pawel7991 Posted February 24, 2016 Report Posted February 24, 2016 Przeglądałem ostatnio oferty polskich procentów ciągników i doszedłem do wniosku, że nie znam wszystkich polskich marek. Znam takie jak Ursus, Farmtrac, Pronar, Ślazak, Farmer i Prokmar (wymieniam z pamięci). Znacie inne polskie ciągniki, co myślicie o naszych "składakach" ? Quote
Vademecum Posted February 24, 2016 Report Posted February 24, 2016 DNO i prosze nie mylić z DNA Polski to był Ursus i nima.... Quote
Robert ;-) Posted February 25, 2016 Report Posted February 25, 2016 Z tych co wymienił kolega to znam farmtrac jeden niedbaluch w okolicy ma już ładne parę lat i daje radę, myślę że są podobnej wartości co i inne nuwki z zachodu, pewnie ich trwałość nie jest powalająca ale i cena dużo niższa ponara bym sobie darował wolał bym mtz.z resztą sam szukałem info z ciekawości bardziej o nowych Ursusach silniki perkins mosty wloskie carraro pojeździ parę lat, mam przykald na świeżego new Hollanda padła cześć zwrotnicy cena 13tys, gość pojechał do tokarza i spawacza i jeździ do dziś wszystkie nowe to badziewie nie to co ciągniki z lat 70 czy 80. Quote
pawel7991 Posted February 25, 2016 Author Report Posted February 25, 2016 Zapomniałem napisać, jest jeszcze Crystal z siedzibą w Sieradzu. Quote
spawer94 Posted March 8, 2016 Report Posted March 8, 2016 wszystko te ciągniki to składaki, jedyny polski ciągnik to ursus, choć te nowe to pewnie też składane z zachodnich albo dalekowschodnich częsci. wg mnie nowych ciągników nie opłaca się kupować na średnie i małe gospodarstwa większość ma elektronike i inne badziwie.Nie ma to jak stare zetory albo ursusy częsci niedrogie i naprawi się jednym kluczem Quote
spawer94 Posted March 8, 2016 Report Posted March 8, 2016 Zapomniałem o jeszcze jednych Polskich ciągnikach......... Kto nie zna starych dobrych SAMów z silnikami ES, ten charakterystyczny dżwięk ehhhh stare czasy. W sumie też składaki ale co tam... Quote
bizonsuperzo56 Posted March 8, 2016 Report Posted March 8, 2016 pawel7991 z tych co wymieniłeś to jest tylko polski ursus którego niestety już nie ma... pozostałe marki które podałeś rzekomo za polskie to tylko składane są w Polsce i nic pyzatym ... Quote
pawel7991 Posted March 8, 2016 Author Report Posted March 8, 2016 Większość udziałów należy do polskich firm dlatego mówię o polskich ciągnikach, idąc twoim tokiem myślenia wszystkie nowe modele JD w Polsce i w Europie są Niemieckie, bo pochodzą z fabryki w Mannheim a nie z Moline w USA. Quote
bizonsuperzo56 Posted March 9, 2016 Report Posted March 9, 2016 pawel7991 to są tylko udziały !!!! to co NEW HOLLAND też jest dla ciebie polski bo jest u nas składany... Quote
Robert ;-) Posted March 9, 2016 Report Posted March 9, 2016 Panowie a o co tu dyskutować? Polskich ciągników niema od czasu upadku Ursusa , i nic tego nie zmieni :-( są produkowane(składane) ciągniki w Polsce,ursusy z Lublina, farmtraki te ostanie wydają się już na sprawdzoną markę i wartą uwagi Quote
bizonsuperzo56 Posted March 9, 2016 Report Posted March 9, 2016 Robert1983 no co tu dyskutować porostu gościu nie ma pojęcia o czym mówi z ciągników nic polskiego nie ma Upadł URSUS i się skończyło nasze a zresztą odnośnie motoryzacji to wszystko zlikwidowane u nas zostało ... teraz są wszystkie zagraniczne kapitały i jak tu mówić że to Polskie??? to jest tylko u nas składane ... Quote
bizonsuperzo56 Posted March 9, 2016 Report Posted March 9, 2016 vade właśnie zapomniałem tego dopisać URSUS był na licencji ZETORA tak naprawdę to nawet to nie było w 100% POLSKIE a więc konstrukcja to był ZETOR ... Polska była tylko nazwa ... Quote
pawel7991 Posted March 9, 2016 Author Report Posted March 9, 2016 I wytłumacz tu człowiekowi o co ci chodzi. Pisząc ten temat nie chodziło mi o nazewnictwo polskie, czy nie polskie. Pytam czy znacie jeszcze jakieś polskie ( składane w Polsce ) marki i co na ich temat sądzicie, coś więcej niż tylko "składaki". Quote
Vademecum Posted March 10, 2016 Report Posted March 10, 2016 pamiętaj, że co dobre mechaniczne to niemieckie, mają wszystko dobre, natomiast nie koniecznie tanie i nie koniecznie najlepsze. Quote
bizonsuperzo56 Posted March 10, 2016 Report Posted March 10, 2016 pawel7991 teraz cie rozumiem na przyszłość pisz jaśniej .... Quote
Recommended Posts