogranicznych , następnie Agencja gruntów rolnych , dopiero jeśli ona nie będzie zainteresowana zakupem takich nieruchomości , jej nabywcą będę mógł być ja . Pod warunkiem oczywiście że jakaś specjalny organ (jeszcze takowy nie istnieje , ma być dopiero powołany) wyda mi zgodę na taki zakup .Paranoja ... Quote
Vademecum Posted February 25, 2016 Report Posted February 25, 2016 we francji o tym kto nabędzie ziemie decydują podobne do maszych izby rolne. Quote
pablos Posted February 25, 2016 Report Posted February 25, 2016 Każdy kij ma dwa końce do tej pory , byle cwaniak z miasta który nie miał nic wspólnego z ziemią kupował , bo miał kupę kasy przez takie postępowanie ceny ziemi rosły w astronomicznym tępie a rolnik który chciał powiększyć swoje gospodarstwo , nie kupował bo ziemia była za droga , znam ludzi którzy nawet dokładnie nie znają wszystkich działek które kupili bo zaraz po kupnie ktoś z rolników brał je w dzierżawę w ubiegłym roku mieli podwójny zysk bo składali jako poszkodowani przez suszę , a na rolników mówią frajerzy . Robert ;-) 1 Quote
Merapi Posted February 25, 2016 Author Report Posted February 25, 2016 Nie mówię nie , ale pewne zapisy są po prostu bez sensowne . O ile jestem w stanie zrozumieć wymagania odnośnie tego pierwokupu przez mieszkańców gminy , wymagania odnośnie wykształcenia , to zapis dotyczący konieczności mieszkania na danym obszarze 5 lat jest bezsensowny , po prostu mnie dyskwalifikuje . Mieszkam w takim rejonie że działki w mojej gminie ,budowlane kosztują nie mniej jak 80 zł m^2 , a rolnej nie widziałem tańszej jak 40 zł m^2 , nie stać mnie zapłacić prawie pół miliona polskich złotych za hektar , kogoś z was stać ? Dodatkowa złość mnie bierze że gdy pomyślę że dziś mógłbym nie mieć tych problemów , gdyby kilkadziesiąt lat temu mój dziadek nie został wywłaszczony (stary system) z działek o łącznej powierzchni prawie 3 hektarów . Staruszek ma prawie 90 lat a wspomina to z taką nienawiścią że aż strach , z resztą on podsumował to najlepiej " Komuna wróciła , tylko że peleryna nie czerwona a niebieska " Co mają zrobić osoby takie jak ja ? Przecież nie wyczaruję takiej kwoty , a nowa ustawa zabroni mi kupna gruntu w miejscu na które mnie będzie stać. Pablos twoim zdaniem to sprawiedliwe ? Quote
lottomito Posted February 26, 2016 Report Posted February 26, 2016 Zalecam zimną głowę w tym momencie:) Też mnie te planowane przepisy przerażają ale znając naszych polityków zostawią sobie jakąś furtkę w tych przepisach którą bedzie można wykorzystać Po za tym pogrąży to sporo gospodarstw wbrew pozorom. Polecą ceny ziemi w dół a więc i wartość gospodarstw. Banki co dały kredyty hipoteczne mogą zażądać dodatkowych gwarancji na zabezpieczenie kredytów. Zyskają tylko ta nieliczna garstka która nie żyje na kredyt, ale czy bedą mieć gotówkę na zakup tej tańszej ziemi? Przepis o zameldowaniu to już kolejny absurd i tu nie mogę sobie wytłumaczyć co on może poprawić. Jak się to ma do dziedziczenia? Wiele osób ma przecież rodziny nie tylko po za gminą ale w innym województwie? Jest jeszcze masa pytań które poznamy dopiero jak ustawa powstanie ..... Quote
Vademecum Posted February 26, 2016 Report Posted February 26, 2016 właśnie, jak będzie z dziedziczeniem. Moja córka z racji innych korzyści jest zameldowana w krakowie , mieszkanie jest wynajmowane.I co ? jest jedynym moim dzieckiem i jedynym spadkobiercą, ale nie jest tu zameldowana...... Quote
KJ. Posted February 26, 2016 Report Posted February 26, 2016 Czego chcieliście to teraz macie. Głupi naród zagłosował a teraz kwik się rozpościera. Ustawa jest robiona po to by maksymalnie uzależnić rolników od władzy i mieć nad nimi totalną kontrole aby czasem nie zachciało się protestów. Aby stworzyć tysiące etatów w administracji dla "rodziny" Teraz każdy z nas będzie skakał jak mu zagrają. Będzie biegał koło rady i prezesów z ANR aby móc dokupić lub sprzedać ziemi i będzie na ich łasce. Będziemy się łasić do znajomych prezesa z izb rolniczych aby dobrze nas zaopiniowali. Teraz ktoś ci będzie mówił komu możesz sprzedać i za ile. Dzieci albo założą kaganiec albo nic nie odziedziczą. Quote
Vademecum Posted February 26, 2016 Report Posted February 26, 2016 mam wrażenie, że nie wiesz co piszesz... ANR nie będzie sprzedawać już gruntów nawet rolnikom polskim. Doinformuj sie zanim coś napiszesz Quote
pablos Posted February 26, 2016 Report Posted February 26, 2016 Merapi po twoich wypowiedziach wnioskuję że jesteś młodym człowiekiem , który wierzy w sprawiedliwość otóż coś takiego nie istnieje dla mnie to pusty slogan którym wycierają sobie mordy politycy , na razie z tego co mi wiadomo nie jest do końca uchwalona więc nie ma co się gorączkować na zapas . Quote
Merapi Posted February 26, 2016 Author Report Posted February 26, 2016 Troszkę ochłonąłem , będzie co będzie , tak nie mam na to wpływu . KJ na PIS nie głosowałem , bo oni są z klerem , a kleru nienawidzę, to w mojej opinii najbardziej zakłamani i obłudni ludzie , robiłem już interesy z tą kastą i na żadnym dobrze nie wyszedłem . Odkładam kasę i jak dobije do progu który sobie założyłem , to będę się martwił . Jak trzeba będzie prosić i błagać , to trudno dostosuje się do sytuacji . Quote
rafaello3 Posted February 29, 2016 Report Posted February 29, 2016 Nowe przepisy o obrocie ziemią też mi się nie podobają ,że państwo ingeruje w prywatną własność i zakazuje obrotu ziemią .Ja rozumiem przepisy uszczelniające rynek i np zakaz sprzedaży obcokrajowcom czy innemu nie rolnikowi .Ale żeby całkowicie zakazywać ,to jest paranoja . Merapi Kolego ,jak czytam Twoje wpisy to mam wrażenie bardzo realne ,ze stan rzeczy udziela się też i Tobie nie tylko dziadkowi .Jak tak pragniesz ziemi to kup tam ,gdzie jest tańsza i będzie Ciebie stać.U mnie spokojnie kupisz za 40 do 50 tyś dobrą ziemię .Nerwy na nic się zdadzą . Quote
spawer94 Posted March 12, 2016 Report Posted March 12, 2016 ta ustawa to totalne DNO. Co za debil ją wymyśłił, no brak słów , brak słów, to dobije polskie rolnictwo. Przecież jak PIS nie chce sprzedawać szwabom, polakom którzy nie są rolnikami i innym darmozjadom którzy nie rolniczo wykorzystają kupione działki.Mogli całkowicie innaczej ułożyć tą ustawe, chyba że w nosie mają rolników i chcą jak najwięcej ziemi kupić poprzez ANR a na to się zanosi.PO rządziło źle ale PIS przechodzi samych siebie Quote
spawer94 Posted March 12, 2016 Report Posted March 12, 2016 Zasada będzie taka : Ktoś chce sprzedać , prawo pierwokupu mają rolnicy z danej gminy , jeśli nikt nie będzie chętny w następnej kolejności rolnicy z gmin pogranicznych , następnie Agencja gruntów rolnych , dopiero jeśli ona nie będzie zainteresowana zakupem takich nieruchomości , jej nabywcą będę mógł być ja . Pod warunkiem oczywiście że jakaś specjalny organ (jeszcze takowy nie istnieje , ma być dopiero powołany) wyda mi zgodę na taki zakup . Paranoja ...Przecież wiadomo żę ANR kupi każdą działke, Quote
Vademecum Posted March 12, 2016 Report Posted March 12, 2016 ANR nie jest tak do końca zainteresowane każdą działką, jedynie duże działki, albo powiększając swoje. Prawda taka, że co ciekawe to już sprzedali Quote
Marcin Ziółkowski Posted March 12, 2016 Report Posted March 12, 2016 ta ustawa to totalne DNO. Co za debil ją wymyśłił, no brak słów , brak słów, to dobije polskie rolnictwo. Przecież jak PIS nie chce sprzedawać szwabom, polakom którzy nie są rolnikami i innym darmozjadom którzy nie rolniczo wykorzystają kupione działki.Mogli całkowicie innaczej ułożyć tą ustawe, chyba że w nosie mają rolników i chcą jak najwięcej ziemi kupić poprzez ANR a na to się zanosi.PO rządziło źle ale PIS przechodzi samych siebieNie chce bronić Pis czy Po czy innych ale warto pamiętać ,że ustawę o bardzo podobnej treści zakłądało już Po ale ich nie wybrął naród wiec nie wprowadzili ,wprowadził Pis troche zmienioną. Też mnie ta ustawa wnerwia Quote
Vademecum Posted March 12, 2016 Report Posted March 12, 2016 jak ktoś chce sprzedać to utrudni i spowoduje spadek cen ziemi, natomiast jeśli gospodarstwo jest nastawione na zakup ziemi i jest duże to będzie miało pierwszeństwo w zakupie i będzie niższa cena . Natomiast doczytałem, że nie będzie odnosić się to do spadków, ale spadkobierca nie będzie mógł wydzierżawić tylko uprawiać samodzielnie przez 5 lat. Quote
KJ. Posted March 13, 2016 Report Posted March 13, 2016 Myśleć dwa kroki do przodu i nie wierze w bajki o nie sprzedawaniu. Kiedyś był na forum agitator pomysłu PIS zresztą dość mądry ale niestety totalnie oddany "rodzinie" i na jej rzecz pracujący. Niestety sprawy potoczyły się po jego myśli o co się obawiałem. Więc dalej zabawie się w zgadywankę która całkiem nieźle mi idzie. Dzień dzisiejszy:-Wprowadzamy ustawę dającą organom możliwość decydowania o transakcjach na gruntach -Wprowadzamy do ANR ARiMR oraz kół rolniczych i producentów "rodzinę" co zapewnia nam miękką osłonę i decyzyjność. Za pomocą tych narzędzi zapewniamy sobie wytłumienie ewentualnych niepokojów wśród rolników. Dzień jutrzejszy:- Dbamy o małych rolników i "rodzinę" co zapewnia nam elektorat- Doprowadzamy do zachwiania na rynku nieruchomości rolnych co gwałtownie obniża cenę ziemi rolnej- Skupiamy się na gospodarstwach dużych gdzie możemy pozyskać cenne grunty do agencji wykorzystując mechanizm skupu. Zanim oddamy władze (4-5 rok)-Problemy budżetowe dla potrzeb ratowania Polski ANR postanawia jednak sprzedawać wcześniej za bezcen odkupione grunty.-Dbając o "dobro" Polaków będzie sprzedawać je tylko osobą wyselekcjonowanym co do których nie ma wątpliwości że są "dobrymi naszymi rolnikami ". Oczywiście decyzyjność będzie po stronie "niezależnych organów" ANR ARiMR oraz członków kół rolniczych ( oczywiście wcześniej obsadzonych przez "rodzinę"). Tak koło miliona hektarów zostanie rozdysponowanych po cenach pozarynkowych głównie do "rodziny" Po nas ( 6 rok +)- Miejmy nadzieję że sytuacja na rynku ziemi wraca do normy. Niestety setki tysięcy hektarów gruntów rolnych zmieniają właścicieli i lądują w lepkich łapkach "rodziny" pawel7991 1 Quote
spawer94 Posted March 14, 2016 Report Posted March 14, 2016 politycy to po prostu mafia i tyle w temacie Quote
TomTom Posted April 10, 2016 Report Posted April 10, 2016 Witam wszystkich mam pytanie.Chcę kupić małe gospodarstwo dom na działce o,5200m2 wraz z gruntem ornym o powierzchni 0,4000m2 nie jestem rolnikiem i nie mam rolniczego wykształcenia. Czy po 1maja 2016r nie będę mógł kupić tego gospodarstwa??? Quote
Recommended Posts