Jobdziak Posted February 28, 2016 Report Posted February 28, 2016 Witam.Jestem początkującym rolnikiem, a w sumie amatorem.Dopiero się biorę za temat rolnictwa na poważnie ale od zawsze mnie do niego ciągnęło Jak już kilkoro użytkowników może wiedzieć mam ugórChciał bym tam gdzieś za 2 miesiące zrobić podorywkę na 10 cmDo dyspozycji mam 2 skibowy pług z kółkiem i wspomnianą w temacie 60-tkęCzy 2 polowa na 1600 obr/min na podorywce to dobre rozwiązanie?Klasa ziemi to IVb / VTak jak mówię jestem początkującym i proszę o odpowiedzi, nie o krytykę.Z góry dzięki za pomoc.Pozdrawiam! Quote
Robert ;-) Posted February 28, 2016 Report Posted February 28, 2016 Myślę że za dużo obr/min ja orze może nie głęboko ale 3 na 1600 obr to ciągnik nie ma co robić tobie radzę 3 szosowa i jakieś 1500 wystarczy Quote
Jobdziak Posted February 28, 2016 Author Report Posted February 28, 2016 Dzięki kolego za odpowiedź Quote
Jobdziak Posted February 28, 2016 Author Report Posted February 28, 2016 Mam jeszcze pytanie, jak ustawić to koło z tyłu pługa żeby na 10cm się orało? Quote
shogun80 Posted February 28, 2016 Report Posted February 28, 2016 Zeby ustawic plug i tak bedziesz wyskakiwal z ciagnika parenascie razy , ja amator od kilku lat ustawiam moze za 4 razem. U mnie na takiej klasie 3 polowa i 1600 obrotow i leci jak w masle. Powodzenia , nawkurzasz sie troche ale za x razem bedzie idealnie. Quote
bizonsuperzo56 Posted February 28, 2016 Report Posted February 28, 2016 szkoda ze nie masz podorywkowego 7 skibowego śmiało ci by poszła i za jednym przejazdem byś szeroko brał... ale tu nie o to chodzi głębokość regulujesz kołem tego ci nie powiemy dokładnie jak masz ustawić byś miał 10cm głębokości będziesz musiał sam na polu to zrobić Quote
obserwator Posted March 1, 2016 Report Posted March 1, 2016 O jej a ile masz ziemi ? od kiedy jesteś tym rolnikiem co o ustawienie pługa by orał na 10cm pyta na forum.To jest tak oczywiste jak poranna toaleta ale ok ok najwazniejsze że nie pytasz gdzie wlewa się paliwo i jakie do ciągnika ;-) Ps nie bierz tego jako złosliwość ale takie tematy :-) Quote
Recommended Posts