Jump to content

Recommended Posts

Posted

Przeglądałem ostatnio oferty polskich procentów ciągników i doszedłem do wniosku, że nie znam wszystkich polskich marek. Znam takie jak Ursus, Farmtrac, Pronar, Ślazak, Farmer i Prokmar (wymieniam z pamięci). Znacie inne polskie ciągniki, co myślicie o naszych "składakach" ?

Posted

Z tych co wymienił kolega to znam farmtrac jeden niedbaluch w okolicy ma już ładne parę lat i daje radę, myślę że są podobnej wartości co i inne nuwki z zachodu, pewnie ich trwałość nie jest powalająca ale i cena dużo niższa ponara bym sobie darował wolał bym mtz.

z resztą sam szukałem info z ciekawości bardziej o nowych Ursusach silniki perkins mosty wloskie carraro pojeździ parę lat, mam przykald na świeżego new Hollanda padła cześć zwrotnicy cena 13tys, gość pojechał do tokarza i spawacza i jeździ do dziś wszystkie nowe to badziewie nie to co ciągniki z lat 70 czy 80.

• 2 weeks later...
Posted

wszystko te ciągniki to składaki, jedyny polski ciągnik to ursus, choć te nowe to pewnie też składane z zachodnich albo dalekowschodnich częsci. wg mnie nowych ciągników nie opłaca się kupować na średnie i małe gospodarstwa większość ma elektronike i inne badziwie.

Nie ma to jak stare zetory albo ursusy częsci niedrogie i naprawi się jednym kluczem

Posted

Zapomniałem o jeszcze jednych Polskich ciągnikach......... Kto nie zna starych dobrych SAMów z silnikami ES, ten charakterystyczny dżwięk ehhhh stare czasy. W sumie też składaki ale co tam...

Guest bizonsuperzo56
Posted

pawel7991 z tych co wymieniłeś to jest tylko polski ursus którego niestety już nie ma... pozostałe marki które podałeś rzekomo za polskie to tylko składane są w Polsce i nic pyzatym ... 

Posted

Większość udziałów należy do polskich firm dlatego mówię o polskich ciągnikach, idąc twoim tokiem myślenia wszystkie nowe modele JD w Polsce i w Europie są Niemieckie, bo pochodzą z fabryki w Mannheim a nie z Moline w USA.

Guest bizonsuperzo56
Posted

pawel7991 to są tylko udziały !!!! to co NEW HOLLAND  też jest dla ciebie polski bo jest u nas składany...  :D 

Posted

Panowie a o co tu dyskutować? Polskich ciągników niema od czasu upadku Ursusa , i nic tego nie zmieni :-(

są produkowane(składane) ciągniki w Polsce,ursusy z Lublina, farmtraki te ostanie wydają się już na sprawdzoną markę i wartą uwagi

Guest bizonsuperzo56
Posted

Robert1983 no co tu dyskutować porostu gościu nie ma pojęcia o czym mówi z ciągników nic polskiego nie ma Upadł URSUS i się skończyło nasze a zresztą odnośnie motoryzacji to wszystko zlikwidowane u nas zostało ... teraz są wszystkie zagraniczne kapitały i jak tu mówić że to Polskie??? to jest tylko u nas składane ...

Guest bizonsuperzo56
Posted

vade właśnie zapomniałem tego dopisać URSUS był na licencji  ZETORA tak naprawdę to nawet to nie było w 100% POLSKIE a więc konstrukcja to był ZETOR ... Polska była tylko nazwa ... 

Posted

I wytłumacz tu człowiekowi o co ci chodzi. Pisząc ten temat nie chodziło mi o nazewnictwo polskie, czy nie polskie. Pytam czy znacie jeszcze jakieś polskie ( składane w Polsce ) marki i co na ich temat sądzicie, coś więcej niż tylko "składaki".

Guest bizonsuperzo56
Posted

pawel7991  teraz cie rozumiem na przyszłość pisz jaśniej .... ;)