Kamilc-360 Posted February 27, 2016 Report Posted February 27, 2016 Witam mam taki problem otóż znajomy posiada traktor MF 165, chcieliśmy do niego założyć tura i zrobić wspomaganie elektryczne. Tylko że ja tak "perfect" to się znam tylko na C-330 i C-360 z resztą traktorów już gorzej i tu moje pytanie czy w ogóle się da (bez przeróbek) zamontować tura do tego ciągnika (jaki typ, jaka firma produkuje)? No i ogólnie jak by ktoś się mógł wypowiedzieć na temat tego sprzętu podesłać jakieś linki to byłbym wdzięczny Quote
Vademecum Posted February 27, 2016 Report Posted February 27, 2016 raczej sam musisz kombinować. Quote
ali Posted February 27, 2016 Report Posted February 27, 2016 jutro zerknę do sąsiada, zakładał w renówce 2 tyg. temu , przyjechała firma z turem zamontowali skasowali gotówkę i po problemie , zeszło im dobre pół dnia Quote
ali Posted February 27, 2016 Report Posted February 27, 2016 Nic nie ma, chodzi o tura ( producenta) z tego co wiem , to podał model ciągnika , uzgodnili szczegóły cenę i termin. Quote
Vademecum Posted February 27, 2016 Report Posted February 27, 2016 koledze chodzi o to jakiego tura najlepiej spasować do tego mf-a ten ciągnik nie był użytkowany w naszym kraju podczas jego produkcji. Sporadycznie pojawiają sie na naszym rynku wtórnym z prywatnego importu , ale nie ma nimi zaintereresowania i stąd pytanie założyciela wątku. Z mojej wiedzy niema na tym forum użytkownika tego modelu mf-a Quote
Robert ;-) Posted February 27, 2016 Report Posted February 27, 2016 Mocowanie trzeba by sobie samemu zrobić,gotowca raczej nie będzie dla czego kolega Vademecum napisać w poście wyżej.Ja tylko skomentuje pomysłu na wspomaganie elektryczne raczej bym sobie darował te wspomagania są od samochodu osobowego wiec na takie obciążenia podczas skręcania z ładunkiem na turze może się spalić silnik i po robocie, najlepszy do ciągnika z turem jest hydrostatyczny układ kierowniczy .co do tura kupić od 360 dorobić mocowanie i po problemie Quote
Vademecum Posted February 27, 2016 Report Posted February 27, 2016 silnik i skrzynia mogą być podobne jak nie takie same jak w mf 255 i proponuje założycielowi wątku podjechać do kogoś kto ma mf 255 i porównać, keśli z boku skrzyni są takie same mocowania , to można zamontować tura z mf 255. 255 ma z boków po 4 otwory i już masz zgrzyt bo w 255 są w calach a w tym 165 to już napewno. Radze poszukać oryginalnych angielskich śrub bo polskie są kruche i urywają się !!!! Tej śruby nie nawiercisz by wykręcić, takie sątwarde. Więc ma 4 otwory z boku ale nie w płaszczyźnie tylko w 3 płaszczyznach i też jest ból zrobić mocowanie solidne , ale to jeszcze idzie zrobić w przeciwieństwie do znalezienia odpowiednich śrub Quote
Kamilc-360 Posted February 27, 2016 Author Report Posted February 27, 2016 No właśnie najgorsze mocowanie, z przodu to jeszcze są te 4 śruby jak przy 60-ce ale gorzej z tyłem bo ani na skrzynii nie ma miejsca (nowe mocowanie) ani z tyłu (stare mocowanie) Myślałem że są gotowce do tych ciągników, choć fakt bo jest on bardzo stary 1964r Quote
Vademecum Posted February 27, 2016 Report Posted February 27, 2016 no, wiesz jak ciągnik ma ponad 50 lat to czego chcieć jak on powinien być głaskany w muzeum a nie przygotowany do piątego życia.... Quote
Robert ;-) Posted February 27, 2016 Report Posted February 27, 2016 Jak ma z przodu otwory jak c360 to zrobic sanki a z tyłu dałbym strzemiona na obudowy półosi, nie wiem jak to się fachowo nazywa w MF, tak jak jest zrobione w koparce ostrówek i masz mocowanie tura Quote
Recommended Posts