Andrzej92xp Posted February 29, 2016 Report Posted February 29, 2016 Witam mam zamiar dobudować do parterowego budynku jedno pomieszczenie o powierzchni max 25m2. W miejscu dobudowy nie biegnie żadna linia wodna kanalizacyjna itd. Jestem właścicielem całości posesji. Czy wystarczy zgłoszenie czy potrzebne jest pozwolenie na budowę. Jeśli pozwolenie to jakie dokumenty muszę dołączyć jeszcze ?? Quote
Vademecum Posted February 29, 2016 Report Posted February 29, 2016 w mordeczke, idź do gminy.... albo buduj i na nikogo sie nie oglądaj. Pozwolenie na budowe z wszystkimi przyległościami załatwiać możesz i rok, to zależy od gminy... Quote
pawel7991 Posted February 29, 2016 Report Posted February 29, 2016 20.02.2015r. Sejm uchwalił nowelizację prawa budowlanego,weszła ona w życie 28 czerwca 2015 r., a art. 1 pkt 34 obowiązuje od 01.01.2016r., z tego co zdążyłem się dowiedzieć teraz jest ono mniej restrykcyjne, niestety nie wiem dokładnie jakie są zmiany. Najlepiej sobie to po prostu wpisz w wyszukiwarkę i poczytaj. link do Ust. http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20150000443znalazłem jeszcze to: http://muratordom.pl/prawo/formalnosci-budowlane/nowelizacja-prawa-budowlanego-weszla-w-zycie-czy-wybudujesz-dom-bez-pozwolenia-na-budowe,132_13568.htmlJak będę miał jutro czas to poszukam konkretnej odpowiedzi. Quote
adam1208 Posted March 1, 2016 Report Posted March 1, 2016 do 35 m2 wystarczy zgłoszenie. Andrzej92xp 1 Quote
ania1983 Posted March 1, 2016 Report Posted March 1, 2016 Z tego co my się dowiadywaliśmy: pozwolenie na budowę i projekt od architekta...To te o których pamiętam, bo są drogie... Quote
adam1208 Posted March 1, 2016 Report Posted March 1, 2016 3 lata temu dobudowywałem kotłownie i ganek i bez projektu. tylko zgłoszenie do gminy. Andrzej92xp 1 Quote
Vademecum Posted March 1, 2016 Report Posted March 1, 2016 Ania , drogie i czasochłonne. Budowa do 35 metrów tak, ale dobudowa to coinnego, jakbyś wybudował 35 m i co roku do tego dobudowywał 35 to co ?? Prawda taka idź do architekta na swoim terenie on jest często w gminie w podobnych sprawach, albo do samej gminy. Papierologia jest bolesna i czasochłonna, ja buduje a jak ktoś sie dowala to równolegle załatwiam pozwolenie i projekt. Lata temu przeciągnąłem budowe ponad 15 metrów poza teren budowlany i zrobili punktową zmiane planu zag. przestrz. i powiększyli teren budowlany.Potrzebujesz to buduj, a reszta później jak bedzie cza Quote
gk21 Posted March 1, 2016 Report Posted March 1, 2016 Z tego co się orientuję to musisz zrobić mapkę do celów projektowych u geodety, później projekt u architekta i w gminie zgłoszenie budowy (formalności w gminie czasem załatwia już architekt). Lepiej najpierw załatw wszystkie sprawy papierkowe, bo jak cię skontrolują to możesz płacić karę za samowolę budowlaną, albo nawet rozbierać to co postawisz. Quote
Vademecum Posted March 1, 2016 Report Posted March 1, 2016 Jakoś zabudowałem ponad pół hektara siedmioma budynkami i niczego nie rozbierałem ani żadnej kary nie płaciłem , a wszystkie papierkowe sprawy załatwiałem po albo w trakcie budowy Andrzej92xp 1 Quote
gk21 Posted March 1, 2016 Report Posted March 1, 2016 projekty budynków i tyczenie też załatwiałeś po skończonej budowie? Quote
Vademecum Posted March 1, 2016 Report Posted March 1, 2016 tak, tyle, że,tyczenie to było naniesienie budynku na mape. Nie tylko budynki bo i drogi i 3 zbiorniki na gnojuwke, szambo , ogrodzenie, a teraz rozkopuje góre wybieram kamień, ziemią zasypuje wąwóz powiększam teren. Wg. prawa wszystko wymaga uzgodnienia w,dzisiejszych czasach, a ja jakoś niemam z,tym problemów, sąsziedzi dalsi zasypali pół rzeki i też sie kręci biznes. Quote
gk21 Posted March 2, 2016 Report Posted March 2, 2016 Tak się składa, że akurat trochę orientuję się w temacie i nie znam geodety który zgodziłby się na coś takiego. Geodeta to zawód zaufania publicznego i podpisuje się pod pewnym stanem rzeczy, jak coś będzie nie tak to może stracić uprawnienia, nikt nie będzie ryzykował za kilkaset złotych. Są tacy co robią sobie samowolę budowlaną i przez kilka lat się udaje, ale starostwa robią kontrole w terenie i pewnego dnia biznes może przestać się kręcić Andrzej92xp 1 Quote
Vademecum Posted March 2, 2016 Report Posted March 2, 2016 Nie nie , nie mieszaj użedników w to, to 100 % samowola, a jak ktoś coś zobaczy nieodpowiedni to sie robi dokumentacje i tyleJa użędasom w gminie muwie, że są od pomagania a nie usrania mieszkańcom życia sam burmistrz to podchwycił. Wszyscy zadowoleni i zgodne z prawem. Pamiętaj to są ludzie i jak jesteś człowiek to idzie sie dogadać. Zero korupcji !!! zwykłe człowieczeństwo. Andrzej92xp 1 Quote
gk21 Posted March 2, 2016 Report Posted March 2, 2016 Kontroli nie przeprowadzają urzędnicy z gminy tylko ze starostwa powiatowego. Jak ktoś np. pobuduje się za blisko granicy albo postawi ogrodzenie w pasie drogowym czy jeszcze inny przypadek, to się raczej nie dogadasz. Są określone przepisy, mogą się nie podobać, ale trzeba je respektować, żeby później nie mieć problemów Quote
Vademecum Posted March 2, 2016 Report Posted March 2, 2016 ale , wiesz ja nie muwie o stawianiu czegoś na drodze czy za blisko sąsiada bo wtedy wiadomo, że cza wyburzyć. Ja buduje na rolnym i zdala od sąsiadów. W sumie mam jednego tylko, takto las.... Piszesz jakbyś chciał budować w drodze albo u sąsiada ten pokuj Quote
gk21 Posted March 2, 2016 Report Posted March 2, 2016 Podałem tylko dwa takie przykłady, jest jeszcze coś takiego jak miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego, który określa warunki zagospodarowania terenu, w niektórych miejscach nie można się budować. ps. ja nie buduję pokoju tylko staram się dobrze doradzić i wyprowadzić niektórych z błędu Andrzej92xp 1 Quote
Andrzej92xp Posted March 2, 2016 Author Report Posted March 2, 2016 3 lata temu dobudowywałem kotłownie i ganek i bez projektu. tylko zgłoszenie do gminy.jakie koszty ?? i jakie dokumenty do tego zgłoszenia Quote
Karol1988 Posted March 2, 2016 Report Posted March 2, 2016 a nie wiecie jak wygląda sytuacja przy budowie dużego tarasu przy budynku? Na całej szerokości domu? Quote
Vademecum Posted March 3, 2016 Report Posted March 3, 2016 dziś na wszystko potrzebujesz dokumentów, albo budujesz, albo idziesz do gminy i tam pytasz bo nie wszyscy są tak pobłażliwi albo rygorystyczni. Miejscowy architekt też udzieli ci odpowiedzi na to pytanie Quote
julia92 Posted March 4, 2016 Report Posted March 4, 2016 Witam, po zmianach przepisów, wystarczy zgłoszenie. Pozdrawiam. Quote
ZaopatrzenieRolnictwa Posted November 28, 2016 Report Posted November 28, 2016 Może najlepiej zrobisz jeżeli udasz się do odpowiedniego wydziału gminy i zapytasz o szczegóły odnośnie pozwoleń czy dokumentów bo przepisy cały czas się zmieniają i w tym przypadku także może być rożnie, to dotyczy dobudowy zarówno pokoju jak i tym bardziej większego tarasu. Quote
danielo22 Posted January 11, 2017 Report Posted January 11, 2017 Witam.Ja radzę, żeby jednak wszystko zgłosić i normalnie zrobić mapki i plan budowlany.Nie jest to tani interes, ale napewno taniej niż kara za samowolę budowlaną.Niestety takie prawo.Pozdrawiam. Quote
DuzyGrzegorz Posted January 11, 2017 Report Posted January 11, 2017 Witam, po zmianach przepisów, wystarczy zgłoszenie. Pozdrawiam. Nie wystarczy zgłoszenie. Konieczne jest pozwolenie na budowę. Pozdrawiam forumowiczów! Quote
danielo22 Posted January 11, 2017 Report Posted January 11, 2017 Dokładnie zgadzam się.Przepisy zmieniły się na korzyść inwestorów w ten sposób,że zgłaszamy rozpoczęcie budowy i czekamy tylko na warunki zabudowy.Resztę dokumentów zbieramy sobie już w trakcie budowy, żeby dostać pozwolenie.Ma to na celu przyśpieszyć pracę, wiem, bo sam niedawno przechodziłem przez ten proces i naprawdę jest dużo szybciej. Quote
Recommended Posts