Jump to content

Zakup gruntów , po wprowadzeniu nowych zapisów . Pytanie

Recommended Posts

Posted

Witam

Mam na imię Wojciech , mam 24 lata i wraz z rodzicami prowadzę działalność rolniczą , szkółkarstwo, ( produkcję roślin ozdobnych) .  Obecnie działamy na powierzchni około 3 ha  (produkcja w gruncie 2ha i hektar uprawy pojemnikowej) W tym 2 ha dzierżawione . Z racji iż roślinami zajmuję się od najmłodszych lat, jako szkołę średnią wybrałem i ukończyłem , przeszło 2 lata temu technikum ogrodnicze.  Z studiami wstrzymałem się z tego  względu iż jako priorytet wybrałem pomoc w rozwoju  rodzinnego biznesu .  W sezonie  pracowałem u siebie , w przerwach zimowych w Wielkiej Brytanii , oszczędzając każdy grosz na wymarzoną przez siebie własną działkę , aby przenieść część produkcji i uniezależnić się od rodziców .

Jestem przerażony tym co dzieje się w związku z ustawami dotyczącymi obrotu ziemią , nie wiem czy dobrze interpretuję wszystkie jej zapisy .

Z racji tego iż w mojej okolicy grunty rolne wycenione są bardzo wysoko , nie mniej jak 30zł/M^2 , nie stać mnie na zakup gruntów w tej cenie , upatrzoną mam nieruchomość w sąsiednim województwie . Czy po wejściu nowych przepisów bez przeszkód będę mógł nabyć taką nieruchomość ?

Nie wiem co mam myśleć , czy w Polsce nie będę miał już  żadnej perspektyw rozwoju ? Wszystko to co robiłem do tej pory nie będzie miało żadnej wartości  ?

Prosiłbym o pomoc w tej sprawie , bo nie wiem czy jest jakiś sens jeszcze robić  coś w tym kraju , czy może pora wracać do UK zanim i ta droga zostanie zablokowana .

Posted

Jak z zapisem odnośnie  wymaganych 5 lat meldunku ?To mnie martwi najbardziej , bo to  przeszło 30 km , więc to żadna gmina sąsiednia . Te warunki będą w jakiś sposób "elastyczne" czy  nie spełnienie jednego z nich będzie równoznaczne z brakiem możliwości zawarcia takiej transakcji ?

Posted

Witam

Dziś skontaktowałem się  z departamentem obrotu ziemią , zasięgnąłem informacji i dowiedziałem się bardzo niekorzystnych rzeczy . Mianowicie Pan telefoniczne zasugerował mi (oczywiście nie dosłownie ) że mogę już pakować walizki . Po wejściu tej ustawy, nie będę miał prawnej możliwości nabycia ziemi , dyskwalifikuje mnie zapis odnośnie 5 letniego czasu meldunku na terenie danej gminy .

W świetle obecnych wydarzeń wychodzi na to że moja dotychczasowa droga , to co robiłem  nie miało sensu , dobrze że nie podjąłem studiów w tym kierunku .  Na tą chwilę  jak to ujął Pan z ministerstwa jestem w patowej sytuacji , bez ruchu . Tak oto państwo już na starcie podkłada mi nogę , sprawia że nie mam żadnej perspektywy rozwoju . 

Zostają mi trzy opcje :  Pakować walizki ,  zapożyczyć się na prawie 80 tys zł , lub próbować przeforsować taki zakup po wprowadzeniu tych zapisów na zasadzie precedensu .

Posted

Zasada będzie taka :  Ktoś chce sprzedać , prawo pierwokupu mają  rolnicy z  danej gminy , jeśli nikt nie będzie chętny w następnej kolejności  rolnicy z gmin pogranicznych , następnie  Agencja gruntów rolnych , dopiero jeśli ona nie będzie zainteresowana zakupem takich nieruchomości , jej nabywcą będę mógł być ja . Pod warunkiem oczywiście że jakaś specjalny organ  (jeszcze takowy nie istnieje , ma być dopiero powołany) wyda mi zgodę na taki zakup .

Paranoja ...

Posted

Każdy  kij  ma  dwa  końce  do  tej  pory  , byle  cwaniak  z miasta  który  nie  miał  nic  wspólnego  z   ziemią  kupował , bo   miał  kupę  kasy   przez  takie  postępowanie  ceny  ziemi  rosły  w  astronomicznym  tępie     a  rolnik   który  chciał  powiększyć   swoje  gospodarstwo  ,  nie  kupował  bo  ziemia  była    za   droga ,  znam  ludzi   którzy  nawet   dokładnie   nie    znają  wszystkich   działek   które  kupili  bo  zaraz  po kupnie  ktoś  z  rolników   brał  je  w  dzierżawę  w  ubiegłym   roku    mieli  podwójny   zysk  bo  składali  jako  poszkodowani   przez   suszę  ,  a na   rolników   mówią   frajerzy .    

Posted

Nie mówię nie , ale pewne zapisy są po prostu bez sensowne . O ile jestem w stanie zrozumieć wymagania odnośnie  tego pierwokupu  przez mieszkańców gminy , wymagania odnośnie wykształcenia , to zapis dotyczący konieczności mieszkania na danym obszarze 5 lat jest bezsensowny , po prostu mnie dyskwalifikuje .   Mieszkam w takim rejonie że działki w mojej gminie  ,budowlane kosztują nie mniej jak 80 zł m^2 , a rolnej nie widziałem tańszej jak 40 zł m^2 , nie stać mnie zapłacić prawie pół miliona polskich złotych za hektar  , kogoś z was stać  ? 

Dodatkowa złość mnie bierze że gdy pomyślę że dziś mógłbym nie mieć tych problemów , gdyby  kilkadziesiąt lat temu mój dziadek nie został wywłaszczony (stary system) z działek o łącznej powierzchni prawie 3 hektarów . Staruszek ma prawie 90 lat a wspomina to z taką nienawiścią że aż strach , z resztą  on podsumował to najlepiej  " Komuna wróciła , tylko że peleryna nie czerwona a niebieska "   Co mają zrobić osoby takie jak ja ? Przecież nie wyczaruję takiej kwoty , a nowa ustawa zabroni mi kupna gruntu w miejscu na które mnie będzie stać. Pablos twoim zdaniem to sprawiedliwe ?

Posted

Zalecam zimną głowę w tym momencie:) Też mnie te planowane przepisy przerażają ale znając naszych polityków zostawią sobie jakąś furtkę w tych przepisach którą bedzie można wykorzystać:) Po za tym pogrąży to sporo gospodarstw wbrew pozorom. Polecą ceny ziemi w dół a więc i wartość gospodarstw. Banki co dały kredyty hipoteczne mogą zażądać dodatkowych gwarancji na zabezpieczenie kredytów. Zyskają tylko ta nieliczna garstka która nie żyje na kredyt, ale czy bedą mieć gotówkę na zakup tej tańszej ziemi? 

Przepis o zameldowaniu to już kolejny absurd i tu nie mogę sobie wytłumaczyć co on może poprawić. Jak się to ma do dziedziczenia? Wiele osób ma przecież rodziny nie tylko po za gminą ale w innym województwie? Jest jeszcze masa pytań które poznamy dopiero jak ustawa powstanie .....

Posted

właśnie, jak będzie z dziedziczeniem. Moja córka z racji innych korzyści jest zameldowana w krakowie , mieszkanie jest wynajmowane.

I co ? jest jedynym moim dzieckiem i jedynym spadkobiercą, ale nie jest tu zameldowana......

Posted

Czego chcieliście to teraz macie. Głupi naród zagłosował a teraz kwik się rozpościera. Ustawa jest robiona po to by maksymalnie uzależnić rolników od władzy i mieć nad nimi totalną kontrole aby czasem nie zachciało się protestów. Aby stworzyć tysiące etatów w administracji dla "rodziny"  Teraz każdy z nas będzie skakał jak mu zagrają. Będzie biegał koło rady i prezesów z ANR aby móc dokupić lub sprzedać ziemi i będzie na ich łasce. Będziemy się łasić do znajomych prezesa z izb rolniczych aby dobrze nas zaopiniowali. Teraz ktoś ci będzie mówił komu możesz sprzedać i za ile. Dzieci albo założą kaganiec albo nic nie odziedziczą. 

Posted

Merapi    po  twoich   wypowiedziach   wnioskuję   że  jesteś  młodym  człowiekiem  , który   wierzy   w   sprawiedliwość    otóż   coś  takiego  nie  istnieje  dla   mnie  to   pusty   slogan   którym  wycierają  sobie  mordy   politycy  ,  na  razie  z  tego  co  mi  wiadomo  nie    jest   do   końca  uchwalona   więc  nie  ma   co   się   gorączkować   na    zapas  .

Posted

Troszkę ochłonąłem , będzie co będzie , tak nie mam na to wpływu . KJ na PIS nie głosowałem , bo oni są z klerem , a kleru nienawidzę, to w mojej opinii najbardziej zakłamani i obłudni ludzie  , robiłem już interesy z tą kastą i na żadnym dobrze nie wyszedłem . Odkładam kasę i jak dobije do progu który  sobie założyłem , to będę się martwił . Jak trzeba będzie prosić i błagać , to trudno dostosuje się do sytuacji .

Posted

Nowe przepisy o obrocie ziemią też mi się nie podobają ,że państwo ingeruje w prywatną własność i zakazuje obrotu ziemią .Ja rozumiem przepisy uszczelniające rynek i np zakaz sprzedaży obcokrajowcom czy innemu nie rolnikowi .Ale żeby całkowicie zakazywać ,to jest paranoja .

Merapi Kolego ,jak czytam Twoje wpisy to mam wrażenie bardzo realne ,ze stan rzeczy udziela się też i Tobie nie tylko dziadkowi .Jak tak pragniesz ziemi to kup tam ,gdzie jest tańsza i będzie  Ciebie stać.U mnie spokojnie kupisz za 40 do 50 tyś dobrą ziemię  .Nerwy na nic się zdadzą .
  • 2 weeks later...
Posted

ta ustawa to totalne DNO. Co za debil ją wymyśłił, no brak słów , brak słów, to dobije polskie rolnictwo. Przecież jak PIS nie chce sprzedawać szwabom, polakom którzy nie są rolnikami i innym darmozjadom którzy nie rolniczo wykorzystają kupione działki.

Mogli całkowicie innaczej ułożyć tą ustawe, chyba że w nosie mają rolników i chcą jak najwięcej ziemi kupić poprzez ANR a na to się zanosi.PO rządziło źle ale PIS przechodzi samych siebie

Posted

Zasada będzie taka :  Ktoś chce sprzedać , prawo pierwokupu mają  rolnicy z  danej gminy , jeśli nikt nie będzie chętny w następnej kolejności  rolnicy z gmin pogranicznych , następnie  Agencja gruntów rolnych , dopiero jeśli ona nie będzie zainteresowana zakupem takich nieruchomości , jej nabywcą będę mógł być ja . Pod warunkiem oczywiście że jakaś specjalny organ  (jeszcze takowy nie istnieje , ma być dopiero powołany) wyda mi zgodę na taki zakup .

Paranoja ...

Przecież wiadomo żę ANR kupi każdą działke, 

Posted

ta ustawa to totalne DNO. Co za debil ją wymyśłił, no brak słów , brak słów, to dobije polskie rolnictwo. Przecież jak PIS nie chce sprzedawać szwabom, polakom którzy nie są rolnikami i innym darmozjadom którzy nie rolniczo wykorzystają kupione działki.

Mogli całkowicie innaczej ułożyć tą ustawe, chyba że w nosie mają rolników i chcą jak najwięcej ziemi kupić poprzez ANR a na to się zanosi.PO rządziło źle ale PIS przechodzi samych siebie

Nie chce bronić Pis czy Po czy innych ale warto pamiętać ,że ustawę o bardzo podobnej treści zakłądało już Po ale ich nie wybrął naród wiec nie wprowadzili ,wprowadził Pis troche zmienioną. Też mnie ta ustawa wnerwia

Posted
jak ktoś chce sprzedać to utrudni i spowoduje spadek cen ziemi, natomiast jeśli gospodarstwo jest nastawione na zakup ziemi i jest duże to będzie miało pierwszeństwo w zakupie i będzie niższa cena . Natomiast doczytałem, że nie będzie odnosić się to do spadków, ale spadkobierca nie będzie mógł wydzierżawić tylko uprawiać samodzielnie przez 5 lat.
Posted

Myśleć dwa kroki do przodu i nie wierze w bajki o nie sprzedawaniu. Kiedyś był na forum agitator pomysłu PIS zresztą dość mądry ale niestety totalnie oddany "rodzinie" i na jej rzecz pracujący. Niestety sprawy potoczyły się po jego myśli o co się obawiałem. Więc dalej zabawie się w zgadywankę która całkiem nieźle mi idzie.

Dzień dzisiejszy:

-Wprowadzamy ustawę dającą organom możliwość decydowania o transakcjach na gruntach 

-Wprowadzamy do  ANR ARiMR oraz kół rolniczych i producentów "rodzinę" co zapewnia nam miękką osłonę i decyzyjność. Za pomocą tych narzędzi zapewniamy sobie wytłumienie ewentualnych niepokojów wśród rolników.

Dzień jutrzejszy:

- Dbamy o małych rolników i "rodzinę" co  zapewnia nam elektorat

- Doprowadzamy do zachwiania na rynku nieruchomości rolnych co gwałtownie obniża cenę ziemi rolnej

- Skupiamy się na gospodarstwach dużych gdzie możemy pozyskać cenne grunty do agencji wykorzystując mechanizm skupu.

Zanim oddamy władze (4-5 rok)

-Problemy budżetowe dla potrzeb ratowania Polski ANR postanawia jednak sprzedawać wcześniej za bezcen odkupione grunty.

-Dbając o "dobro" Polaków będzie sprzedawać je tylko osobą wyselekcjonowanym  co do których nie ma wątpliwości że są "dobrymi naszymi rolnikami ". Oczywiście decyzyjność będzie po stronie "niezależnych organów" ANR ARiMR oraz członków kół rolniczych ( oczywiście wcześniej obsadzonych przez "rodzinę"). Tak koło miliona hektarów zostanie rozdysponowanych  po cenach pozarynkowych głównie do "rodziny"

Po nas ( 6 rok +)

- Miejmy nadzieję że sytuacja na rynku ziemi wraca do normy. Niestety setki tysięcy hektarów gruntów rolnych zmieniają właścicieli i lądują w lepkich łapkach "rodziny"

• 4 weeks later...
Posted

Witam wszystkich mam pytanie.Chcę kupić małe gospodarstwo dom na działce o,5200m2 wraz z gruntem ornym o powierzchni 0,4000m2 nie jestem rolnikiem i nie mam rolniczego wykształcenia. Czy po 1maja 2016r nie będę mógł kupić tego gospodarstwa???