Vademecum Posted April 11, 2016 Report Posted April 11, 2016 budowlane możesz kupić, a grunt rolny to już nie. będzie miał pierwszeństwo rolnik sąsiad gróntu który powiększy swoje gospodarstwo. Quote
spawer94 Posted April 11, 2016 Report Posted April 11, 2016 najpierw prawo do kupna mają mieszkańcy tej miejscowosi później granicznych miejscowosci później anr a na smamym końcu zainteresowany działką, czy to nie jest chore Quote
TomTom Posted May 11, 2016 Report Posted May 11, 2016 Witam. Mam takie pytanie chcę kupić dom na działce 40arów+60arów arów ziemi rolnej nie jestem rolnikiem. Czy po wykluczeniu wszystkich z pierwokupem czyli rolnika sąsiada ANR itp mogę kupić to gospodarstwo nie mając wykształcenia rolniczego?Oczywiście zakładając że wszyscy zrezygnują z prawa pierwokupu Quote
poczytna Posted May 12, 2016 Report Posted May 12, 2016 Możesz skontaktować się z jakimś biurem nieruchomości, które poza pośrednictwem zajmuje się doradztwem prawnym i finansowym - będą wiedzieli co i jak z możliwościami wykupu działek i innymi przepisami wiążącymi. Poza tym znając trendy rynku doradzą Ci kiedy i jak najkorzystniej kupić. Ja w Kujawsko-Pomorskim korzystam z doradztwa Nieruchomości-Apartament. Quote
shogun80 Posted May 27, 2016 Report Posted May 27, 2016 Troche z praktyki. Jak starzy bywalcy wiedza chce sprzedac 3,18 h w kuj-pom. Ogloszen wystawilem od groma wraz z ogloszeniami w biurze nieruchomosci! I co? I nic! Cena w kuj-pom w\g jawnych inf stoi na przedziale okolo 50 tys zl. Ja sie pytam gdzie taka cena , gdzie ci rolnicy co daja taka cene? Jak 37 tys to za duzo! Zdecydowalem napisac do ANR wyslalem maila i czekam! Po okolo 2 tyg otrzymalem list polecony z trescia; anr nie skupuje ziemi w Polsce jednakze jesli chcesz ja sprzedac to musisz zawiadomic anr i wtedy oni pozwola albo nie na sprzedaz! Taka ciekawostka! A ja nadal nie moge tego sprzedac! Pozdrowienia! Quote
Vademecum Posted May 27, 2016 Report Posted May 27, 2016 3 ha to niewiele, szaleją ludzie za większymi powierchniami 50 ha 200 ha ale muszą tacy być w okolicy. Albo jeśli masz sąsiada który powiększa swoje grunty. Quote
shogun80 Posted May 28, 2016 Report Posted May 28, 2016 Wokolo to prawie same pociotki, a z rodzina to wiesz gdzie sie najlepiej wychodzi! Jak im strzelilem 37 tys\h to tak psioczyli ze hej! Gdzie te ceny pytam sie? Szukam dalej! Pozdrowienia! Quote
Vademecum Posted May 28, 2016 Report Posted May 28, 2016 jak niema po sąsiedzku dużego gospodarza to mieć będziesz ciężko dostać dobrą cenę.... zwykły zjadacz hleba nieda wiele bo niema... Quote
Recommended Posts